Η κατάταξη κινδύνου έχει εντοπίσει τη σαλμονέλα, το κρονοβακτήριο και το E. coli ως τους κύριους μικροβιακούς κινδύνους στα βρεφικά γάλατα.
Στη σκιά της πρόσφατης μαζικής ανάκλησης μολυσμένο δημοφιλούς βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ λόγω μη συμμόρφωσης με τα ομοσπονδιακά πρότυπα ασφαλείας, γίνεται όλο και επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τους πιθανούς μικροβιακούς κινδύνους στις βρεφικές φόρμουλες.
Οι μικροβιακοί κίνδυνοι στα παρασκευάσματα για βρέφη συγκρίθηκαν μέσω τριών μεθόδων, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Research International.
Χρησιμοποιήθηκαν οκτώ στάδια κατάταξης κινδύνου και επτά κριτήρια για την κατάταξη 34 μικροβιολογικών κινδύνων στις βρεφικές τροφές.
Τα κριτήρια αυτά είναι η επιβίωση κατά τη διαδικασία, η επαναμόλυνση, η ευκαιρία ανάπτυξης, η προετοιμασία του γεύματος, τα αποδεικτικά στοιχεία συσχέτισης κινδύνου-τρόφιμου, οι συνήθειες κατανάλωσης τροφίμων από βρέφη και νήπια στην ΕΕ και η σοβαρότητα του μικροβιολογικού κινδύνου.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη περίπτωσης για την κατάταξη των κινδύνων μικροβιολογικών κινδύνων σε βρεφικά παρασκευάσματα για να επικυρώσουν τα κριτήρια και τις προσεγγίσεις κατάταξης. Συνέκριναν τα αποτελέσματα από τις τρεις μεθόδους κατάταξης των κινδύνων και αξιολόγησαν τα ευρήματα σε σχέση με τις γνώμες των εμπειρογνωμόνων για να διασφαλίσουν την ακρίβειά τους.
Τα ευρήματα της μελέτης
Τα αποτελέσματα κατέταξαν τη σαλμονέλα, το κρονοβακτήριο και το E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) ως τους κορυφαίους κινδύνους στα παρασκευάσματα για βρέφη. Ωστόσο, εμφάνισαν διαφορετική σειρά λόγω παραγόντων που σχετίζονται με τη μέθοδο.
Το στάδιο προσδιορισμού των κινδύνων περιελάμβανε αντιστοίχιση των κινδύνων με τα τρόφιμα, αδρανοποίηση της διαδικασίας, επαναμόλυνση, δυνατότητα ανάπτυξης και επιλογή ενός επιπέδου συσχέτισης μικροβιολογικών κινδύνων με ένα τρόφιμο.
Κατά την εφαρμογή ενός φίλτρου, οι πιο σχετικοί κίνδυνοι ήταν η σαλμονέλα, το STEC, το κρονοβακτήριο και το κρυπτοσπορίδιο.
Στη μέθοδο βαθμολόγησης κινδύνου, πολλαπλοί κίνδυνοι έλαβαν πανομοιότυπη βαθμολογία, καθιστώντας δύσκολη τη διάκριση και την ιεράρχησή τους. Το κρονοβακτήριο είχε την υψηλότερη βαθμολογία, ακολουθούμενο από κοινού από τη σαλμονέλα και την ηπατίτιδα Α, ενώ οι επόμενοι οκτώ κίνδυνοι έλαβαν την ίδια βαθμολογία.
Στην κατάταξη της αξίας κινδύνου, η σαλμονέλα ήταν στην κορυφή, ακολουθούμενη από STEC, κρονοβακτήριο, non-STEC και σιγκέλλα. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι κίνδυνοι χωρίς γνωστούς δεσμούς με τα βρεφικά γάλατα, όπως η σιγκέλλα, εμφανίστηκαν στην πρώτη πεντάδα, γεγονός που θα μπορούσε να αποδοθεί στην ικανότητά της να προκαλεί ασθένειες χωρίς να χρειάζεται ανάπτυξη στα τρόφιμα.
Μια άλλη μέθοδος κατέταξε σχετικά ψηλά τη Fasciola και την ηπατίτιδα Ε, οι οποίες δεν έχουν γνωστή σχέση με το βρεφικό γάλα. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτό πιθανόν να οφείλεται σε λόγους γύρω από τις μεθόδους βαθμολόγησης κινδύνου και αξίας κινδύνου.
Συγκεντρώθηκαν δεδομένα σχετικά με τα κρούσματα που προκλήθηκαν από μικροβιακούς κινδύνους σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2011 έως το 2021. Συλλέχθηκαν επίσης πληροφορίες για τα κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2008 έως το 2018.
Τα δεδομένα για τις ανακλήσεις τροφίμων στην ΕΕ από το 1980 έως το 2021 προήλθαν από το Σύστημα ταχείας προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), ενώ τα δεδομένα για τις ανακλήσεις στις ΗΠΑ κάλυψαν την περίοδο 2007 έως 2022.
Οι προσπάθειες σχετίζονταν με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFFI (European Safe Foods For Infants) από το 2020 έως το 2024, το οποίο επικεντρώθηκε στην ασφάλεια των τροφίμων για παιδιά κάτω των 3 ετών.
«Το πλαίσιο κατάταξης που αναπτύχθηκε σε αυτή τη μελέτη ιεραρχεί αποτελεσματικά τους μικροβιολογικούς κινδύνους και μπορεί να βοηθήσει τους διαχειριστές κινδύνων στην κατανομή των πόρων, υποστηρίζοντας τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της ποσοτικής αξιολόγησης μικροβιακού κινδύνου (QMRA) και των κρίσιμων σημείων ελέγχου ανάλυσης κινδύνου (HACCP) τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τις αρχές», δήλωσαν οι ερευνητές.