ΑρχικήΝέαΓνωμοδότηση για τους κινδύνους από το φυτοφάρμακο propamocarb στα ραπανάκια

Γνωμοδότηση για τους κινδύνους από το φυτοφάρμακο propamocarb στα ραπανάκια

2 λεπτά ανάγνωσης

Τα συμπεράσματα της EFSA.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, η Ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία (FPS) Υγείας, Ασφάλειας Τροφίμων και Περιβάλλοντος υπέβαλε αίτημα στην αρμόδια εθνική αρχή του Βελγίου για την τροποποίηση των υφιστάμενων ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ) για τη δραστική ουσία propamocarb στα ραπανάκια για τα κατάλοιπα που απαντώνται στις ρίζες ραπανάκια και στα μικρά φύλλα ραπανάκια (προτείνεται να ταξινομηθούν στην υποομάδα της ρωμαϊκής ρόκας/ρουκόλας).

- Advertisement -

Τα δεδομένα που υποβλήθηκαν προς υποστήριξη της αίτησης κρίθηκαν επαρκή για την εξαγωγή προτάσεων ΑΟΚ για τα ραπανάκια και τα μικρά φύλλα ραπανάκια. Υπάρχουν επαρκείς αναλυτικές μέθοδοι για την επιβολή της εφαρμογής για τον έλεγχο των υπολειμμάτων propamocarb στα υπό εξέταση προϊόντα στο επικυρωμένο όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) 0,01 mg/kg.

Με βάση τα αποτελέσματα της εκτίμησης κινδύνου, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόσληψη υπολειμμάτων που προκύπτουν από τη χρήση του propamocarb σύμφωνα με την αναφερόμενη γεωργική πρακτική είναι απίθανο να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

- Advertisement -

Η εκτίμηση του χρόνιου κινδύνου για τον καταναλωτή πρέπει να θεωρείται ενδεικτική, δεδομένου ότι επηρεάζεται από την αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις ελλείψεις δεδομένων που εντοπίστηκαν κατά την επανεξέταση των ΑΟΚ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ο πασατέμπος νέο “όχημα” μετάδοσης της Salmonella – 81 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης, είχαν διατεθεί περίπου 100 τόνοι

Νέα μελέτη συνδέει τους κολοκυθόσπορους με 81 κρούσματα, οκτώ νοσηλείες και εκτεταμένη διανομή προϊόντων στην Ευρώπη.

Ανάκληση φέτας ΠΟΠ ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας από μεγάλα σουπερμάρκετ – Νεότερα στοιχεία από το RASFF για την απόσυρση

Η υπόθεση καταγράφηκε στο RASFF μετά από καταγγελία καταναλωτή, ενώ ακολούθησε διερεύνηση και από την Ελλάδα.