Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στα ύψη οι τιμή του χυμού πορτοκάλι – Ακολουθεί το δρόμο του… ελαιολάδου

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΣτα ύψη οι τιμή του χυμού πορτοκάλι - Ακολουθεί το δρόμο του... ελαιολάδου
spot_img

Κλιματική αλλαγή και ασθένειες κάνουν τα πορτοκάλια είδος πολυτελείας.

Ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutritional Science το 2023 υπογραμμίζει πώς ο αγαπημένος χυμός μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης μας, ή αλλιώς της “κακής” χοληστερόλης.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή – και όχι μόνο – φαίνεται ότι θα κάνει τη στημένη πορτοκαλάδα είδος πολυτελείας για τους περισσότερους αφού τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού, έχουν φτάσει σε υψηλά ρεκόρ.

Ο χυμός πορτοκάλι τείνει να ακολουθήσει το δρόμο του ελαιόλαδου, καθώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, η Βραζιλία, θα έχει φέτος τη χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων 36 ετών και καθώς τα εσπεριδοειδή είναι ευαίσθητα στην ξηρασία και οι προοπτικές της παραγωγής για τη φετινή χρονιά είναι πολύ κακές.

«Η παραγωγή εσπεριδοειδών και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε δεινή κατάσταση αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο CNBC ο Daniel Munch, οικονομολόγος στην Αμερικανική Ομοσπονδία Γεωργίας. «Όταν έχεις έλλειψη προσφοράς που δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, οι τιμές για τους καταναλωτές εκτοξεύονται». 

Η παραγωγή πορτοκαλιών στη Φλόριντα μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το USDA, το 1998 υπήρχαν πάνω από 658.000 στρέμματα πορτοκαλιών στη Φλόριντα. Από το 2023, υπήρχαν μόλις 303.000 στρέμματα με πορτοκαλιές τη Φλόριντα, δηλαδή είχαμε συνολική μείωση των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων κατά περισσότερο από 50% σε μόλις 25 χρόνια.

Μεγάλο μέρος του προβλήματος μπορεί να αποδοθεί στην εξάπλωση της ασθένειας του πρασινίσματος των εσπεριδοειδών, η οποία θεωρείται μία από τις σοβαρότερες ασθένειες των φυτών στον κόσμο και που, προς το παρόν, είναι ανίατη.

“Όταν το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών αρχίζει να εισέρχεται στον ελαιώνα, μειώνει την παραγωγικότητα των δέντρων, αναγκάζοντάς τα τελικά να πεθάνουν”, εξηγεί στο CNBC η Amy O’Shea, διευθύνουσα σύμβουλος της Invaio Sciences, μιας εταιρείας γεωργικών επιστημών.

Τα προβλήματα που ταλανίζουν την παραγωγή εσπεριδοειδών δεν διορθώνονται εύκολα, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα συχνά και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε θεραπείες για το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών.

Ορισμένοι από τους βασικούς τομείς έρευνας περιλαμβάνουν την αναπαραγωγή καρπών για ποικιλίες ανθεκτικές στο πρασίνισμα των εσπεριδοειδών, αντιμικροβιακές θεραπείες και άλλες λύσεις για τον έλεγχο των παρασίτων, όπως η κάλυψη των καλλιεργειών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο