Για ένα καλό καθαρό σπάσιμο, χτυπήστε το αυγό στο σημείο που είναι πιο αδύναμο.
Το σπάσιμο ενός αυγού είναι ένα από τα πιο βασικά πράγματα που θα κάνετε όταν μαγειρεύετε ένα γλυκό ή μια ομελέτα. Μπορεί επίσης να είναι μια εργασία που κεντρίζει το ενδιαφέρον ενός παιδιού για τη μαγειρική. Δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να σπάσει κάτι χωρίς να μπλέξει σε μπελάδες!
Ωστόσο, μόλις αρχίσετε να δοκιμάζετε να φτιάχνετε κέικ και πίτες για τα οικογενειακά δείπνα και τις κοινωνικές εκδηλώσεις, σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι το σπάσιμο των αυγών δεν είναι μόνο διασκέδαση και παιχνίδια.
Οι έμπειροι σεφ μπορούν να σπάσουν, να χωρίσουν και να ρίξουν ένα αυγό σε ένα μπολ με μερικές επιδέξιες κινήσεις και χρησιμοποιώντας μόνο το ένα χέρι, αλλά για τους υπόλοιπους από εμάς είναι συχνά μια δύσκολη υπόθεση.
Πώς λοιπόν σπάτε ένα αυγό;
Ο στόχος του σπασίματος των αυγών είναι με ένα μόνο, σταθερό χτύπημα το αυγό να σπάσει, να ανοίξει εύκολα και ο κρόκος και το ασπράδι να γλιστρήσουν προς τα έξω, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να σπάσει το κέλυφος σε πολλά κομμάτια.
Αν και το σπάσιμο ενός αυγού στο χείλος ενός μπολ μπορεί να λειτουργεί εντάξει τις περισσότερες φορές, μια καλύτερη μέθοδος είναι να χτυπήσετε το αυγό με σιγουριά σε μια επίπεδη επιφάνεια, όπως ο πάγκος. Η μέθοδος της επίπεδης επιφάνειας είναι πολύ λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε σπασμένους κρόκους ή το τσόφλι του αυγού να καταλήξει στο μπολ ή στο τηγάνι.
Στη συνέχεια, κρατώντας το αυγό πάνω από το μπολ ή το τηγάνι, πιέστε ελαφρά τους αντίχειρές σας στη ρωγμή, μέχρι να σπάσετε τη μεμβράνη. Στη συνέχεια, τραβήξτε απαλά προς τα έξω για να αφήσετε το αυγό να γλιστρήσει έξω.
Το πρόβλημα με το σπάσιμο των αυγών στο χείλος του μπολ είναι διττό. Αρχικά, αυτή η μέθοδος σπρώχνει το κέλυφος πίσω στο αυγό. Το τσόφλι είναι επίσης πιο πιθανό να σπάσει σε πολλά κομμάτια, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί τσόφλι στο μπολ.
Υπάρχει επίσης το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων. Το σπρώξιμο του κελύφους πίσω στο αυγό αυξάνει τον κίνδυνο να σπάσει ο κρόκος, αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι τυχόν βακτήρια στο εξωτερικό του κελύφους μπορεί να μολύνουν το ασπράδι ή/και τον κρόκο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν φτιάχνετε μια μαλακή ομελέτα ή αυγά με κρόκους που τρέχουν.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάτε να σπάσετε ένα αυγό, πριν στοχεύσετε στο χείλος ενός μπολ ή στο χείλος του τηγανιού σας, δοκιμάστε να το χτυπήσετε με σιγουριά στον πάγκο. Ίσως διαπιστώσετε ότι θα αλλαξοπιστήσετε.