Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

5 μελλοντικά θέματα ασφάλειας των τροφίμων που πρέπει να γνωρίζετε

ΑρχικήΝέα5 μελλοντικά θέματα ασφάλειας των τροφίμων που πρέπει να γνωρίζετε
spot_img

Του Chris Elliott, Queen’s University Belfast.
Ο καθηγητής Chris Elliott κάνει πέντε προβλέψεις σχετικά με τα πιο σημαντικά θέματα που θα αντιμετωπίσει ο τομέας των τροφίμων τα επόμενα χρόνια.

Στο  πλαίσιο της σημαντικής Διάσκεψης Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων, η οποία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, διεξάγονται ορισμένες προ-συναντήσεις. Πρόσφατα παρακολούθησα ένα, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Lloyd’s Register, με θέμα «Τρόφιμα: γνωρίζοντας τι είναι ασφαλές».

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, κλήθηκα να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με τα κύρια θέματα ασφάλειας των τροφίμων που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια και ποιες βιομηχανίες και ρυθμιστικές αρχές πρέπει να ασχοληθούν ώστε να είναι προετοιμασμένες στις προσεχείς προκλήσεις.

Οι πέντε τομείς που θα απασχολήσουν το θέμα της ασφάλειας τροφίμων στο μέλλον είναι:

Κλιματική αλλαγή

Στην κορυφή της λίστας μου βρίσκεται η αλλαγή του κλίματος κάτι που δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Ο FAO έχει ήδη δημοσιεύσει μια πολύ καλή έκθεση για το, γιατί αυτό θα είναι ένα ζήτημα σημαντικό για τον τομέα μας. Βλέπουμε ήδη τα παράσιτα να εμφανίζονται σε μεγαλύτερο αριθμό σε ορισμένα μέρη του κόσμου και να μετακινούνται σε νέες τοποθεσίες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί στη χρήση περισσότερων φυτοφαρμάκων προκειμένου να αποτραπούν οι απώλειες σε καλλιέργειες. Βλέπουμε έναν υψηλότερο επιπολασμό μυκοτοξινών, ιδιαίτερα σε καλλιέργειες στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς οι μύκητες που παράγουν, βρίσκουν τις κλιματολογικές συνθήκες ιδανικές για ανάπτυξη και παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται με αυξημένους μικροβιακούς κινδύνους, όπως τα παθογόνα που μεταδίδονται από τα τρόφιμα.

Γλυκό νερό

Ένα τεράστιο ζήτημα που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή είναι η διαθεσιμότητα γλυκού νερού. Σε παγκόσμιο επίπεδο, βλέπουμε όλο και περισσότερα μέρη να αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις λόγω της αύξησης του πληθυσμού και, συνεπώς, της αυξημένης ζήτησης στην παραγωγή τροφίμων.

Περίπου το 70% του συνόλου του γλυκού νερού χρησιμοποιείται στη γεωργία. Για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις, βλέπουμε περισσότερα γεωργικά συστήματα που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο νερό. Όμως, ενώ έχουν τεθεί σε εφαρμογή κάποια μέτρα ώστε η διαδικασία αυτή να επιτυγχάνεται με ασφάλεια, δεν είναι κάτι που γίνεται σε ευρεία κλίμακα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η πιθανότητα ο ψεκασμός παθογόνων σε καλλιέργειες να προκαλέσει τροφικές ασθένειες αποτελεί πραγματική απειλή και οδηγεί σε ανησυχίες σχετικά με την μικροβιακή αντοχή.

Ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων

Ίσως λιγότερο μελετημένη είναι η προσδοκία για ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων και η πιθανή προοπτική για ορισμένες ακούσιες συνέπειες που συνδέονται με την ασφάλεια των τροφίμων. Δύο συγκεκριμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν την προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων τροφίμων και των πλαστικών μίας χρήσης.

Όσον αφορά τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, βλέπω τη δυνατότητα κατανάλωσης λιγότερο ασφαλών τροφίμων, εκτός εάν ληφθούν εξαιρετικά αυστηρά μέτρα. Καθώς έχουν τεθεί στόχοι για τις εταιρείες να αναφέρουν μειωμένα απόβλητα, πιστεύω ότι θα υπάρξουν πιέσεις για την τοποθέτηση τροφίμων σε αλυσίδες εφοδιασμού που πλησιάζουν ή ξεπερνούν τις ημερομηνίες λήξης της.

Όλοι αναγνωρίζουμε και συμφωνούμε ότι τα πλαστικά μίας χρήσης έχουν επιζήμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά έχουμε πραγματικά εξετάσει τις ακούσιες συνέπειες των εναλλακτικών τους; Τα άλλα υλικά θα προσφέρουν την ίδια προστασία παθογόνων; Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις θα μπορούν να σταματήσουν την μετανάστευση χημικών ουσιών στα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας; Πριν από οποιαδήποτε εναλλακτική, πρέπει να διεξαχθεί αξιολόγηση ασφάλειας.

Φυτικές πρωτεΐνες

Οι φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να φαίνονται σαν μια περίεργη επιλογή για αυτόν τον κατάλογο, αλλά έχω πραγματικές επιφυλάξεις ότι πολλές από αυτές τις πρωτεΐνες θα καταναλωθούν μετά από επεξεργασία η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα η πρωτεΐνη μπιζελιού, χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά προϊόντα και έχει συνδεθεί με αυξανόμενες αναφορές αλλεργικών αντιδράσεων. Τα μπιζέλια είναι γενετικά παρόμοια με τα φιστίκια και ο φόβος μου είναι ότι οι διαδικασίες επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται, προκαλούν αλλαγές στις πρωτεΐνες του μπιζελιού, έτσι ώστε να μοιάζουν περισσότερο με τις πρωτεΐνες φυστικιών που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Απάτη

Δυστυχώς, βλέπω την εγκληματική δραστηριότητα στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων να αυξάνεται. Έχουν ήδη σημειωθεί ελλείψεις σε ορισμένα τρόφιμα και συστατικά, που οφείλονται σε αστοχίες των καλλιεργειών και το ζήτημα συνεχώς επιδεινώνεται. Τέτοιες ελλείψεις προσφέρονται για εκμετάλλευση από εγκληματίες και η αυξημένη ζήτηση για βιολογικά και βιώσιμα τρόφιμα θα είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για απάτη.

Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις και να δράσουμε συλλογικά για να μετριάσουμε αυτούς τους μελλοντικούς κινδύνους τροφίμων. Μόνο με την προετοιμασία σήμερα θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στον αυξανόμενο πληθυσμό ασφαλή, γνήσια και βιώσιμα τρόφιμα. 

Πηγή: newfoodmagazine 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα