Μάλλον η εμμονή του Tik Tok να έχει κάποια βάση.
Το τυρί cottage κερδίζει έλξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες να διαφημίζουν την περιεκτικότητα και τις ικανότητές του σε πρωτεΐνες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι περισσότερο και να χάσουν βάρος. Επιστήμονες υγείας μίλησαν στο Healthline και μοιράστηκαν τους ακόλουθους επτά τρόπους με τους οποίους η αγαπημένη γαλακτοκομική τροφή του TikTok μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας.
Βελτιώνει την υγεία του εντέρου
Αν και η περιεκτικότητα σε προβιοτικά του γιαουρτιού είναι γνωστή, οι ειδικοί λένε ότι όσον αφορά το cottage εξαρτάται από τον τύπο που θα επιλέξετε. «Κάποιο τυρί cottage είναι καλλιεργημένο, που σημαίνει ότι περιέχει το ευεργετικό σφάλμα γνωστό ως προβιοτικά, δεν είναι όλες οι μάρκες ή οι ποικιλίες τυριών cottage», λέει η Cara Harbstreet, MS RD LD της Street Smart Nutrition. «Σε σύγκριση με άλλες μορφές γαλακτοκομικών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ελληνικό γιαούρτι ή το κεφίρ, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να συνεισφέρει σημαντικό αριθμό CFUs ή μονάδων σχηματισμού αποικιών, που συνήθως χρειάζονται για κλινική σημασία. Σε καθημερινούς όρους, θα μπορούσατε να πάρετε κάποια προβιοτικά από το τυρί cottage, αλλά μάλλον όχι αρκετά».
Η Maddie Pasquariello, MS, RDN, εγγεγραμμένος διαιτολόγος, συμφωνεί και πρόσθεσε ότι ορισμένες καλλιέργειες που βρίσκονται στο τυρί cottage που μπορεί να συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου ενός ατόμου περιλαμβάνουν: το Lactococcus Lactis, το Lactobacillus Acidophilus, η Καλλιέργειες Bifidus
Βελτιώνει την υγεία του ανοσοποιητικού
Ορισμένοι χρήστες του TikTok ισχυρίζονται ότι έχει συστατικά που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην υγεία του ανοσοποιητικού, και η Harbstreet λέει ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι «δυνητικά» αληθινός. “Πιθανότατα οφείλεται στην πρωτεΐνη, θα παρατηρήσετε ένα μοτίβο εδώ”, λέει η Harbstreet. Μια ανασκόπηση του 2022 για την επίδραση της διατροφής στο ανοσοποιητικό σύστημα επισήμανε δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην υγεία του ανοσοποιητικού. Η Harbstreet λέει ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά του περιλαμβάνουν: Βιταμίνη Β12, Βιταμίνη Β6, μικρές ποσότητες ψευδαργύρου και χολίνης.
Ένας τρόπος για να αυξήσετε την πυκνότητα βιταμινών ενός σνακ cottage cheese είναι να προσθέστε μερικά υλικά. «Όταν χρησιμοποιείτε τυρί cottage για ένα σνακ με μερικά φρούτα ή λαχανικά, παρέχετε στο σώμα σας ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που προάγουν το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα», λέει ο Razan Hallak, MS, RDN, LD, του Ιατρικού Κέντρου Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο. «Εάν εστιάζετε πραγματικά στην ανοσία, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να καταναλώνετε περισσότερες φυτικές τροφές με τη μορφή πρεβιοτικών», λέει.
Βοηθά στην ενίσχυση των μυών
Ο Hallak εξηγεί ότι η πρωτεΐνη, την οποία έχει το τυρί cottage, παίζει κρίσιμο ρόλο στο χτίσιμο και τη διατήρηση των μυών. Οι Διατροφικές Οδηγίες 2020-2025 για Αμερικανούς προτείνει ότι οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες καταναλώνουν το 10-35% των ημερήσιων θερμίδων τους από πρωτεΐνη. Άλλοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερα και το τυρί cottage μπορεί να βοηθήσει.
«Οι αθλητές και οι δραστήριοι ενήλικες μπορούν να ωφεληθούν αν τρώνε πάνω από την τρέχουσα [συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα] πρωτεΐνης, η οποία είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους», λέει ο Harbstreet. «Μια μερίδα μισού φλιτζάνι τυρί κότατζ παρέχει 11 και πλέον γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να διευκολύνει την επίτευξη των στόχων πρόσληψης κάθε μέρα. Ωστόσο, μην πιστεύετε ότι είναι η απάντηση εάν δεν προπονείστε και δεν ξεκουράζεστε».
Βοηθά στην απώλεια βάρους
«Αυτό που τελικά καθορίζει την απώλεια βάρους είναι το έλλειμμα θερμίδων, οπότε το τυρί cottage από μόνο του δεν μπορεί να το πετύχει», λέει ο Pasquariello. «Κάποιος μπορεί να τρώει πάνω από τις θερμίδες «συντήρησής του» και να ξεπερνά αυτές που καίει κάθε μέρα, και το αν το τυρί cottage είναι μέρος της διατροφής του δεν έχει σημασία». Ωστόσο, για άλλη μια φορά, η πρωτεΐνη θα μπορούσε να κάνει αυτό το αναφερόμενο όφελος ακριβές για μερικούς ανθρώπους.
«Η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να βελτιώσουν τα επίπεδα κορεσμού και να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής, κάτι που μπορεί στη συνέχεια να τους βοηθήσει να διαχειριστούν καλύτερα την πρόσληψη θερμίδων και επομένως το βάρος τους», λέει ο Pasquariello.
Έρευνα από το 2020 Trusted Source πρότεινε ότι οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να αποτρέψουν την παχυσαρκία και τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, αλλά οι συγγραφείς είπαν ότι χρειάζονται μελέτες που διαρκούν περισσότερο από 12 μήνες.
Βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
«Η αίσθηση πληρότητας είναι υποκειμενική, αλλά είναι λογικό ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες του τυριού cottage θα μπορούσε να συμβάλει στο να αισθάνεστε χορτάτοι, περισσότερο, σε σύγκριση με γεύματα ή σνακ που δεν περιλαμβάνουν επαρκή πρωτεΐνη», λέει η Harbstreet.
Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά το είδος του τυριού cottage έχει σημασία. «Το απλό τυρί cottage βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε υδατάνθρακες», λέει ο Hallak. «Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη επιτρέπει τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τις αιχμές ή τις πτώσεις. Ωστόσο, το αρωματισμένο τυρί cottage με πρόσθετα φρούτα θα έχει επιπλέον υδατάνθρακες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το σάκχαρο στο αίμα. Επομένως, η επιλογή μιας απλής επιλογής και η προσθήκη φρέσκων φρούτων σε αυτήν θα ήταν ιδανική για την υγεία σας.» Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υδατάνθρακες, κάτι που οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο ή ζουν με διαβήτη τύπου 2 γενικά συνιστάται να καταναλώνουν με μέτρο.
Μια συστηματική ανασκόπηση του 2019 έδειξε μια σχέση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και των χαμηλότερων πιθανοτήτων για διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα για την κατανάλωση γιαουρτιού και γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών.
Βελτιώνει την υγεία των οστών
Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών και Δερματικών Ασθενειών, σημειώνει ότι το ασβέστιο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και το τυρί cottage το έχει.
«Γενικά, η συναίνεση φαίνεται να είναι ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του τυριού cottage, θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει την υγεία των οστών ή/και να αποτρέψει τα κατάγματα στους γηρασμένους πληθυσμούς», λέει ο Harbstreet.
Ωστόσο, δεν θα ικανοποιήσει τις καθημερινές σας ανάγκες, οι οποίες εξαρτώνται από την ηλικία και το φύλο. «Μια μερίδα μισής κούπας τυρί cottage παρέχει λιγότερο από το 10% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο, αλλά αυτό μπορεί να είναι ακόμα μια βελτίωση για τους ανθρώπους που ανησυχούν για την υγεία των οστών», λέει η Harbstreet.
Ωστόσο, το ασβέστιο δεν είναι η βασική, τελική θρεπτική ουσία για την υγεία των οστών. Η Harbstreet λέει ότι το τυρί cottage έχει επίσης άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα οστά, όπως:
- Βιταμίνη D
- Κάλιο
- Φώσφορος