cibum team
10 μήνες μετά από την περίπτωση του Βελγίου που για πρώτη φορά, προειδοποίησε για τη μη εγκεκριμένη ουσία αιθυλενοξείδιο σε προϊόντα από την Ινδία με σουσάμι, οι ανακλήσεις συνεχίζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αφορούν χιλιάδες συμβατικά και βιολογικά προϊόντα με μεγάλες ημερομηνίες λήξης, όπως δημητριακά, σοκολάτα, μπισκότα, ψωμί, κράκερ, σησαμέλαιο και κουλούρια.
Οι πληροφορίες δείχνουν σκόπιμη χρήση οξειδίου του αιθυλενίου στις περισσότερες περιπτώσεις για τη μείωση ή την εξάλειψη της μικροβιολογικής μόλυνσης λόγω της σαλμονέλας κατά την αποθήκευση σπόρων και υπάρχει υποψία ότι η χρήση του ως απολυμαντικού στα τρόφιμα συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενίσχυσε τους ελέγχους σε σουσάμι από την Ινδία τον Οκτώβριο του 2020 και αύξησε τις δοκιμές σε συνοριακούς σταθμούς ελέγχου. Τον ίδιο μήνα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση συντονιστών για την κρίση τροφίμων και ζωοτροφών και το πρόβλημα συζητήθηκε ξανά τον Νοέμβριο του 2020 και τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο του 2021 στην ενότητα Φυτοφαρμακευτικά και κατάλοιπα φυτοφαρμάκων της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών.
Τον Νοέμβριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση Μπαχαρικών (ESA) ζήτησε από όλες τις εταιρείες μέλη να κοινοποιήσουν δεδομένα σχετικά με το οξείδιο του αιθυλενίου σε βότανα και μπαχαρικά για να πάρουν μια επισκόπηση των πιθανών υπερβάσεων. Τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 7% όλων των αναλύσεων ήταν πάνω από το Μέγιστο Επίπεδο Υπολειμμάτων (MRL) για το αιθυλενοξείδιο.
Ειδική αναφορά-προειδοποίηση για το θέμα από τα εργαστήρια Tsakalidis Analysis&Testing
Τα εργαστήρια Tsakalidis Analysis&Testing ενημερώσαν από τον Νοέμβριο του 2020 στην ιστοσελίδα τους για την παρουσία ΕtO-Ethylene Oxide σε παρτίδες Ινδικού σουσαμιού και τονίζουν ότι πρόκειται για συνεχιζόμενη διατροφική κρίση.
Στο Κείμενο των εργαστήριων Tsakalidis Analysis&Testing αναφέρεται:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενισχύσει τους ελέγχους του σουσαμιού από την Ινδία, καθώς οι ανακλήσεις λόγω ρύπανσής του από κατάλοιπα φυτοφαρμάκων συνεχίζονται.
Η κίνηση αυτή υπαγορεύτηκε από περιστατικά ασφάλειας τροφίμων που κοινοποιήθηκαν μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), από τους επίσημους ελέγχους κρατών μελών σε παρτίδες Ινδικού σουσαμιού. Στο εν λόγω προϊόν ανιχνεύτηκε οξείδιο του αιθυλενίου (ΕtO-Ethylene Oxide) και η παράγωγος ουσία 2-chloro ethanol.
Το οξείδιο του αιθυλενίου είναι ένα άχρωμο και άοσμο αέριο που χρησιμοποιείται για την εξυγίανση από βακτήρια και μύκητες (κυρίως ιατρικού εξοπλισμού αλλά από ό,τι φαίνεται όχι μόνο) και το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως τοξικό, μεταλλαξιογόνο και καρκινογόνο για την αναπαραγωγική διαδικασία ανθρώπου και ζώων.
Η κοινοποίηση έγινε για πρώτη φορά από το Βέλγιο στις αρχές Σεπτεμβρίου και αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 50 κοινοποιήσεις από τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Ιταλία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.
Η διατροφική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς οι μολυσμένοι σπόροι έχουν επίσης σταλεί στην Ανδόρα, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Κατάρ, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι μη συμμορφούμενες παρτίδες σουσαμιού έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά προϊόντων, όπως δημητριακά, σαλάτες, σοκολάτα, μπισκότα, ψωμί, κράκερ, σησαμέλαιο, κουλούρια, σειρά Ασιατικών έτοιμων γευμάτων και προϊόντων κ.ά. και οι έλεγχοι έχουν επεκταθεί και σε αυτά.
Το εργαστήριό μας, πάντα μέσα στις εξελίξεις και ακολουθώντας διαρκώς τις ανάγκες της αγοράς, σας προσφέρει τον προσδιορισμό του Ethylene oxide σε σουσάμι και επεξεργασμένα τελικά προϊόντα, σύμφωνα με την μέθοδο που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Επιπλέον μπορούμε να σας προσφέρουμε με διαπιστευμένη μέθοδο, την ανίχνευση Salmonella spp σε σουσάμι, καθώς η εν λόγω νομοθεσία επισημαίνει τον αυξημένο κίνδυνο παρουσίας της σε σουσάμι προέλευσης Ινδίας, Νιγηρίας, Ουγκάντας, Σουδάν και Αιθιοπίας.
Δείτε επίσης:
Νομοθεσία βιολογικών τροφίμων: Κατά πόσο είναι αξιόπιστο το λογότυπο;
Νέα υπηρεσία καταγγελιών για την ασφάλεια τροφίμων
Φάκελος Ισταμίνη: η τοξίνη που προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις
Φάκελος Κουμαρίνη: γιατί ανακαλούνται τρόφιμα που περιέχουν κουμαρίνη
ΕΦΕΤ: Αλλαγές στον τρόπο επιβολής προστίμων στις επιχειρήσεις τροφίμων
Εστίαση: Πότε θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για τον έλεγχο των εμβολιασμένων
5 μελλοντικά θέματα ασφάλειας των τροφίμων που πρέπει να γνωρίζετε
Β. Ρούσσος: Η Ειρήνη Παππά έπεσε στα πόδια του για ένα ζεϊμπέκικο!
Δροσερή καλοκαιρινή μακαρονάδα με λεμόνι!
Αρχές Λειτουργίας Ανιχνευτών Μετάλλων στην Βιομηχανία Τροφίμων
Παγωτό: η επιτυχία της βιομηχανικής παραγωγής κρίνεται στην λεπτομέρεια