Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

15 νεκροί από τροφική δηλητηρίαση στην Ιταλία – Τι έδειξαν οι αναλύσεις για τα αίτια

ΑρχικήΝέα15 νεκροί από τροφική δηλητηρίαση στην Ιταλία - Τι έδειξαν οι αναλύσεις για τα αίτια
spot_img

Ερευνητές διαπιστώνουν ότι η επιδημία σαλμονέλας στην Ιταλία προκλήθηκε από προϊόν χοιρινού κρέατος.

Ιταλοί ερευνητές ολοκλήρωσαν την έκθεση τους για την επιδημία σαλμονέλας από την οποία αρρώστησαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι στην Ιταλία το 2022.

Η δημοσίευση των ευρημάτων στο περιοδικό «Journal of Food Safety» περιγράφει τη διερεύνηση της επιδημίας σαλμονέλας που εκδηλώθηκε στην περιοχή Marche το 2022 και συνδέεται με την κατανάλωση ενός ψητού χοιρινού προϊόντος.

Το 2022, η Ιταλία ανέφερε 175 τροφιμογενή κρούσματα που αφορούσαν 1.604 περιπτώσεις και οδήγησαν σε 303 νοσηλείες και 15 θανάτους. Η σαλμονέλα ήταν το παθογόνο που ήταν υπεύθυνο για τα περισσότερα από αυτά. Σε 12 από τα 32 κρούσματα, η πηγή των τροφίμων που εμπλέκονταν ήταν κρέας και προϊόντα κρέατος, κυρίως χοιρινής προέλευσης.

Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2022, αρκετές αναφορές ύποπτων λοιμώξεων που σχετίζονται με τρόφιμα μοιράστηκαν από την Υπηρεσία Υγιεινής και Δημόσιας Υγείας στο Fermo και τις γειτονικές επαρχίες με την Υπηρεσία Υγιεινής Τροφίμων με βάση τα ζώα (ABFHS) της Τοπικής Μονάδας Υγείας του Fermo.

Και οι 64 ασθενείς είχαν κοινά συμπτώματα και τα δείγματα κοπράνων ήταν θετικά για Salmonella. Ορισμένοι από αυτούς ανέφεραν επίσης ότι κατανάλωσαν ένα προϊόν ψητού χοιρινού κρέατος που αγοράστηκε ή καταναλώθηκε σε διάφορα μέρη και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, αλλά παράχθηκε στο ίδιο εργοστάσιο επεξεργασίας στην περιοχή του Fermo.

Τριάντα τρεις από τους 64 ασθενείς ήταν άνδρες και η πιο προσβεβλημένη ηλικιακή ομάδα ήταν 5 έως 14 ετών, με 26 περιπτώσεις. Τουλάχιστον 29 άτομα νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η υποστήριξη της επιδημιολογικής έρευνας με περιβαλλοντική δειγματοληψία κατέστησε δυνατή τη συσχέτιση της πηγής μόλυνσης (πορτσέτα) με τα κλινικά περιστατικά.

Η ABFHS επιθεώρησε την τοποθεσία και δύο καταστήματα λιανικής πώλησης. Τρία δείγματα πορτσέτας και 23 περιβαλλοντικά δείγματα συλλέχθηκαν για έλεγχο σαλμονέλας. Η σαλμονέλα ανιχνεύθηκε από τέσσερα περιβαλλοντικά επιχρίσματα και ένα δείγμα πορτσέτας.

Η επιθεώρηση στο εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων αποκάλυψε διαρθρωτικές ελλείψεις, ελλείψεις υγιεινής και ελλείψεις τεκμηρίωσης όσον αφορά τις διαδικασίες ορθών πρακτικών παρασκευής και υγιεινής και εκείνες που βασίζονται στις αρχές του HACCP. Ο παραγωγός δεν προσδιόρισε σωστά τα κρίσιμα σημεία ελέγχου (CCP) στα στάδια επεξεργασίας της πορτσέτας, διαχειριζόμενος το μαγείρεμα και την επακόλουθη ψύξη ως ορθές πρακτικές παραγωγής (GMP).

Μετά τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων και των δειγματοληψιών, η παραγωγή πορτσέτας ανεστάλη, αλλά συνεχίστηκε περίπου έξι εβδομάδες αργότερα, αφού μια νέα επιθεώρηση διαπίστωσε βελτιώσεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο