Έρευνα για το βόειο κρέας που διεξήχθη στη Σκωτία διαπίστωσε χαμηλά επίπεδα Campylobacter, Salmonella και Shiga toxic producing Escherischia coli (STEC).
Η εργασία, που χρηματοδοτήθηκε από την Food Standards Scotland, πραγματοποιήθηκε το 2019 με 1.009 δείγματα φρέσκου βοείου κρέατος, κυρίως κιμά, που πωλήθηκε στη λιανική σε όλη τη χώρα. Για 33 δείγματα, η χώρα προέλευσης ήταν άγνωστη. Τα υπόλοιπα, είχαν χώρα προέλευσης το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Η έρευνα εξάτεσε τη συχνότητα των ευρημάτων των Campylobacter, Salmonella και STEC, και άλλους δύο δείκτες: E. coli και Aerobic Colony Count (ACC). Μόνο ένα δείγμα ήταν θετικό για το Campylobacter και σαλμονέλα ανιχνεύθηκε τρεις φορές. Salmonella Mbandaka δύο φορές και Salmonella Dublin μία φορά.
Αποτελέσματα E. coli
Συνολικά, 35 δείγματα επιβεβαιώθηκαν ως θετικά STEC και μόνο τρία ήταν E. coli O157: H7. Συνολικά, εντοπίστηκαν 226 υποθετικά δείγματα, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με την εύρεση βιώσιμων βακτηρίων STEC, σύμφωνα με την έκθεση.
Είκοσι δύο διαφορετικοί ορότυποι εμφανίστηκαν μεταξύ των 35 στελεχών STEC. Με τέσσερα το καθένα, τα E. coli O113: H4 και E. coli O84: H20 ήταν τα πιο συνηθισμένα.
Δύο από τα προϊόντα απομόνωσης της μελέτης STEC O157: H7 ήταν παρόμοια με τρία σκωτσέζικα κλινικά στελέχη Ε. coli O157 τύπου φάγου (PT) 21/28 που είχαν προκαλέσει δηλητηριάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα στελέχη που απομονώθηκαν από δείγματα κιμά ταίριαζαν με τα κλινικά στελέχη και οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πηγή μόλυνσης ήταν πιθανότατα από σκωτσέζικα βοοειδή.
Η μελέτη δεν βρήκε σημαντικές διαφορές μεταξύ επιβεβαιωμένου STEC και άλλων παραγόντων όπως η εποχή, η γεωγραφική τοποθεσία ή ο τύπος λιανικής.
Τα περισσότερα δείγματα είχαν επίπεδα total E. coli κάτω από το όριο ανίχνευσης. Ενώ το ACC ήταν πάνω από το όριο ανίχνευσης στις περισσότερες δοκιμές. Η πλειονότητα των παθογόνων μικροοργανισμών που απομονώθηκαν ήταν ευαίσθητα σε όλα τα αντιβιοτικά στα οποία εξετάστηκαν. Κανένα προϊόν απομόνωσης δεν ήταν ανθεκτικό σε κρίσιμα σημαντικά αντιβιοτικά.
Συμπέρασμα της έρευνας
Το βόειο κρέας που πωλείται στη Σκωτία δεν προορίζεται να καταναλωθεί ωμό ή λίγο μαγειρεμένο.
Η Δρ. Marianne James, επικεφαλής της αξιολόγησης κινδύνου στο Food Standards Scotland, δήλωσε ότι τα επίπεδα της μικροβιολογικής ποιότητας ήταν ενθαρρυντικά και σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες σε άλλες χώρες.
«Τα επίπεδα της AMR στον κιμά βοείου κρέατος ήταν χαμηλά και κάθε αντοχή που εντοπίστηκε ήταν συνήθως αντιβιοτικά πρώτης γραμμής. Αυτό παρέχει κάποια διαβεβαίωση ότι ο κιμάς νωπού βοείου κρέατος στη λιανική πώληση στη Σκωτία είναι απίθανο να είναι επί του παρόντος μια σημαντική τροφική οδός για τροφογενής λοιμώξεις από βοοειδή σε ανθρώπους. Σε αυτό το πλαίσιο, η τήρηση των οδηγιών μαγειρέματος σε όλες τις συσκευασίες κιμά και αυστηρή υγιεινή κατά το χειρισμό ωμού κιμά, παραμένει σημαντική για την αποφυγή πιθανής ασθένειας που σχετίζεται με το προϊόν », είπε.
Πηγή: Food safety news