Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Πράσινο φως για το Curdlan ως πρόσθετο τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Πράσινο φως για το Curdlan ως πρόσθετο τροφίμων
spot_img

Αξιολόγηση της ασφάλειας του Curdlan ως πρόσθετο τροφίμων.

Η ομάδα της EFSA για τα πρόσθετα τροφίμων και τα αρτύματα (FAF) δημοσιοποίησε σήμερα την επιστημονική γνώμη σχετικά με την ασφάλεια του Curdlan ως νέου προσθέτου τροφίμων που χρησιμοποιείται ως συσφιγκτικός και πηκτικός παράγοντας, σταθεροποιητής και, πυκνωτικός παράγοντας. Το Curdlan είναι πολυσακχαρίτης υψηλού μοριακού βάρους που αποτελείται από μονάδες γλυκόζης που συνδέονται με β-1,3 και παράγεται με ζύμωση από το στέλεχος NTK-u του ραδιοβακτηριδίου Rhizobium biovar 1.

Το σύνολο τοξικολογικών δεδομένων αποτελούνταν από υποχρόνιες, χρόνιες και καρκινογόνες μελέτες, αναπαραγωγικής και αναπτυξιακής τοξικότητας, καθώς και γονιδιοτοξικότητας. Τα δεδομένα in vivo κατέδειξαν ότι το Curdlan δεν απορροφάται ως έχει, αλλά μεταβολίζεται εκτενώς από το εντερικό μικροβίωμα σε CO 2 και σε άλλες αβλαβείς ενώσεις.

Το Curdlan δεν ήταν γονιδιοτοξικό και ήταν καλά ανεκτό χωρίς εμφανή τοξικότητα ειδικά για τα όργανα. Οι επιδράσεις που παρατηρούνται σε πολύ υψηλές δόσεις, όπως η μειωμένη ανάπτυξη, είναι κοινές για τις μη πεπτικές ενώσεις διόγκωσης και, ως εκ τούτου, θεωρούνται φυσιολογικές αποκρίσεις. Σε μια συνδυασμένη μελέτη τοξικότητας στην αναπαραγωγή και την ανάπτυξη τριών γενεών, παρατηρήθηκε μειωμένο βάρος νεογνών κατά τη διάρκεια της γαλουχίας στα 7.500 mg Curdlan/kg σωματικού βάρους (bw) ημερησίως, η υψηλότερη δόση που ελέγχθηκε.

Η ομάδα εξέτασε τις παρατηρούμενες επιδράσεις ως σχετιζόμενες με τη θεραπεία και δυσμενείς, αν και πιθανόν δευτερογενείς σε σχέση με τη διατροφική ανισορροπία και εντόπισε συντηρητικό επίπεδο μη παρατηρούμενων δυσμενών επιδράσεων (NOAEL) στα 2.500 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα. Παρά τους περιορισμούς που επισημάνθηκαν στο σύνολο δεδομένων, η ομάδα μπόρεσε να συμπεράνει την εφαρμογή της προσέγγισης του περιθωρίου έκθεσης (MOE).

Δεδομένου ότι το Curdlan και τα προϊόντα κατανομής του δεν απορροφώνται και ότι οι διαπιστωθείσες δυσμενείς επιπτώσεις δεν είναι ούτε συστημικές ούτε τοπικές, δεν κρίθηκε απαραίτητος συντελεστής προσαρμογής. Ως εκ τούτου, ένα MOE τουλάχιστον 1 θεωρήθηκε επαρκές. Η υψηλότερη εκτίμηση έκθεσης ήταν 1.441 mg/kg σωματικού βάρους ημερησίως στα νήπια στο 95ο εκατοστημόριο του προτεινόμενου σεναρίου εκτίμησης του μέγιστου επιπέδου χρήσης. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανησυχία ως προς την ασφάλεια όσον αφορά τη χρήση του Curdlan ως προσθέτου τροφίμων στις προτεινόμενες χρήσεις και επίπεδα χρήσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο