Κίνδυνος τραυματισμού από την κατανάλωση προϊόντος που πωλείται από το σουπερμάρκετ Lidl στη Γαλλία.
Η Γαλλική Αρχή Ασφάλειας τροφίμων ανακοίνωσε την ανάκληση προϊόντος σοκολάτας από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl λόγω παρουσίας ξένου σώματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπάρχει «ύποπτη παρουσία μικρών θραυσμάτων ξύλου στο προϊόν».
Πρόκειται για το σφολιάτα με γέμιση σοκολάτας με το όνομα «Ελβετική σοκολάτα» της εταιρείας Bridor που πωλείται χωρίς αριθμό παρτίδας στο τμήμα ψωμιού και αρτοσκευασμάτων που ψήνονται επί τόπου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση εάν κάποιος καταναλώσει το προϊόν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού/ανεπιθύμητων ενεργειών. Το προϊόν σοκολάτας πωλείται από 130 καταστήματα της αλυσίδας Lidl στη Γαλλία τα οποία προχώρησαν σε άμεση ανάκληση.
- Δείτε σήμερα: Απάτη με εμφιαλωμένα νερά: Η Nestle συμφώνησε να πληρώσει 2 εκατ. ευρώ για να δώσει τέλος στις ποινικές διώξεις
Οι καταναλωτές που αγόρασαν το προϊόν πριν ανακληθεί, κλήθηκαν να το επιστρέψουν στο κατάστημα με επιστροφή χρημάτων ακόμα και χωρίς την απόδειξη.
Ως ξένο υλικό ορίζεται το μη τρόφιμο, τα ξένα σώματα που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια ή τραυματισμό στον καταναλωτή και τα υλικά που δεν αποτελούν συνήθως μέρος του τροφίμου. Τα επικίνδυνα ξένα υλικά ορίζονται ως “μικρά υλικά που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μπουν στο στόμα με ανώτατο όριο μεγέθους 25 mm”.
- Δείτε επίσης: Πρόστιμο σε μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ στο Χαλκούτσι που… κλέβει στο ζύγι – Καταγγελία καταναλωτή
Παραδοσιακά, το ξύλο ήταν το πιο κοινό υλικό που υπήρχε στις παραδοσιακές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας τροφίμων και χρησιμοποιούνταν ως μέρος του εσωτερικού των κτιρίων, των συσκευασιών, των ραφιών και των εργαλείων. Η χρήση του ξύλου στις μονάδες επεξεργασίας έχει πρακτικά εξαλειφθεί και άλλα υλικά όπως το σκυρόδεμα, το πλαστικό, το αλουμίνιο και ο ανοξείδωτος χάλυβας έχουν κυριαρχήσει λόγω της ποικιλίας των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων που συνδέονται με το ξύλο. Το ξύλο πλέον, δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων κατά την παραγωγή τροφίμων. Ωστόσο, οι ξύλινες παλέτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται περιστασιακά για τη μεταφορά πρώτων υλών στο εργοστάσιο. Το ξύλο σε τρόφιμα σύμφωνα με μελέτη, μπορεί να προκαλέσει κοψίματα, μόλυνση και, πνιγμό και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση.