Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη σκόνη σοκολάτα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠΡΟΣΟΧΗ: Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη σκόνη σοκολάτα
spot_img

Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού από σκόνη σοκολάτα πρωτεΐνης που πωλείται στη χώρα μας.

Ενώ η σκόνη σοκολάτα με πρωτεΐνη έχει ανακληθεί ήδη σε Γερμανία, Ιρλανδία, Γαλλία και Σλοβενία, σήμερα η Γαλλία ειδοποίησε μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) ότι το προϊόν διανέμεται σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Η κατηγορία κινδύνου στο RASFF είναι “σοβαρός”. Η σκόνη περιέχει μικρά μεταλλικά κομμάτια τα οποία ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού στο στόμα ή το λαιμό όπως και κίνδυνο πνιγμού.

Η σκόνη σοκολάτας πρωτεΐνης που περιέχει μεταλλικά κομμάτια

Λόγω του κινδύνου τραυματισμού/ανεπιθύμητων ενεργειών μετά την κατάποση αυτού του προϊόντος, ως προφύλαξη συνιστάται να μην τα καταναλώνουν τα άτομα που έχουν αυτά τα προϊόντα” τόνισαν οι αρχές της Γαλλίας και για “πιθανή παρουσία μεταλλικού ξένου σώματος που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο σωματικής βλάβης στον καταναλωτή” έκανε λόγο η Γερμανία.

Πρόκειται για το προϊόν WHEY PROTEIN 30g – Άρωμα σοκολάτας 30 γρ ΔΕΚΑΘΛΟ (Decathlon ) που πωλείται σε Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ανάκλησης σε Ιρλανδία και Σλοβενία η σκόνη έχει αριθμό παρτίδας 2429700006 και ημερομηνία ανάλωσης “καλύτερα πριν από τον Φεβρουάριο του 2026”.

Τα ξένα υλικά σε τρόφιμα είναι υπεύθυνα για περίπου μία στις δέκα ανακλήσεις τροφίμων και αποτελούν τη Νο1 αιτία παραπόνων και καταγγελιών από τους καταναλωτές. Μπορεί να προκαλέσουν κοψίματα στο στόμα ή το λαιμό, μόλυνση και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν.

Τα μέταλλα αποτελούν την πλειονότητα του εξοπλισμού παραγωγής τροφίμων και των εργαλείων παρασκευής, . Σύμφωνα με μελέτη, τα μεταλλικά ξένα σώματα μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα που εισέρχονται στη ροή επεξεργασίας τροφίμων μαζί με τις πρώτες ύλες, την αμέλεια των εργαζομένων ή την καταστροφή των μηχανημάτων και του εξοπλισμού συγκομιδής. Πολλά ξένα σώματα εμφανίζονται στις πρώτες ύλες και τα ενδιάμεσα προϊόντα λόγω ακατάλληλης επεξεργασίας, καθαρισμού και διαλογής. Επιπλέον, τα μεταλλικά κομμάτια μπορούν να φτάσουν στο φαγητό λόγω ακατάλληλων πρακτικών του προσωπικού των εργαζομένων, όπως η μη χρήση προστατευτικού ρουχισμού, η χρήση κοσμημάτων ή ο απρόσεκτος χειρισμός μεταλλικών στοιχείων. Μεταλλικά θραύσματα μπορεί να εισέλθουν στο φαγητό από την περιοχή επεξεργασίας από κατεστραμμένα κόσκινα, με σπασμένα κομμάτια του κόσκινου να εισέρχονται στο προϊόν διατροφής ή κομμάτια μεταλλικών σωματιδίων από ταψιά ψησίματος, που ξύνονται από την επιφάνεια με μηχανική τριβή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τούρτες, κέικ και γλυκά με επικίνδυνο για την υγεία φυτοφάρμακο – Αποσύρονται 6 δημοφιλή προϊόντα

Υπεύθυνη η ψεκασμένη φράουλα με ζιζανιοκτόνο που έχει απαγορευτεί από την ΕΕ από πέρσι

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση

Δείτε τι θα μας συμβεί αν καταναλώσουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο