Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μονάδες παραγωγής: Η πρόκληση της παρουσίας Listeria σε βιοφίλμ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜονάδες παραγωγής: Η πρόκληση της παρουσίας Listeria σε βιοφίλμ
spot_img

Η δυσκολία της εξάλειψης του Listeria monocytogenes σε μονάδες επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων.

H Listeria monocytogenes είναι ο εχθρός των συσκευαστηρίων προϊόντων. Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Penn State εξέτασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συσκευαστήρια παραγωγής κατά την προσπάθεια εξάλειψης των τροφιμογενών παθογόνων και σύμφωνα με την Jasna Kovac, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων και καθηγήτρια ασφάλειας τροφίμων στο πανεπιστήμιο, η λιστέρια μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες παρόμοιες με το ανθρώπινο σώμα αλλά και σε χαμηλές θερμοκρασίες που βρίσκονται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων και αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο.

«Αυτό σημαίνει ότι εάν η λιστέρια καταλήξει σε περιβάλλον επεξεργασίας τροφίμων όπως εγκαταστάσεις συσκευασίας φρούτων, θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί σε περιβαλλοντικές επιφάνειες εάν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν την ανάπτυξή της», είπε η Kovac στο podcast «Tip of the Iceberg».

Η Kovac λέει μέσω της έρευνάς της, έμαθε ότι τα βιοφίλμ – βακτήρια που προσκολλώνται στις επιφάνειες – μπορούν ακούσια να προστατεύσουν τη λιστέρια και άλλα τροφιμογενή παθογόνα στις εγκαταστάσεις συσκευασίας. Βιοφίλμ σχηματίζονται πάνω από τη λιστέρια και την περικλείουν, γεγονός που καθιστά τις προσπάθειες καθαρισμού και απολύμανσης πιο δύσκολες στα συσκευαστήρια.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι, για παράδειγμα, εάν έχετε ελεύθερη (χωρίς βιοφίλμ) λιστέρια, η χρήση ενός απολυμαντικού που ονομάζεται χλωριούχο βενζαλκόνιο θα σκότωνε το 99,9% αυτών των κυττάρων σε δύο ώρες», είπε. «[Όταν] εκθέτουμε βιοφίλμ από λιστέρια σε αυτό το απολυμαντικό, δεν βλέπουμε σχεδόν καμία εξόντωση της λιστέριας, έτσι απλά μας δείχνει πόσο προβληματικά είναι αυτά τα βιοφίλμ και πώς επηρεάζουν την ικανότητά μας να ελέγχουμε τη λιστέρια στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας».

Η KOvac είπε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διαδικασίες καθαρισμού είναι κρίσιμες για να διασφαλιστεί ότι τα βιοφίλμ δεν σχηματίζονται από οργανική ύλη και ότι το απολυμαντικό έχει μια επιφάνεια απαλλαγμένη από προστατευτικά βιοφίλμ για να σκοτώσει τα τροφιμογενή παθογόνα. Οι εγκαταστάσεις συσκευασίας πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση του προσωπικού που εργάζεται στις εγκαταστάσεις για να κατανοήσουν τους κινδύνους ακατάλληλου καθαρισμού και απολύμανσης.

«Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση και της διοίκησης και των εργαζομένων που εργάζονται επιτόπου είναι εξαιρετικά σημαντικές για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας ασφάλειας των τροφίμων που είναι τόσο σημαντική για την ιεράρχηση των βέλτιστων πρακτικών για την ασφάλεια των τροφίμων».

Ακούστε τη συνομιλία χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα αναπαραγωγής podcast που είναι ενσωματωμένο παραπάνω ή κάνοντας κλικ εδώ .

https://www.thepacker.com/news/food-safety/research-examines-challenges-packinghouse-sanitation

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα