Νέα δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος με αφορμή την παγκόσμια ημέρα όζοντος.
Σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Όζοντος που σηματοδοτεί το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για τη σταδιακή κατάργηση των επιβλαβών για το περιβάλλον ουσιών που καταστρέφουν το όζον (ODS). Η κατανάλωση ODS που καλύπτεται από το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ μειώθηκε στην ΕΕ και παγκοσμίως κατά περίπου 99 % από το 1986 έως το 2023. Το υπόλοιπο 1% αντικατοπτρίζει ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες, χρήσεις πυρόσβεσης, εργαστηριακές και αναλυτικές χρήσεις όπου δεν υπάρχουν ακόμη ευρέως διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) δημοσίευσε νέα δεδομένα, τα οποία συλλέγονται ετησίως από εταιρείες, σχετικά με την παραγωγή, την εισαγωγή, την εξαγωγή, την καταστροφή και τη χρήση ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος ως πρώτων υλών στην ΕΕ. Τα στοιχεία δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ και παρακολουθεί την πρόοδο όσον αφορά τον πιο φιλόδοξο κανονισμό της ΕΕ για το όζον.
Το 2023, η κατανάλωση (παραγωγή και εισαγωγές μείον καταστροφή και εξαγωγές) ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος στην ΕΕ ανήλθε σε +1.306 μετρικούς τόνους, από -2.954 τόνους το 2022. Η παραγωγή ελεγχόμενων ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος στην ΕΕ ήταν κατά 20 % χαμηλότερη από ό,τι το 2022, ενώ οι εισαγωγές αυτών των ουσιών μειώθηκαν κατά 2 %. Οι ποσότητες αυτές είναι μικρότερες από το 1% του συνόλου των ODS που καταναλώθηκαν στην Ευρώπη όταν συμφωνήθηκε το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1986.
Η ΕΕ έχει επίσης δεσμευτεί να καταργήσει πλήρως την κατανάλωση υδροφθορανθράκων (HFC) έως το 2050. Ενώ η πρόοδος μέχρι σήμερα είναι ελπιδοφόρα, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ανάγκη τεχνολογικής ανάπτυξης για την αντικατάσταση των φθοριούχων αερίων με λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις, για παράδειγμα, στη χρήση ψυκτικού μέσου. Τα φθοριούχα αέρια εισήχθησαν ως υποκατάστατα των ουσιών που καταστρέφουν το όζον. Δεν βλάπτουν τη στιβάδα του όζοντος, αλλά ως αέρια του θερμοκηπίου έχουν πολύ υψηλές επιπτώσεις στην υπερθέρμανση του κλίματος.