Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εμφιαλωμένα νερά: Η “σημασία” του χρώματος των καπακιών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

ΑρχικήΝέαΕμφιαλωμένα νερά: Η "σημασία" του χρώματος των καπακιών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων
spot_img

Iσχυρισμός ότι το χρώμα των καπακιών του εμφιαλωμένου νερού υποδηλώνει την πηγή προέλευσης.

Ένας ισχυρισμός που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριζε ότι το χρώμα των καπακιών του εμφιαλωμένου νερού υποδηλώνει τον τύπο ή την πηγή του νερού στο μπουκάλι.

Σύμφωνα με αυτόν τον ισχυρισμό, από Influencer, τα μπλε καπάκια σηματοδοτούν εξευγενισμένο υπόγειο νερό, τα πράσινα υποδηλώνουν νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε ορυκτά, ενώ τα λευκά αναφέρονται σε νερό βρύσης με χημικά πρόσθετα.

Ο influencer Filipus Adimas, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μοιράζεται “επιστημονικές συμβουλές για υγιεινό τρόπο ζωής”, ανάρτησε αυτόν τον ισχυρισμό στο Facebook τον Αύγουστο του 2024. Το βίντεο του έγινε γρήγορα viral, συγκεντρώνοντας πάνω από 948.000 προβολές, πριν τελικά διαγραφεί. Ο ισχυρισμός συνεχίστηκε να διαδίδεται από άλλους χρήστες στα social media, όπως στο YouTube, το Instagram και το TikTok.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός αποδείχθηκε ψευδής. Η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων της Ινδονησίας, καθώς και η Ινδονησιακή Ένωση Εταιρειών Εμφιαλωμένου Πόσιμου Νερού, διέψευσαν κατηγορηματικά αυτήν την πληροφορία.

Η εκπρόσωπος της Αρχής Τροφίμων και Φαρμάκων, Eka Rosmalasari, ανέφερε ότι “δεν υπάρχει καμία σχέση” ανάμεσα στο χρώμα των καπακιών και το περιεχόμενο του εμφιαλωμένου νερού. Τόνισε ότι το χρώμα και το σχέδιο των καπακιών είναι απλώς μέρος της σχεδιαστικής επιλογής της κάθε εταιρείας.

Παράλληλα, ο Rachmat Hidayat, πρόεδρος της Ινδονησιακής Ένωσης Εταιρειών Εμφιαλωμένου Πόσιμου Νερού, επανέλαβε ότι “δεν υπάρχει κανονισμός στην Ινδονησία ή στον κόσμο που να συνδέει το χρώμα των καπακιών με το είδος του εμφιαλωμένου νερού”.

Ακόμη και ο ίδιος ο Adimas, ο οποίος διέδωσε την παραπληροφόρηση, παραδέχθηκε αργότερα την ανακρίβεια του ισχυρισμού του. Στις 25 Ιουλίου 2024, δημοσίευσε διευκρινίσεις στο TikTok και το Instagram, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ρύθμιση για τα χρώματα των καπακιών εμφιαλωμένου νερού στην Ινδονησία και ότι οι πληροφορίες που είχε δώσει ήταν ανακριβείς.

Παρά αυτές τις διαψεύσεις, πολλοί χρήστες των social media συνέχισαν να σχολιάζουν, δείχνοντας ότι πίστεψαν τον ισχυρισμό. Κάποιοι ρωτούσαν πού θα μπορούσαν να βρουν μπουκάλια με συγκεκριμένα χρώματα καπακιών, δείχνοντας πως η παραπληροφόρηση είχε επηρεάσει την κατανόηση του κοινού.

Επιπλέον, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) διέψευσε επίσης τη σύνδεση μεταξύ των χρωμάτων των καπακιών και της πηγής νερού. Ο FDA ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο επισημαίνονται τα προϊόντα εμφιαλωμένου νερού με βάση την πηγή τους (αρτεσιανές πηγές, μεταλλικό νερό, νερό πηγής κ.λπ.), αλλά αυτές οι ταξινομήσεις δεν συνδέονται με το χρώμα των καπακιών των μπουκαλιών.

https://www.yahoo.com/news/indonesian-food-regulator-rejects-false-074653021.html

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο