Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το φοινικέλαιο συνδέεται με επιθετικούς καρκίνους – Επιστημονική παρέμβαση της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο EREN

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΤο φοινικέλαιο συνδέεται με επιθετικούς καρκίνους – Επιστημονική παρέμβαση της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο EREN
spot_img

Αναφορά της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα EREN για τις επιπτώσεις κατανάλωσης φοινικέλαιου στην υγεία.

Και ενώ η αρνητική πλευρά του φοινικέλαιου έχει γίνει γνωστή μόνο από την περιβαλλοντική πλευρά λόγω της αποψίλωσης των τροπικών δασών, στην νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, για τους αναδυόμενους κινδύνους γίνεται αναφορά –μεταξύ άλλων- και στην επίδραση του φοινικέλαιου στον καρκίνο. Να σημειωθεί ότι η παρουσία τους στην διατροφή είναι αξιοσημείωτη: σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 7,7 κιλά (17 λίβρες) φοινικέλαιου ανά άτομο το 2015 ένα ποσοστό που όλο και αυξάνεται.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένα αναφορά/κοινοποίηση που έγινε από την Ουγγαρία, μέσω του δικτύου ανταλλαγής αναδυόμενων κινδύνων (EREN), η εξαιρετικά κορεσμένη φύση του φοινικέλαιου (το οποίο συγκαταλέγεται στα πιο οικονομικά μαγειρικά έλαια) το καθιστά στερεό σε θερμοκρασία δωματίου σε εύκρατες περιοχές, καθιστώντας το φθηνό υποκατάστατο για βούτυρο ή υδρογονωμένο φυτικά έλαια σε χρήσεις όπου το στερεό λίπος απαιτείται, όπως η παρασκευή ψωμιού, ζύμης ζαχαροπλαστικής, ζύμης πίτσας και άλλων αρτοσκευασμάτων, παγωτού, στη σοκολάτα, σε έτοιμα γεύματα σε σάλτσες κτλ συμβάλλοντας στην αυξανόμενη και ευρεία χρήση του στη βιομηχανία τροφίμων. Ωστόσο υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με τα τρανς λιπαρά οξέα που περιέχει.

Η υπερβολική πρόσληψη παλμιτικού οξέος που αποτελεί το 44% του φοινικέλαιου αυξάνει τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας LDL στο αίμα και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ έχουν ήδη δηλώσει ότι η γλυκιδόλη (η οποία είναι μια ένωση που παράγεται από την επεξεργασία του φοινικέλαιου) είναι γονιδιοτοξική και καρκινογόνος.

Σε δημοσιευμένο άρθρο στο Nature, ανέφεραν πειράματα σε ποντίκια που τρέφονταν με παλμιτικό οξύ (PA) ανακαλύπτοντας ότι προάγει καρκίνους του στόματος και θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα). Πράγματι, τα καρκινικά κύτταρα που εκτέθηκαν στο παλμιτικό οξύ για σύντομο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκαν γρήγορα, ακόμη και όταν το ΡΑ αφαιρέθηκε από τη διατροφή. Η μελέτη έδειξε ότι αυτή η «μνήμη» προκαλείται από επιγενετικές αλλαγές, που μεταβάλλουν τη λειτουργία των μεταστατικών καρκινικών κυττάρων, επιτρέποντάς τους για να σχηματίσουν ένα δίκτυο νευρικών κυττάρων γύρω από τον όγκο και έτσι εξαπλώνεται πιο εύκολα. Τα ευρήματά τους όχι μόνο υπογραμμίζουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία αλλά μια δίαιτα πλούσια σε PA ευνοεί τη μεταστατική εξέλιξη του καρκίνου.

Στην έκθεση των Δανών επιστημόνων το EREN απάντησε ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί και το πως συσχετίζεται, το παλμιτικό οξύ με τον καρκίνο και η διατροφή με τις μεταστάσεις.  

Για να διαβάσετε την αναφορά πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο