Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
26 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Με ποιο τρόπο οι ψηφιακές παραγγελίες και τα δωρεάν δείγματα τροφίμων επηρεάζουν τις αποφάσεις των καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΜε ποιο τρόπο οι ψηφιακές παραγγελίες και τα δωρεάν δείγματα τροφίμων επηρεάζουν τις αποφάσεις των καταναλωτών
spot_img

Οι ψηφιακές παραγγελίες και τα δωρεάν υγιεινά δείγματα μπορεί να οδηγήσουν σε ανθυγιεινές αγορές τροφίμων.

Οι σημερινοί καταναλωτές έχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ στην αγορά τροφίμων, τόσο όσον αφορά το τι μπορούν να αγοράσουν όσο και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους.

Η νέα έρευνα που συνυπογράφει η Annika Abell, επίκουρη καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Haslam College of Business του University of Tennessee, Knoxville, διερευνά δύο πτυχές της επιλογής τροφίμων – την ψηφιακή παραγγελία και τη δειγματοληψία τροφίμων – για να μάθει πώς επηρεάζουν τις αποφάσεις των καταναλωτών.

Η τεχνολογία οδηγεί σε λιγότερο προσεκτικές αποφάσεις

Η πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Academy of Marketing Science αφορά τα εστιατόρια που προσφέρουν όλο και συχνότερα στους επισκέπτες ψηφιακές επιλογές παραγγελίας, όπως τα tablets και εφαρμογές.

Αυτές οι καινοτομίες μειώνουν το κόστος και επιτρέπουν στο προσωπικό του εστιατορίου να κάνει γρήγορες αλλαγές στο μενού. Σε μία από τις εργασίες της, η Abell και οι συν-συγγραφείς της διαπιστώνουν ότι η παρουσία τέτοιας τεχνολογίας επηρεάζει επίσης το τι επιλέγουν να φάνε οι καταναλωτές και πόσα χρήματα ξοδεύουν.

Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας παραγγελιών ενεργοποιεί μια λιγότερο μελετημένη, πιο αυτόματη διαδικασία λήψης αποφάσεων, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η μικρότερη γνωστική συμμετοχή οδηγεί τους καταναλωτές σε ελαστικές επιλογές όσον αφορά τόσο τις ανθυγιεινές παραγγελίες τροφίμων όσο και τις υψηλότερες συνολικές δαπάνες.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα ταχυφαγεία και άλλα καταστήματα που πωλούν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα θα επωφεληθούν από τη διάθεση ψηφιακών τρόπων παραγγελίας. Για τα εστιατόρια που σχετίζονται με πιο υγιεινά τρόφιμα, οι μη ψηφιακοί τρόποι παραγγελίας θα ήταν πιο αποτελεσματικοί.

Εκείνα που διαθέτουν ευρύτερη γκάμα ειδών μενού θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να αυξήσουν το κέρδος, προσφέροντας παράλληλα στους επισκέπτες τους πιο θρεπτικές επιλογές.

Συνδυασμός δειγμάτων με αγορές

Στη δεύτερη μελέτη, η Abell και οι συν-συγγραφείς της εξέτασαν την ευρέως διαδεδομένη πρακτική της δειγματοληψίας τροφίμων σε καταστήματα λιανικής πώλησης και εστιατόρια. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα διερεύνησε πώς η κατανάλωση δειγμάτων τροφίμων μπορεί να έχει ακούσιες επιπτώσεις στις επακόλουθες αγορές άλλων τροφίμων από τους πελάτες.

Ανάλογα με το κατάστημα ή το εστιατόριο και τους στόχους του μάρκετινγκ, τα δείγματα τροφίμων μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ως προς τη διατροφική τους αξία. Ένα καθιερωμένο παράδοξο, γνωστό ως “φαινόμενο αδειοδότησης” (licensing effect), έχει δείξει ότι η δειγματοληψία ενός προϊόντος που ο καταναλωτής αντιλαμβάνεται ως σχετικά θρεπτικό τείνει να οδηγεί σε μεγαλύτερες αγορές λιγότερο θρεπτικών τροφίμων.

Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν ένα άτομο κάνει μια πιο θρεπτική επιλογή και στη συνέχεια αισθάνεται σαν να έχει την άδεια να κάνει πιο ελεύθερες επιλογές ως ένα είδος ανταμοιβής.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να εμπλακούν στο μοτίβο του “φαινομένου της αδειοδότησης” όταν αντιλαμβάνονται ότι οι επόμενες επιλογές διαφέρουν σημαντικά από το δείγμα. Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος θεωρεί ότι οι επόμενες επιλογές είναι σχετικά παρόμοιες με το δείγμα, τείνει να θέλει περισσότερο από αυτό που είχε αρχικά δειγματοληπτήσει.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Whistleblowing: Ο νόμος που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα… “αγνοείται η τύχη του”

Η προστασία των προσώπων που τολμούν να κάνουν τη διαφορά στο πλαίσιο άσκησης των επαγγελματικών τους καθηκόντων.

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο