Γιατί δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε για μια ισορροπημένη διατροφή το γιαούρτι με παγωμένο γιαούρτι από… εξειδικευμένα παγωτατζίδικα.
Το παγωμένο γιαούρτι κάνει διεθνώς καριέρα με την ονομασία Frozen Yogurt. Αλυσίδες καταστημάτων προσφέρουν αποκλειστικά Frozen Yogurt ως με μια πιο υγιεινή πρόταση απέναντι σε παγωτό και άλλα παγωμένα γλυκίσματα. ”Το βράδυ τρώω ένα γιαούρτι”, λέει μια φίλη που είναι σε διατροφή. Μπορεί τώρα με τις ζέστες να το γυρίσει απροβλημάτιστα σε ”το βράδυ τρώω ένα Frozen Yogurt”;
Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση στους καταναλωτές για το Frozen Yogurt (παγωμένο γιαούρτι), πως πρόκειται για παγωμένο γιαούρτι. Δικαιολογημένα βέβαια μια και αυτό ακριβώς λέει η ονομασία του προϊόντος, Frozen Yogurt, δηλαδή παγωμένο γιαούρτι.
Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για παγωτό γιαούρτι και όχι για γιαούρτι που έχει παγώσει. Και είναι κακό αυτό; Όχι αναγκαστικά, αλλά είναι μια ονομασία που μπορεί να παραπλανά και να ‘’ντύνει’’ ένα παγωτό με τον υγιεινό μανδύα του γιαουρτιού.
Ως παγωτό, και σε συμφωνία με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, το παγωτό γιαούρτι μπορεί να μην έχει καθόλου γιαούρτι, αλλά απλά μικρό ποσοστό γιαουρτιού σε σκόνη ή γεύση γιαουρτιού, ενώ παράλληλα πιθανότατα περιέχει συστατικά όπως: Α) φρουκτόζη, μαλτόζη, μαλτοδεξτρίνη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη και σιρόπι του φρούτου Β) κιτρικό οξύ, σορβικό κάλι, ασκορβικό οξύ κλπ Γ) καραμελόχρωμα, καρμίνες κλπ Δ) πηκτίνη, καρραγενάνη, γαλακτοματοποιητές: Ε471 (μόνο- και δι- γλυκερίδια λιπαρών οξέων), σταθεροποιητές: Ε407 (καρραγενάνη), Ε412 ( κόμμι γκουάρ), Ε410 ( κόμμι χαρουπιών), τροποποιημένο άμυλο και άμυλο καλαμποκιού, ζελατίνη, ασπαρτάμη ή άλλα γλυκαντικά στην περίπτωση που το προϊόν είναι light.
Για να είστε λοιπόν σίγουροι ότι τρώνε παγωμένο γιαούρτι, χωρίς πολλές θερμίδες και χωρίς συντηρητικά, μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας πολύ εύκολα.
Συνταγή για Frozen Yogurt Light
Για 500 γραμμάρια παγωμένο γιαούρτι χρειάζεστε τα ακόλουθα συστατικά :
500 γραμμάρια σταργγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
1 σωληνάριο βανιλίνη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1-2 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης
Προετοιμασία :
Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρέμα, προσθέτοντας σιγά σιγά τη βανιλίνη και το χυμό λεμονιού και προαιρετικά το μέλι ή το σιρόπι αγαύης
Το βάζουμε στην κατάψυξη και το αφήνουμε μερικές ώρες να παγώσει. Αφαιρέστε και ανακατέψτε για λίγο κάθε 30 λεπτά για να αποτρέψετε το σχηματισμό μεγάλων κρυστάλλων πάγου. Όταν το μείγμα είναι παγωμένο αλλά παραμένει κρεμώδες, μπορείτε να σερβίρετε το παγωμένο γιαούρτι σας.
Tip : Το παγωμένο γιαούρτι έχει ακόμα καλύτερη γεύση με ψιλοκομμένα κομμάτια φρούτων, μούσλι, γκρανόλα ή ξηρούς καρπούς δίνουν εξαιρετική τραγανή γεύση.