Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
23.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νεκρό ποντίκι σε συσκευασμένες φράουλες, καρφίτσα σε σαλάτα και σκουλήκια σε ζυμαρικά – Απίστευτες καταγγελίες καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝεκρό ποντίκι σε συσκευασμένες φράουλες, καρφίτσα σε σαλάτα και σκουλήκια σε ζυμαρικά - Απίστευτες καταγγελίες καταναλωτών
spot_img

Σχεδόν 4.400 καταγγελίες για την ασφάλεια των τροφίμων από καταναλωτές στη Γραμμή Παραπόνων της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) το 2023.

Σκουλήκια σε κατεψυγμένα ζυμαρικά, ένα κομμάτι γυαλιού σε ένα καρβέλι ψωμί και ένα νεκρό ποντίκι που βρέθηκε σε ένα κουτί με φράουλες ήταν μεταξύ των καταγγελιών που έγιναν στην Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) το 2023 σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό των καταγγελιών από την FSAI. Συνολικά έγιναν 4.395 καταγγελίες από καταναλωτές το 2023, αυξημένες κατά 8,3% σε σύγκριση με το 2022. 

Περίπου το 31,9% των καταγγελιών αφορούσε σε κακές προδιαγραφές υγιεινής, το 27,2% αφορούσε ακατάλληλο φαγητό και το 26,7% αφορούσε ύποπτη τροφική δηλητηρίαση. 

Τα ακατάλληλα πρότυπα υγιεινής αναφέρθηκαν συχνότερα το 2023, τα οποία περιελάμβαναν παράπονα σχετικά με: το προσωπικό δεν είχε καλυμμένα μαλλιά κατά την προετοιμασία του φαγητού, βρώμικες τουαλέτες, προσωπικό που χειρίζεται τρόφιμα και χρήματα με τα ίδια γάντια, τρόφιμα απροστάτευτα από μόλυνση (π.χ. μύγες γύρω από ψημένα προϊόντα στον πάγκο), γεμάτοι κάδοι απορριμμάτων που ξεχειλίζουν και προσελκύουν ζώα, βρώμικα ψυγεία και κακή αποθήκευση τροφίμων, βρώμικες εγκαταστάσεις, κακή αποθήκευση τροφίμων τρόφιμα, βρώμικες εγκαταστάσεις και περιττώματα τρωκτικών.

Η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη κατηγορία σχετίζεται με ακατάλληλα τρόφιμα, που σημαίνει τρόφιμα που δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση. Τα ακατάλληλα τρόφιμα περιλαμβάνουν μόλυνση με ξένο αντικείμενο. Ξένα αντικείμενα που καταγγέλθηκαν περιλαμβάνουν: πλαστικό, τρίχες, έντομα, κομμάτια από ποτήρια, πέτρες και ξύλο.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα περιλαμβάνουν: έντομο που βρέθηκε σε instant noodles, σαλιγκάρι μέσα σε λαχανοσαλάτα, νεκρό ποντίκι σε συσκευασμένες φράουλες, πέτρα σε πουτίγκα σοκολάτας, μούχλα σε προσυσκευασμένη σακούλα ρυζιού, κομμάτι από κόκαλο μέσα σε μια σοκολάτα, σκουλήκια σε κατεψυγμένα ζυμαρικά, κομμάτι πλαστικό μέσα σε μια πιπεριά, κομμάτια από γάντια λατέξ σε σακούλα με σπανάκι, ένα κομμάτι γυαλιού σε ένα καρβέλι ψωμί, μεταλλικά θραύσματα σε νουντλς σε πακέτο και μια μεταλλική καρφίτσα σε μια προσυσκευασμένη σαλάτα. Άλλα παράπονα σχετικά με ακατάλληλα τρόφιμα ανέφεραν κρέατα που δεν έχουν ψηθεί πλήρως, φαγητό που μύριζε άσχημα, τρόφιμα που πωλούνται πέρα ​​από τις ημερομηνίες λήξης τους και μούχλα στα τρόφιμα.

Η τρίτη πιο συχνά αναφερόμενη κατηγορία σχετίζεται με αναφορές ύποπτης τροφικής δηλητηρίασης, από κοτόπουλο, βοδινό κρέας, ψάρι, με τα οστρακοειδή να είναι το πιο συνηθισμένο τρόφιμο που αναφέρθηκε ως αιτία τροφικής δηλητηρίασης.  

Η ανάλυση όλων των καταγγελιών έχει ως εξής:

  • Πρότυπα υγιεινής: 1.404
  • Ακατάλληλο φαγητό: 1.196
  • Ύποπτες τροφικές δηλητηριάσεις: 1.175
  • Σήμανση: 231
  • Πληροφορίες αλλεργιογόνων: 149
  • Άλλα: 181
  • Μη εγγεγραμμένη επιχείρηση τροφίμων: 59

Η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνων Σύμβουλος, FSAI, τόνισε τη σημασία της υποβολής καταγγελιών στο FSAI, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν τυχόν ζητήματα ασφάλειας τροφίμων.

     «Η ηλεκτρονική μας φόρμα παραπόνων συνεχίζει να είναι μια πολύτιμη πηγή που επιτρέπει στο κοινό να επικοινωνήσει μαζί μας για τα παράπονά του για την ασφάλεια των τροφίμων. Είναι ζωτικής σημασίας για τα καταστήματα τροφίμων να διατηρούν υψηλά πρότυπα πρακτικών ασφάλειας τροφίμων και οι αναφορές που γίνονται από το κοινό βοηθούν σημαντικά τους Λειτουργούς Περιβαλλοντικής Υγείας, τους κτηνιατρικούς και γεωργικούς επιθεωρητές, τους αξιωματικούς επιθεώρησης θαλάσσιας αλιείας και το εργαστηριακό προσωπικό στο έργο τους. Ενώ οι τακτικές επιθεωρήσεις διενεργούνται τακτικά, οι αναφορές από το κοινό βοηθούν στον εντοπισμό συγκεκριμένων ζητημάτων, διασφαλίζοντας τον γρήγορο εντοπισμό πιθανών απειλών για τη δημόσια υγεία. Η αύξηση των καταγγελιών αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού για το δικαίωμά του σε ασφαλή τρόφιμα και τη σημασία των υψηλών προτύπων ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων. Ενθαρρύνουμε όποιον παρατηρεί κακές πρακτικές υγιεινής ή ασφάλειας τροφίμων να το αναφέρει αμέσως στο FSAI για διεξοδική έρευνα από τις αρμόδιες αρχές», δήλωσε ο Δρ Byrne.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Whistleblowing: Ο νόμος που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα… “αγνοείται η τύχη του”

Η προστασία των προσώπων που τολμούν να κάνουν τη διαφορά στο πλαίσιο άσκησης των επαγγελματικών τους καθηκόντων.

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο