Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
23.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βουλωμένο αυτί: Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να πάτε στο γιατρό – Ειδικός εξηγεί

ΑρχικήΝέαΥγείαΒουλωμένο αυτί: Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να πάτε στο γιατρό - Ειδικός εξηγεί
spot_img

 Η Δρ. Μαρίνα Τσιάβου μιλάει στο cibum για τις περιπτώσεις που το βουλωμένο αυτί χρειάζεται κάτι παραπάνω από σπιτικά γιατροσόφια.

Παλαιότερα δε θεωρούνταν απαραίτητο να πάει κάποιος στο γιατρό για βουλωμένο αυτί ή ωτίδιδα. Οι σπιτικές θεραπείες ήταν ο κανόνας (οι περισσότεροι θυμόμαστε το λάδι στο βαμβάκι) για να καθαρίσει γρήγορα το αυτί. Το αυτί συνήθως βουλώνει όταν υπάρχει πολύ κερί στο κανάλι και συσσωρεύεται.

Ωστόσο, αν έχετε πόνο στο αυτί και υποφέρετε από συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία ή πυρετό, θα πρέπει να πάτε στο γιατρό. Η ειδικευόμενη ΩΡΛ Δρ. Μαρίνα Τσιάβου υποστηρίζει πως ο πόνος συσχετίζεται με φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, οπότε είναι αναγκαία η επίσκεψη σε ειδικό, διότι πρόκειται για ωτίτιδα και είναι απαραίτητη η κατάλληλη αγωγή τοπική ή συστηματική.

Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη για βουλωμένα αυτιά, αλλά μάλλον για μόλυνση, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με σπιτικές θεραπείες.

Σπιτικός καθαρισμός των βουλωμένων αυτιών

Έχετε αίσθημα πληρότητας στο αυτί σας, ή έχετε ξαφνικά προβλήματα ακοής; Αυτά μπορεί να είναι σημάδια βουλωμένου αυτιού.

Συνήθως δεν είναι λόγος πανικού και σύμφωνα με τη Δρ. Τσιάβου ένα ειδικό σπρέι καθαρισμού μπορεί να είναι αρκετό. Υπάρχουν επίσης φυσικές μέθοδοι για να καθαρίσετε απαλά και σε βάθος το επηρεασμένο αυτί.

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα υγρά που βάζετε στο αυτί σας έχουν προηγουμένως ζεσταθεί σε θερμοκρασία σώματος. Αυτό συμβαίνει επειδή το όργανο είναι ευαίσθητο στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Αν τα υγρά είναι πολύ κρύα, μπορεί να νιώσετε ζαλάδα.

Δώστε προσοχή στο χρόνο έκθεσης των σπιτικών θεραπειών ώστε να είναι αποτελεσματικές. Όσο περισσότερο χρόνο τα αφήνετε να δράσουν, τόσο πιο αποτελεσματικά θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από την απόφραξη. Μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια θεραπεία αρκετές φορές για να καθαρίσετε εντελώς το βουλωμένο αυτί από το κερί.

  • Ατμόλουτρο με χαμομήλι

Μια ιδιαίτερα ήπια και ευχάριστη σπιτική θεραπεία για τον καθαρισμό των βουλωμένων αυτιών είναι ένα ατμόλουτρο με χαμομήλι για τουλάχιστον δέκα λεπτά. Για να το κάνετε αυτό, ρίξτε μια κουταλιά της σούπας χαμομήλι σε δύο λίτρα ζεστό νερό – το λιγότερο νερό θα το δροσίσει πιο γρήγορα. Καλύψτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και κρατήστε το βουλωμένο αυτί πάνω από τον ατμό.

Το χαμομήλι προκαλεί τη διάλυση του ξηρού κεριού του αυτιού, καθαρίζει τον ακουστικό πόρο και προστατεύει από τα βακτήρια. Μετά το ατμόλουτρο, μπορείτε να ξεπλύνετε το αυτί με χλιαρό νερό.

  • Αλατόνερο

Μια άλλη ήπια μέθοδος για να καθαρίσετε ένα βουλωμένο αυτί είναι να το καθαρίσετε με αλατόνερο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αλατόνερο σε μωρά και μικρά παιδιά για να αφαιρέσετε το συσσωρευμένο κερί.

Για να το κάνετε αυτό, διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 100 χιλιοστόλιτρα χλιαρό νερό. Ρίξτε λίγο από αυτό στο βουλωμένο αυτί και αφήστε το για δέκα έως 15 λεπτά. Μπορείτε να κλείσετε το αυτί με βαμβάκι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στη συνέχεια ξεπλύνετε το καλά με χλιαρό νερό.

  • Φυτικό έλαιο

Το φυτικό έλαιο μπορεί επίσης να βοηθήσει με τα μπλοκαρισμένα αυτιά επειδή διαλύει τα λίπη. Το αμυγδαλέλαιο είναι το καλύτερο, αλλά το ελαιόλαδο λειτουργεί επίσης. Χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας βιολογικά φυτικά έλαια για να αποτρέψετε την είσοδο βλαβερών ουσιών στο αυτί. Χρειάζεστε μόνο μερικές σταγόνες για τη θεραπεία.

Για τη μέθοδο αυτή, ζεστάνετε λίγο λάδι και βάλτε μερικές σταγόνες στο πάσχον αυτί. Αφήστε το λάδι μέσα για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Αν κλείσετε το αυτί με βαμβάκι, μπορείτε επίσης να το αφήσετε μέσα όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά το αυτί με χλιαρό νερό.

Σε αυτές περιπτώσεις πρέπει να πάτε στο γιατρό

Το κερί του αυτιού, γνωστό και ως cerumen, είναι απολύτως φυσικό, προστατεύει από τα βακτήρια και απομακρύνει τη βρωμιά από το αυτί. Οι λεπτές τρίχες και οι κινήσεις μάσησης μας το μεταφέρουν επάνω στο αυτί. Αυτό σημαίνει ότι το κερί συμβάλλει στην πραγματικότητα στην υγεία των αυτιών και αποτελεί μέρος της διαδικασίας αυτοκαθαρισμού τους.

Ωστόσο, εάν παραμείνει πολύ κερί στον ακουστικό πόρο, το κερί μπορεί να συσσωρευτεί εκεί και να φράξει το αυτί. Σύμφωνα με τη Δρ. Τσιάβου, «αν σπρώχνεται το κερί μέσα στο αυτί – για παράδειγμα από μπατονέτες ακουστικά ή ωτοασπίδες – ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Το βουλωμένο αυτί μπορεί επίσης να εμφανιστεί εάν το κερί του αυτιού διογκωθεί μετά το ντους ή το κολύμπι. Γι αυτό και γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό τους καλοκαιρινούς μήνες».

Κανονικά, αρκεί να σκουπίζετε τακτικά το κερί από το αυτί με ένα πανί. Εάν αισθάνεστε ότι υπάρχει πολύ κερί στο αυτί, ξεπλύνετε το με ζεστό νερό όταν κάνετε ντους. «Δεν πρέπει ποτέ να εισάγετε μπατονέτες ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα στον ευαίσθητο ακουστικό πόρο. Αυτό θα μπορούσε να το τραυματίσει και να σπρώξει το κερί πίσω στο κανάλι, γεγονός που θα οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις».

Συμπερασματικά

Σύμφωνα με τη Δρ. Τσιάβου, ακόμα και οι σπιτικές θεραπείες που δεν είναι επιβλαβείς, αν δε γίνουν σωστά, δημιουργείται κίνδυνος φλεγμονής, ζάλης ή ακόμα και εγκαύματος. Επίσης, «δεν είναι πάντα τόσο αποτελεσματικές και έχουν να κάνουν με τη σκληρότητα του κεριού».

Ειδικά οι πλύσεις με αλατόνερο συστήνεται να γίνονται αποκλειστικά από ειδικό, λόγω πιθανής πρόκλησης ζάλης, φλεγμονής ή μυκητίασης αν δε στεγνώσει καλά ο έξω ακουστικός πόρος και κυρίως επειδή μπορεί να υπάρχει ήδη φλεγμονή.

Τέλος, ειδική προσοχή χρειάζεται για τους διαβητικούς και σε όσους έχουν γνωστή διάτρηση (τρύπα) στο τύμπανο. Επειδή υπάρχει επιρρέπεια σε φλεγμονές και τραυματισμούς, ο καθαρισμός τους πρέπει να γίινεται από ειδικό σε περιβάλλον ιατρείου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Whistleblowing: Ο νόμος που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα… “αγνοείται η τύχη του”

Η προστασία των προσώπων που τολμούν να κάνουν τη διαφορά στο πλαίσιο άσκησης των επαγγελματικών τους καθηκόντων.

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο