Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτά είναι τα τρόφιμα που (απροσδόκητα) κάνουν κακό στην υγεία των δοντιών του παιδιού σας

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΑυτά είναι τα τρόφιμα που (απροσδόκητα) κάνουν κακό στην υγεία των δοντιών του παιδιού σας
spot_img

Ενώ υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούν να ωφελήσουν τη στοματική υγεία του παιδιού σας, υπάρχουν επίσης αρκετές που μπορούν να τη βλάψουν.

Η κακή οδοντική υγιεινή και διατροφή, που θέτουν τους ενήλικες σε κίνδυνο για ασθένειες των ούλων, αποτελούν ζήτημα και για τα παιδιά. Προκειμένου να αποτρέψετε οδοντιατρικά προβλήματα όπως η τερηδόνα και η ασθένεια των ούλων, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών από το παιδί σας.

Η Dr. Minoo Ghamari από το Gorgeous Smiles δίνει απαραίτητες συμβουλές σχετικά με τα σημεία που τα παιδιά τους μπορεί να παραλείπουν. «Για πολλούς, η εστίαση στη διατροφή και τη στοματική υγεία είναι σημαντικό να καθιερωθεί, για να μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία», ξεκίνησε η οδοντίατρος.

Τα αγόρια φέρονται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κακή στοματική υγεία κατά την παιδική ηλικία σε σύγκριση με τα κορίτσια, με το 48% των αγοριών να αναφέρουν περιπτώσεις πλάκας έναντι του 37% των κοριτσιών από προηγούμενες μελέτες.

Η οδοντίατρος μοιράστηκε μια λίστα με οκτώ ομάδες τροφίμων που βλάπτουν τα δόντια των παιδιών και προκαλούν έκπληξη που έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο

  • Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνη C, έχουν επίσης υψηλό επίπεδο οξύτητας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση του σμάλτου, αν καταναλώνονται συχνά., προειδοποιεί η Dr. Ghamari. «Η αποδυνάμωση του σμάλτου των δοντιών μπορεί να συμβάλει στην τερηδόνα, αν δεν αντιμετωπιστεί. Ενώ τα εσπεριδοειδή προσφέρουν άλλα οφέλη για την υγεία, θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ».

  • Μπανάνες

Οι μπανάνες, παρά το γεγονός ότι είναι γενικά θρεπτικές, είναι εκπληκτικά υψηλές σε φρουκτόζη και γλυκόζη, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των δοντιών. «Όπως και άλλες ζαχαρούχες τροφές, οι μπανάνες μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα αν δεν αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής», υποστηρίζει η οδοντίατρος.

  • Παγωτό

Παρά την περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, το παγωτό μπορεί συχνά να παραβλέπεται ως ένα τρόφιμο που θα μπορούσε να βλάψει τα δόντια των παιδιών. «Το παγωτό έχει συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα, καθώς διαβρώνει το σμάλτο», λέει η Dr. Ghamari.

«Η ζάχαρη στο παγωτό συνδέεται με τα ούλα και προκαλεί την απελευθέρωση διαβρωτικών οξέων, γι’ αυτό πρέπει να δίνεται στα παιδιά με φειδώ για να προστατεύεται η μακροπρόθεσμη οδοντική τους υγεία».

  • Αποξηραμένα φρούτα

Τα σνακ με αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες, τα κράνμπερι, τα μάνγκο και τα μήλα, είναι ένα άλλο συνηθισμένο επισφαλές τρόφιμο για την υγεία των δοντιών. «Η διαδικασία αποξήρανσης αφαιρεί το νερό, καθιστώντας αυτά τα φρούτα μια πιο συμπυκνωμένη πηγή ζάχαρης σε σύγκριση με τις φρέσκες εκδοχές τους», προειδοποιεί η Dr. Ghamari. «Η κολλώδης φύση τους σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να κολλήσουν στα δόντια των παιδιών, επιτρέποντας στη ζάχαρη να παραμείνει και δίνοντας στα βακτήρια άπλετο χρόνο για να αναπτυχθούν».

  • Μπάρες δημητριακών

Οι μπάρες δημητριακών είναι άλλο ένα τρόφιμο που θα μπορούσε να βλάψει τα δόντια των παιδιών, και το οποίο δεν θα υποπτευόσασταν. «Οι κολλώδεις και μαστιχωτές τροφές μπορούν εύκολα να κολλήσουν στις σχισμές των δοντιών, εμποδίζοντας το σάλιο να εξουδετερώσει το οξύ της πλάκας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα», συνεχίζει η Dr. Ghamari

  • Πατατάκια

Οι γονείς μπορεί να επιλέγουν τα πατατάκια αντί για τα γλυκά, θεωρώντας ότι η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη κάνει αυτά τα σνακ καλύτερα για τα δόντια των παιδιών, αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα, σύμφωνα με την οδοντίατρο. «Με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, περιέχουν υδατάνθρακες που διασπώνται σε σάκχαρα όταν τρώγονται, τα οποία συνδυάζονται με βακτήρια για να παράγουν οξέα που επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών».

  • Ψωμί και ζυμαρικά

Το ψωμί και τα ζυμαρικά, που συχνά παρασκευάζονται από απλά άμυλα, συμπεριφέρονται στο στόμα σαν τα πατατάκια, διασπώνται σε σάκχαρα όταν συναντούν μικροοργανισμούς του στόματος. «Όπως αναφέρθηκε, αυτά τα άμυλα διασπώνται σε σάκχαρα και παράγουν οξύ, το οποίο μακροπρόθεσμα είναι επιβλαβές για τα δόντια», προειδοποιεί η Dr. Ghamari.

  • Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη

Η επιλογή εκδόσεων με μηδενική περιεκτικότητα σε ζάχαρη των αγαπημένων αναψυκτικών των παιδιών σας δεν διασφαλίζει απαραίτητα την υγεία των δοντιών τους. Παρά το γεγονός ότι δεν περιέχουν ζάχαρη, το οξύ που υπάρχει σε αυτά τα ποτά μπορεί να προκαλέσει βλάβη και να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου. «Οι γονείς θα πρέπει επίσης να είναι επιφυλακτικοί με τυχόν ανθρακούχα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, καθώς αυτά δεν συνιστώνται καθόλου για τα παιδιά για διάφορους λόγους υγείας», καταλήγει η Dr. Ghamari.

https://www.mirror.co.uk/lifestyle/unexpected-foods-could-harm-your-33528673

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο