Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελλάδα: Δραματική μείωση στην παραγωγή πατάτας σύμφωνα με την Eurostat

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΕλλάδα: Δραματική μείωση στην παραγωγή πατάτας σύμφωνα με την Eurostat
spot_img

Παραγωγή πατάτας στην ΕΕ: πτωτική τάση αλλά ανοδική πορεία το 2023.

Το 2023, συγκομίστηκαν 48,3 εκατομμύρια τόνοι πατάτας στην ΕΕ , μια ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με το 2022, όταν συγκομίστηκαν 47,5 εκατομμύρια τόνοι.

Ωστόσο, υπήρξε μακροπρόθεσμη μείωση της συγκομιδής παραγωγής πατάτας. Το επίπεδο παραγωγής το 2023 ήταν 27,9 εκατομμύρια τόνους λιγότερο από το 2000, που ισοδυναμεί με πτώση 36,7%.

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από ένα λεπτομερές άρθρο Statistics Explained που δημοσιεύθηκε από τη Eurostat, το οποίο εξετάζει τις εκμεταλλεύσεις της ΕΕ που παράγουν πατάτες, την παραγωγή και τις τιμές των πατατών, καθώς και το εμπόριο πατάτας.

Σε επίπεδο χώρας, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στην ΕΕ το 2023 (11,6 εκατομμύρια τόνοι, 24,0% του συνόλου της ΕΕ), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (17,9%) και την Ολλανδία (13,4%). Μαζί, αυτές οι 3 χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν την πλειοψηφία (55,4%) της συγκομιδής παραγωγής πατάτας στην ΕΕ το 2023.

Όσον αφορά στην Ελλάδα το 2023 παρήγαγε την χαμηλότερη ποσότητα από το 2019. 333,62 χιλιάδες τόνους πατάτας το 2023, 391,94 χιλιάδες τόνους το 2022, 381,74 το 2021, 450,64 το 2020 και την μεγαλύτερη ποσότητα 470,21 χιλιάδες τόνους παρήγαγε το 2019.

Λίγες εκμεταλλεύσεις της ΕΕ παράγουν βιολογικές πατάτες

Υπήρχαν 9,1 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ το 2020, εκ των οποίων 1,0 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις παρήγαγαν πατάτες.

Το 2020, 25.000 αγροκτήματα στην ΕΕ παρήγαγαν πατάτες σύμφωνα με μεθόδους βιολογικής παραγωγής. Αυτό αντιπροσώπευε μόνο το 2,5% όλων των εκμεταλλεύσεων που παράγουν πατάτες. Η Αυστρία είχε το υψηλότερο μερίδιο των εκμεταλλεύσεων που παράγουν πατάτες βιολογικά (25,6%).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο