του Νίκου Γδοντέλη
Οι πρόσφατες ανακλήσεις προϊόντων αρτοζαχαροπλαστικής με κανέλλα, που ανακοινώθηκαν από τον ΕΦΕΤ, (“Αγαπημένα μπισκότα GOODY κανέλας ΑΛΛΑΤΙΝΗ” και “Κουλουράκια Κανέλας ΟΙΚΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΑ”) έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα της κουμαρίνης, αλλά και της χρήσης των διαφορετικών ειδών κανέλλας από επιχειρήσεις και καταναλωτές. Γιατί ανακαλούνται προϊόντα που έχουν υψηλά επίπεδα κουμαρίνης; Γιατί θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών;
Τι είναι η κουμαρίνη
Η κουμαρίνη είναι μια ηπατοτοξική φυσική ένωση που βρίσκεται σε διάφορα είδη του φυτικού βασιλείου. Κουμαρίνη σε υψηλή περιεκτικότητα απαντάται σε διάφορα είδη του γένους Cinnamomum, όπως το Cinnamomum cassia, το Cinnamomum loureiroi και το Cinnamomum burmannii. Και τα τρία αυτά είδη αναφέρονται συνήθως ως cassia. Η cassia περιέχει υψηλές ποσότητες κουμαρίνης σε αντίθεση με το πιο ακριβό και λιγότερο χρησιμοποιούμενο είδος Cinnamomum verum ή πιο κοινά κανέλα Κεϋλάνης, που αναφέρεται και ως αληθινή κανέλα (true cinnamon). Η ευρωπαϊκή ένωση έχει θέσει σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων ανώτατο όριο για την συγκέντρωση κουμαρίνης με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1334/2008. Έχει καταγραφεί, βέβαια κουμαρίνη και σε άλλα βότανα και μπαχαρικά όπως το τσάι, το χαμομήλι, το μαχλέπι, το φασόλι Tonka και η φυσική βανίλια. Σε μικρή ποσότητα η κουμαρίνη βρίσκεται και σε πολλούς βρώσιμους καρπούς όπως φράουλες, μαύρες σταφίδες, βερίκοκα και κεράσια.
- Η γεύση: Η cassia θεωρείται πιο πικάντικη στη γεύση ενώ η κανέλα Κεϋλάνης είναι πιο ελαφριά με ήπιο άρωμα, πιο απαλή στην υφή και πιο γλυκιά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια. Οι σεφ προτιμούν συχνά την Κασία σε αλμυρά πιάτα όπως τα κρέατα και τις σούπες ενώ την γλυκιά, ηπιότερη Κεϋλάνης σε επιδόρπια.
- Ο φλοιός: Οι ράβδοι της cassia έχουν ένα μόνο στρώμα από παχύ φλοιό, ο οποίος είναι πιο ανοιχτόχρωμος, πιο σκληρός και σπάει πιο δύσκολα. Αντίθετα, τα ραβδιά της κανέλας Κεϋλάνης έχουν αρκετά στρώματα λεπτού φλοιού, ο οποίος είναι πιο σκούρος, πιο μαλακός και σπάει ευκολότερα.
- Η τιμή: Η cassia έχει χαμηλότερη τιμή και αυτός είναι ο λόγος που στο εμπόριο τα προϊόντα με την ονομασία «κανέλα», περιέχουν αυτό το είδος. Αντιθέτως η τιμή της Κεϋλάνης είναι πιο υψηλή και είναι συνεπώς πιο δυσεύρετη στην αγορά και με μικρότερη συχνότητα κατανάλωσης.
- Τα συστατικά: Η βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη κανέλας, βρίσκεται στην ποσότητα κουμαρίνης που περιέχουν. Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για την κανέλα της Κασίας. Σε αυτή την ποικιλία, η κουμαρίνη περιέχεται στο 1%, ενώ στης Κεϋλάνης μόλις 0,004%.
Η κουμαρίνη είναι μέτρια τοξική για το ήπαρ και τα νεφρά, με μέση θανατηφόρα δόση (LD 50 ) 293 mg / kg. Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων έχει καθιερώσει μια ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) 0,1 mg κουμαρίνης ανά kg σωματικού βάρους, αλλά επίσης συμβουλεύει ότι η υψηλότερη πρόσληψη για μικρό χρονικό διάστημα δεν είναι επικίνδυνη. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί υγείας έχουν προειδοποιήσει να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φλοιού cassia, ένα από τα κύρια είδη κανέλας, λόγω της περιεκτικότητάς του σε κουμαρίνη. Σύμφωνα με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BFR), 1 kg σκόνης κανέλας (cassia) περιέχει περίπου 2,1 έως 4,4 g κουμαρίνης. Έτσι ένα κιλό σκόνης cassia ισούται 362,29 κουταλάκια. Έτσι ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη cassia περιέχει επομένως 5,8 έως 12,1 mg κουμαρίνης, η οποία μπορεί να είναι πάνω από την ανεκτή ημερήσια τιμή πρόσληψης για τα παιδιά. Ωστόσο, το BFR προειδοποιεί μόνο για την υψηλή ημερήσια πρόσληψη κανέλας που περιέχουν κουμαρίνη. Η έκθεσή του αναφέρει συγκεκριμένα ότι η κανέλα της Κεϋλάνης ( Cinnamomum verum ) δεν περιέχει «σχεδόν καθόλου» κουμαρίνη.
Κατηγορία Τροφίμων |
Θεωρητική ποσότητα αλεσμένης κασσίας (g/kg food) |
Όρια της ΕΕ για την περιεκτικότητα σε κουμαρίνη (mg / kg) |
Παραδοσιακά ή εποχικά προϊόντα αρτοποιίας |
7.94 |
50
|
Δημητριακά πρωινού / μούσλι |
3.17 |
|
Εκλεκτά είδη αρτοποιίας |
2.38 |
|
Επιδόρπια |
0.79 |
|
Για να δείτε όλη την μελέτη πατήστε ΕΔΩ
Δείτε επίσης:
Ήρθε ο καφές… σε φακελάκι του τσαγιού
Η Ευρώπη μειώνει τη ζάχαρη σε αναψυκτικά, παγωμένο τσάι και έτοιμα ποτά
Η αγορά για τα εναλλακτικά τρόφιμα θα φτάσει τα 290 δισ. δολάρια έως το 2035
Καύσωνας: Ποια τρόφιμα ενυδατώνουν, πως μπορούμε να παραμείνουμε δροσεροί τη μέρα και τη νύχτα.
Εφευρέθηκε συσκευή που “κλειδώνει”το στόμα.
Σκόπελος: Κατάπιε γυαλί πίνοντας καφέ
Τελικά πρέπει να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο; ή μήπως όχι;
McDonald’s: αυξάνει τους μισθούς για να βρει υπαλλήλους
ΕΦΕΤ: Ανάκληση ΜΠΙΣΚΟΤΑ κανέλας ΑΛΛΑΤΙΝΗ λόγω κουμαρίνης
Βόειο κρέας: Χαμηλά τα επίπεδα μόλυνσης από Campylobacter, Salmonella και STEC
Έρευνα: Τελικά η σοκολάτα γάλακτος αδυνατίζει!
Η Dole ανακαλεί βατόμουρα και μύρτιλλα λόγω Cyclospora.
Παγωτό: η επιτυχία της βιομηχανικής παραγωγής κρίνεται στην λεπτομέρεια
Εκατοντάδες κρούσματα σαλμονέλωσης από πουλερικά στις ΗΠΑ
Υποχρέωση αναλυτικής ετικέτας στα αλκοολούχα ποτά. Αλλάζει ο Καν 1169/2011
Ο FAO προειδοποιεί για δηλητηριάσεις από ψάρι γλυκού νερού
Απαγορεύονται οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων στη Βρετανία