Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάγκη μεγαλύτερης ενημέρωσης για τη σχέση διατροφής και καρκίνου του μαστού

ΑρχικήΝέαΑνάγκη μεγαλύτερης ενημέρωσης για τη σχέση διατροφής και καρκίνου του μαστού
spot_img

Οι γιατροί ζητούν λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά στις διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες των ΗΠΑ.

   Μόνο το 28% των γυναικών γνωρίζει τη σημασία της υγιεινής διατροφής για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και η ευαισθητοποίηση δεν έχει αλλάξει πολύ από το 1995. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα μιας νέας πανευρωπαϊκής έρευνα της Επιτροπής Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM) με έδρα την Ουάσιγκτον. Η έρευνα συγκέντρωσε τις απαντήσεις 2.017 γυναικών στις ΗΠΑ που ρωτήθηκαν τον Ιούλιο του 2024. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συγκεκριμένες τροφές που θεωρούν ότι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, το 23% ανέφερε λαχανικά και 16% φρούτα. Τα προϊόντα σόγιας αναγνωρίστηκαν ως ωφέλιμα από το 17% των συμμετεχόντων, ενώ το 16% δήλωσε λανθασμένα ότι πιστεύει ότι η σόγια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να αποτρέψουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια. Δεδομένου ότι η ευαισθητοποίηση δεν έχει αυξηθεί σημαντικά από το 1995 που είχε διεξαχθεί παρόμοια έρευνα, η Stephanie McBurnett, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο PCRM, ζητά νέες στρατηγικές για την αποτελεσματική επικοινωνία της σχέσης μεταξύ διατροφής και καρκίνου. «Οι ιατρικές σχολές πρέπει να αρχίσουν να αναγνωρίζουν και να καλύψουν τα κενά του προγράμματος σπουδών στη διατροφή όταν πρόκειται για την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς γιατρών», λέει στο Nutrition Insight. Επισημαίνει ότι οι οργανώσεις υπεράσπισης της υγειονομικής περίθαλψης παίζουν επίσης ρόλο στη γεφύρωση «του χάσματος διατροφής-εκπαίδευσης».

    Η Δρ. Kristi Funk, χειρούργος καρκίνου του μαστού και κορυφαίος ειδικός στην πρόληψη από το Λος Άντζελες των ΗΠΑ, λέει ότι είναι σαφές ότι εκατομμύρια γυναίκες δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει πλήρως ότι αυτό που τρώνε και πίνουν επηρεάζει «δυναμικά» τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Ο Neal Barnard, πρόεδρος του PCRM, δηλώνει ομοίως: «Τα προγράμματα δημόσιας εκπαίδευσης για τον καρκίνο του μαστού έχουν επικεντρωθεί στις μαστογραφίες, οι οποίες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο, αλλά δεν επαρκούν. Είναι απαραίτητο να ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους με βήματα που μπορούν να λάβουν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και η υγιεινή διατροφή βρίσκεται στην κορυφή της λίστας».

   Ο McBurnett παρέχει παραδείγματα τροφών που ευθυγραμμίζονται με τη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, φυτικής προέλευσης που συνιστάται για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. «Τα τρόφιμα που παρέχουν επιπλέον δύναμη τόνωσης του στήθους είναι προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα ρεβίθια, ίσως σε ένα περιτύλιγμα φαλάφελ με χούμους και ρεβίθια ή γεύματα που έχουν σόγια, το στήθος υπερτροφή, σε ένα τριμμένο tofu taco με όλα τα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένης της σάλσας, του μαύρου ελιές, ψητό καλαμπόκι και αβοκάντο».

   Μια κοινή παρανόηση σχετικά με τις φυτικές δίαιτες που αντιμετωπίζει η McBurnett όταν συνιστά στους ασθενείς της μια φυτική διατροφή είναι η ιδέα ότι τέτοια γεύματα μπορεί να είναι βαρετά ή μη ελκυστικά. Εφιστά την προσοχή στον κατάλογο διαιτολόγων φυτικής προέλευσης του PRCM «οι οποίοι γνωρίζουν καλά τα οφέλη της διατροφής με βάση τις φυτικές δίαιτες, καθώς και τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα άτομο όταν κάνει την υγεία του προτεραιότητα μέσω της διατροφής».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.

Επικίνδυνες κάψουλες καφέ: Βρέθηκε ακρυλαμίδιο, φουράνιο και γλυφοσάτη σε εργαστηριακές αναλύσεις

Ο καφές είναι ένα ρόφημα που προκαλεί διαρκή συζήτηση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του για την υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο