ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl Fr: «Μην το καταναλώσετε!» Νέα ανάκληση τροφίμου λόγω πιθανότητας επικίνδυνης λοίμωξης

Lidl Fr: «Μην το καταναλώσετε!» Νέα ανάκληση τροφίμου λόγω πιθανότητας επικίνδυνης λοίμωξης

5 λεπτά ανάγνωσης

Μολυσμένο τρόφιμο με το επικίνδυνο βακτήριο Listeria monocytogenes το οποίο προκαλεί λιστερίωση μία επικίνδυνη για τους καταναλωτές λοίμωξη.

Την 36η ανάκληση του 2024 και την 3η μέσα στο Νοέμβριο ανακοίνωσε σήμερα η αλυσίδα supermarket Lidl στη Γαλλία. Ο λόγος είναι πως εντοπίστηκε επικίνδυνο βακτήριο σε τρόφιμο που μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση με συμπτώματα όπως πυρετό και διάρροια μέχρι ναυτία και μυϊκούς πόνους, ενώ μπορεί να είναι πολύ σοβαρή για έγκυες γυναίκες, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και να οδηγήσει σε νοσηλεία ακόμη και θάνατο.

- Advertisement -
Ο σολομός που ανακλήθηκε από τα Lid France

Πρόκειται για καπνιστό σολομό Νορβηγίας μάρκας Nautica σε συσκευασία με 4 φέτες των 140gr και σε συσκευασία των 200gr. «Μην καταναλώσετε άλλο-επιστρέψτε το προϊόν στο κατάστημα – καταστρέψτε το προϊόν» αναφέρει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλία στην ανακοίνωση ανάκληση ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους καταναλωτές πως «Άτομα που έχουν καταναλώσει τα «προϊόντα» που αναφέρονται παραπάνω και παρουσιάζουν πυρετό, μεμονωμένα ή συνοδεύονται από πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα, καλούνται να συμβουλευτούν το γιατρό τους και να αναφέρουν αυτή την κατανάλωση. Μερικές φορές μπορεί επίσης να εμφανιστούν σοβαρές μορφές με νευρολογικές επιπλοκές και μητρική ή εμβρυϊκή βλάβη σε έγκυες γυναίκες. Οι έγκυες γυναίκες καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά τα συμπτώματα. Η λιστερίωση είναι μια ασθένεια που μπορεί να είναι σοβαρή και έχει περίοδο επώασης έως και οκτώ εβδομάδες».

Τον περασμένο Απρίλιο σημειώθηκαν πολλά κρούσματα λιστερίωσης σε Ευρωπαϊκές χώρες και τόσο το ECDC όσο και η EFSA εξέδωσαν ανακοίνωση  για το θέμα.  Συνολικά στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC, έως τις 22 Απριλίου 2024, είχαν αναφερθεί 17 κρούσματα στη Δανία, ένα στη Γερμανία και δύο στην Ιταλία. Από τις 20 περιπτώσεις λιστερίωσης, πέντε έχουν πεθάνει, υποδηλώνοντας υψηλή σοβαρότητα της λοίμωξης, ιδιαίτερα μεταξύ ηλικιωμένων με υποκείμενες χρόνιες παθήσεις. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες από συνεντεύξεις περιστατικών, μικροβιολογική ανάλυση και ανάλυση ιχνηλασιμότητας, το συμπέρασμα είναι ότι τα προϊόντα καπνιστού σολομού σε φέτες είναι οι πιθανές πηγές μόλυνσης.

- Advertisement -

Τα βακτήρια Listeria μπορούν να επιβιώσουν στο ψυγείο και ακόμη και στην κατάψυξη. Έτσι, τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε τα είδη τροφίμων που είναι πιο πιθανό να περιέχουν βακτήρια λιστέρια.

Μόλυνση γραμμής παραγωγής τροφίμων από λιστέρια

Η λιστέρια μπορεί να σχηματίσει βιοφίλμ, στις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων τα οποία δύσκολα μπορούν να αφαιρεθούν. Ο ενδελεχής καθαρισμός, ακόμη και σε περιοχές παραγωγής που είναι δύσκολο να προσπελαστούν, είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικός. Εάν η λιστέρια εξαπλωθεί σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας τροφίμων, μπορεί επίσης να προκαλέσει επαναμόλυνση τροφίμων που έχουν ήδη υποστεί διαδικασία θέρμανσης ή παστερίωσης. Πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι γενικές απαιτήσεις υγιεινής, όπως η χρήση ξεχωριστών σκευών κουζίνας για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.

- Advertisement -
- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

40 νέες προσλήψεις στον ΕΦΕΤ για την ενίσχυση των ελέγχων τροφίμων – Από τον Σεπτέμβριο επιθεωρήσεις και στα κυλικεία σχολείων

O ΥπΑΑΤ Μ. Σχοινάς επισκέφθηκε τον ΕΦΕΤ και ανακοίνωσε 40 προσλήψεις για την ενίσχυση των ελέγχων ασφάλειας τροφίμων.

Ευρωπαϊκός συναγερμός για ρύζι με ορυκτέλαια έως και +19.978% πάνω από το όριο – Η Ελλάδα στις 30 χώρες διανομής, 54 follow-ups (φωτο)

Ευρωπαϊκή ειδοποίηση RASFF για ρύζι με MOSH και MOAH: Νέα επικαιροποίηση με περισσότερες χώρες, ανακλήσεις και εργαστηριακά ευρήματα.

Φαγητό στις διακοπές: Ο διαιτολόγος Ν. Ζορζοβίλης αποκαλύπτει μικρά “κόλπα” για προστασία από τροφικές δηλητηριάσεις

Πρακτικές συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων σε παραλίες, ξενοδοχεία, ταξίδια και εστιατόρια.