Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Από ποιον καρκίνο μπορεί να προστατεύει το μέλι manuka – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΥγείαΑπό ποιον καρκίνο μπορεί να προστατεύει το μέλι manuka - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Πώς το μέλι manuka επηρεάζει τα καρκινικά κύτταρα.

Το μέλι προσδίδει μια διακριτική νότα γλυκύτητας στο τσάι, το τοστ ή τις τηγανίτες σας. Άλλωστε λίγο μέλι με λεμόνι μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Σε αντίθεση με τη ζάχαρη, το μέλι έχει μια σειρά από μέταλλα και αντιοξειδωτικά που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία σας.

Συγκεκριμένα, το μέλι manuka μπορεί να είναι σε θέση να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού κατά 84%, σύμφωνα με μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Το μέλι αυτό φαίνεται να στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, ενώ δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα του μαστού.

Το μέλι manuka είναι πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία του θετικού στον οιστρογονικό υποδοχέα (ER) καρκίνου του μαστού, ο οποίος είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του μαστού. Η ταμοξιφαίνη, η οποία είναι ένας αναστολέας οιστρογόνων που θεραπεύει τον καρκίνο του μαστού, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική όταν συμπληρώνεται με μέλι manuka.

Αν και η δύναμη του μελιού manuka για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού βρίσκεται ακόμη σε προκλινικό στάδιο, η μελέτη δείχνει δυνατότητες θεραπείας για ασθενείς με καρκίνο του μαστού που δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές θεραπείες.

«Τα ευρήματα παρέχουν ελπίδα για την ανάπτυξη μιας φυσικής, λιγότερο τοξικής εναλλακτικής λύσης στην παραδοσιακή χημειοθεραπεία», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής του UCLA Dr. Diana Marquez-Garban σε δελτίο τύπου.

Πώς το μέλι manuka επηρεάζει τα καρκινικά κύτταρα

Το μέλι manuka προέρχεται από το ομώνυμο δέντρο της Νέας Ζηλανδίας και έχει φαρμακευτικές ενώσεις όπως η μεθυλογλυοξάλη που συχνά λείπει από το κανονικό μέλι. Έχει επίσης φυσικά φυτοοιστρογόνα, τα οποία είναι ενώσεις που μοιάζουν με οιστρογόνα και βρίσκονται σε φυτικές τροφές. Οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο μέλι manuka έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν ER-θετικό καρκίνο, τριπλά αρνητικό καρκίνο και υγιή κύτταρα του μαστού με διαφορετικές συγκεντρώσεις μελιού manuka σε εργαστηριακά πιάτα. Αν και τα τριπλά αρνητικά καρκινικά κύτταρα του μαστού ανταποκρίθηκαν λιγότερο στο μέλι manuka, αυτό προκάλεσε προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο (που ονομάζεται απόπτωση) στα ER-θετικά κύτταρα.

Το μέλι manuka ενεργοποιεί επίσης μια πρωτεΐνη που ονομάζεται AMPK και η οποία καταστέλλει την ανάπτυξη των όγκων. Αυτή η αντικαρκινική δράση του μελιού manuka διαπιστώθηκε επίσης όταν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού εμφυτεύτηκαν σε ποντίκια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο