Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εξαγωγές τροφίμων: Σε αγώνα δρόμου η Βρετανία για τους ελέγχους εισαγωγών από την ΕΕ

ΑρχικήΝέαΕξαγωγές τροφίμων: Σε αγώνα δρόμου η Βρετανία για τους ελέγχους εισαγωγών από την ΕΕ
spot_img

cibum team

Στα… «απόνερα» του Brexit  κινούνται οι Βρετανικές αρχές καθώς μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι συνοριακοί σταθμοί ελέγχου δεν θα είναι έτοιμοι έως τον Ιανουάριο, όταν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ, έλεγχοι σε ορισμένες εισαγωγές από την Ευρώπη.

Οι φυσικοί έλεγχοι σε προϊόντα ζωικής προέλευσης θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2022 . Οι δηλώσεις εισαγωγής ξεκινούν τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ενώ όλοι οι έλεγχοι θα πρέπει να έχουν τεθεί σε ισχύ έως τον Μάρτιο του 2022. Αυτές οι ημερομηνίες έχουν ήδη απορριφθεί από την κυβέρνηση του ΗΒ. Οι εξαγωγές προς την ΕΕ από τη Βρετανία υπόκεινται σε ελέγχους από τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Γκάρι Γκουλντ, πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Αρχών Υγείας, δήλωσε ότι αρκετοί συνοριακοί σταθμοί ελέγχου έχουν δηλώσει ότι δεν θα είναι έτοιμοι μέχρι την 1η Ιανουαρίου.

«Η άποψή μας είναι ότι όλοι οι συνοριακοί σταθμοί ελέγχου θα πρέπει να λειτουργήσουν ταυτόχρονα, οπότε αν ένας δεν είναι έτοιμος, όλοι δεν θα είναι έτοιμοι. Σε διαφορετική περίπτωση το αντίκτυπο στις εμπορικές ροές και σε διάφορα άλλα προβλήματα θα είναι μεγάλο», είπε στους παρευρισκόμενους στο πρόσφατο, συνέδριο για την ασφάλεια των τροφίμων στο Chartered Institute of Environmental Health.

Ασάφειες και εμπόδια

Οι λιμενικές αρχές λειτουργούν με βάση το κόστος καθώς χρεώνουν για τους ελέγχους που πραγματοποιούν και από αυτά, χρηματοδοτούν τη λειτουργία τους.

Δυστυχώς, οι επιπλέον έλεγχοι απαιτούν και επιπλέον προσωπικό το οποίο πρέπει  πρώτα να εκπαιδευτεί οπότε απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση. Ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με αυτήν την παράμετρο και οι λιμενικές αρχές περιμένουν κατευθυντήριες οδηγίες, είπε ο Γκουλντ.

Ο Γκάρι Γκουλντ, τόνισε επίσης ότι οι λιμενικές αρχές πρέπει να γνωρίζουν πόσα τρόφιμα υψηλού κινδύνου εισάγονται, ώστε να μπορούν να στελεχώSουν κατάλληλα τα συνοριακά σημεία ελέγχου. Επιπλέον δεν υπάρχουν οδηγίες σχετικά με την κτηνιατρική επίβλεψη. Δεν ξέρουν εάν οι κτηνίατροι θα πρέπει να είναι παρόντες στα συνοριακά σημεία ελέγχου, εάν θα εποπτεύουν τον έλεγχο των εγγράφων, και εάν εντέλει το προσωπικό της κτηνιατρικής υπηρεσίας επαρκεί για όλους αυτούς τους ελέγχους.

Επίσης οι εισαγωγές τροφίμων υψηλού κινδύνου πρέπει να κοινοποιούνται εκ των προτέρων, και πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος για τη διενέργεια ελέγχων τεκμηρίωσης και για την επιλογή τυχόν αγαθών που απαιτούν φυσικούς ελέγχους. Οι λιμενικές αρχές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πώς θα λειτουργήσει το σύστημα. Αρχικά είπαν για τη χρήση ενός συστήματος κεντρικού κόμβου, στη συνέχεια το μετέφεραν στην Εισαγωγή προϊόντων, ζώων, τροφίμων και συστημάτων ζωοτροφών (IPAFFS) και τώρα επιστρέφουν στο να εξετάσουν ξανά έναν κεντρικό κόμβο, είπε ο Γκουλντ.

Πρέπει να υπάρξει μια νομοθετική αλλαγή που θα επιτρέψει να γίνονται έλεγχοι εξ αποστάσεως και μετά την άρση των περιορισμών. Αυτό το ζήτημα είναι κρίσιμο για λιμάνια όπως ο συνοριακός σταθμός ελέγχου στο Sevington, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται έλεγχοι εγγράφων εντός του συνοριακού σταθμού ελέγχου

Ο Laurence Dettman, επικεφαλής επιθεωρητής υγείας λιμένων στην Αρχή Υγείας του λιμανιού Hull και Goole, δήλωσε ότι έχει τεράστιους όγκους από ένα ευρύ φάσμα τροφίμων της ΕΕ που έρχονται και δεν ελέγχονται επί του παρόντος.

«Πολλά από τα προϊόντα είναι just-in-time για παραδόσεις, ή δεν μπορούν να διατηρηθούν επί μακρόν, ή δεν συμφέρει καθώς η αποθήκευση είναι ακριβή, οπότε πολλά από αυτά φτάνουν στα λιμάνια σήμερα το πρωί και πρέπει να παραδοθούν στα κέντρα διανομής και τα εργοστάσια μέχρι το μεσημέρι ή το απόγευμα», είπε και πρόσθεσε πως εάν δεν ολοκληρώσουμε τους ελέγχους πριν από την άφιξη, τότε θα έχουμε, μεγάλες καθυστερήσεις.

 «Η κυβέρνηση έχει διαθέσει πόρους για τις λιμενικές αρχές για την ετοιμότητα των συνόρων, αλλά αυτό πρέπει να είναι βιώσιμο, δεν μπορεί να γίνει μια εφάπαξ επιχορήγηση ή ένα διετές πακέτο χρηματοδότησης. Έχουμε υπερδιπλασιάσει το εργατικό δυναμικό μας ήδη φέτος στην προετοιμασία και θα το τριπλασιάσουμε έως τον Οκτώβριο.

«Από την 1η Οκτωβρίου έρχονται νέοι έλεγχοι και η 1η Ιανουαρίου είναι η ημερομηνία έναρξης του πλήρους συστήματος ελέγχου. Επιπλέον υπάρχουν νέοι σταθμοί ελέγχων στα σύνορα που δεν έχουν ανοίξει ακόμη ή δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί πλήρως. Υπάρχουν ακόμη πολλά να κάνουμε, η εξάμηνη καθυστέρηση μας έδωσε την ευκαιρία να έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε, αλλά έξι μήνες περνούν πολύ γρήγορα. “

Πληροφορίες από : FSN

Δείτε επίσης:

EFSA: Δωρεάν διαδικτυακό Workshop για εκτίμηση επικινδυνότητας στην έκθεση σε χημικές ουσίες 

Εμβολιασμός εργαζομένων στην εστίαση: Πότε αναμένεται η απόφαση 

Σε γραφή Braille οι τιμοκατάλογοι όλων των καταστημάτων εστίασης της χώρας 

Tα μυοσκελετικά προβλήματα είναι το No1 πρόβλημα υγείας των εργαζομένων 

ΕΦΕΤ: Ανάκληση «ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ » λόγω… γλουτένης!

Φαγητό στον χώρο εργασίας. Ο ρόλος του εργοδότη 

ΕΦΕΤ: Το νέο Μοντέλο Ενεργειών Συμμόρφωσης στις επιχειρήσεις τροφίμων  

Καύσωνας: Πως να επιβιώσετε χωρίς κλιματισμό. Τα «ύπουλα» συμπτώματα της θερμοπληξίας

Εστίαση: Προτάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στην εστίαση. Μόνο εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους. 

Ποια είναι η ΒΑΠ που κατήγγειλε την Coca Cola 3Ε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού 

Ανιχνευτές μετάλλων στη βιομηχανία τροφίμων part 2: Επικύρωση, Επαλήθευση και Έλεγχος 

Δύσοσμες μασχάλες: Ποια τρόφιμα προκαλούν δυσοσμία. Πώς να τις αντιμετωπίσετε. 

Εστίαση: “Λουκέτο” για όρθιους πελάτες, ακόμη και από φωτογραφίες ή Video στα social media 

Vegan: ποιο είναι το ιδανικό υποκατάστατο του τυριού

Oξείδιο του αιθυλενίου: Συνεχίζονται οι ανακλήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη

Νέα υπηρεσία καταγγελιών για την ασφάλεια τροφίμων

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα