Μερικές από τις βασικές διαφορές μεταξύ του γάλακτος Α1 και Α2.
Η Αρχή Ασφάλειας και Τυποποίησης Τροφίμων της Ινδίας (FSSAI) έδωσε εντολή σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων να αφαιρέσουν τους ισχυρισμούς για τους τύπους Α1 και Α2 από τις συσκευασίες του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η οδηγία ισχύει επίσης για τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων ηλεκτρονικού εμπορίου (FBOs), οι οποίοι καλούνται να αφαιρέσουν αμέσως όλους τους εν λόγω ισχυρισμούς από τις ιστοσελίδες τους. Στην τελευταία ανακοίνωσή της, η FSSAI σημείωσε ότι αρκετοί επιχειρηματίες τροφίμων πωλούν ή εμπορεύονται γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως βούτυρο, τυρόπηγμα κ.λπ. στο όνομα Α1 και Α2 με τον αριθμό άδειας FSSAI και τον αριθμό πιστοποιητικού εγγραφής.
Τι είναι οι ισχυρισμοί Α1 και Α2 στο γάλα
Για τους μη εξοικειωμένους, οι Α1 και Α2 είναι δύο τύποι πρωτεϊνών στο γάλα. Το γάλα είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και υπάρχουν δύο κύριες πρωτεΐνες στο γάλα: Η καζεΐνη και ο ορός γάλακτος. Η καζεΐνη είναι η μεγαλύτερη ομάδα πρωτεϊνών στο γάλα. Η β-καζεΐνη είναι ο δεύτερος πιο διαδεδομένος τύπος καζεΐνης και υπάρχει σε τουλάχιστον 13 διαφορετικές μορφές. Οι δύο πιο κοινές μορφές είναι:
- Α1 β-καζεΐνη. Το γάλα από φυλές αγελάδων που προέρχονται από τη βόρεια Ευρώπη έχει γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε Α1 β-καζεΐνη. Αυτές οι φυλές περιλαμβάνουν τις φυλές Holstein, Friesian, Ayrshire και British Shorthorn.
- Α2 β-καζεΐνη. Το γάλα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε Α2 β-καζεΐνη βρίσκεται κυρίως σε φυλές που προέρχονται από τα νησιά της Μάγχης και τη νότια Γαλλία. Τέτοιο αγελαδινό γάλα έφερε στην αγορά η εταιρεία The a2 Milk Company, δεν περιέχει Α1 β-καζεΐνη και πωλείται κυρίως στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το κανονικό γάλα περιέχει τόσο Α1 όσο και Α2 β-καζεΐνη, αλλά το γάλα Α2 περιέχει μόνο Α2 β-καζεΐνη. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η Α1 β-καζεΐνη μπορεί να είναι επιβλαβής και ότι η Α2 β-καζεΐνη είναι ασφαλέστερη επιλογή.
Τέλος, άλλες έρευνες δείχνουν ότι η Α1 β-καζεΐνη προκαλεί δυσμενή πεπτικά συμπτώματα σε ορισμένα άτομα. Αλλά τα στοιχεία είναι ακόμη πολύ αδύναμα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τις υποτιθέμενες σχέσεις μεταξύ της Α1 β-καζεΐνης και άλλων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και ο αυτισμός.