Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο FAO προειδοποιεί για δηλητηριάσεις από ψάρι γλυκού νερού

ΑρχικήΝέαΟ FAO προειδοποιεί για δηλητηριάσεις από ψάρι γλυκού νερού
spot_img

cibum team

   Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για ασθένειες που συνδέονται με την κατανάλωση ωμού ψαριού γλυκού νερού στη Νοτιοανατολική Ασία.

Εμπειρογνώμονες για την ασφάλεια των τροφίμων δήλωσαν ότι η ομάδα Β Streptococcus (GBS) έχει εντοπιστεί σε αρκετές χώρες της περιοχής.

Το περιφερειακό γραφείο του FAO για την Ασία και τον Ειρηνικό  δημοσίευσε ένα προφίλ κινδύνου  για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την απειλή.

Ο Masami Takeuchi, αξιωματικός για την ασφάλεια των τροφίμων του FAO, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση ωμού ψαριού γλυκού νερού, η οποία είναι πολύ συχνή στη Νοτιοανατολική Ασία.

«Αλλά οι ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει αυτή η πρακτική μπορεί να είναι σοβαρές, αν και όχι πάντα προφανείς, ούτε άμεσες, και σε ορισμένες περιπτώσεις δυσκολεύεται και η διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία» δήλωσε ο Takeuchi.

Πρώτη εμφάνιση κρουσμάτων

Το πρόβλημα ανακαλύφθηκε το 2015 όταν τουλάχιστον 146 άτομα αρρώστησαν στη Σιγκαπούρη. Παραμένει η μόνη αναφερόμενη τροφική εστία της νόσου GBS. Ορισμένοι ασθενείς παρουσίασαν σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του ακρωτηριασμού των άκρων που προκαλείται από τη δηλητηρίαση αίματος που συνδέεται με το βακτήριο που ονομάζεται Streptococcus agalactiae, επίσης γνωστό ως GBS. Το στέλεχος που ευθύνεται για το ξέσπασμα ήταν αλληλουχία τύπου 283 (ST283). Μια επανεμφάνιση κρουσμάτων οδήγησε σε νομοθεσία τον Δεκέμβριο του 2015 που απαγόρευσε την πώληση ωμών ψαριών γλυκού νερού ως έτοιμο για κατανάλωση φαγητό.

«Πολλοί μικροβιολόγοι εξεπλάγησαν καθώς η νόσος του GBS δεν ήταν γνωστό ότι μεταδίδεται από τα ωμά ψάρια. Ένα άλλο εκπληκτικό σημείο ήταν ότι αυτό το τροφικό GBS ST283 επηρέασε υγιείς ενήλικες. «Το GBS συνήθως είναι πολύ ασυνήθιστο σε υγιείς ενήλικες», δήλωσε ο Timothy Barkham, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής του Νοσοκομείου Tan Tock Seng στη Σιγκαπούρη.

Έχουν επίσης αναφερθεί κρούσματα της νόσου GBS ST283 στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Μικρός αριθμός λοιμώξεων εξακολουθεί να εντοπίζεται στη Σιγκαπούρη, με 18 κρούσματα τον Ιούλιο του 2020, αλλά η πηγή δεν βρέθηκε καθώς οι ασθενείς δήλωσαν ότι δεν είχαν φάει ωμό ψάρι γλυκού νερού.

Τα ελλιπή δεδομένα και στοιχεία είναι ακόμα πολλά, οπότε δεν είναι ακόμη δυνατή μια πλήρης αξιολόγηση κινδύνου, σύμφωνα με τον FAO.

Η προώθηση ορθών πρακτικών υδατοκαλλιέργειας (GAP) και μια εκστρατεία για την ασφάλεια των τροφίμων, με στόχο τους καταναλωτές, τους τοπικούς πληθυσμούς ή τους χωρικούς που θα ενημερωθούν για τους πιθανούς κινδύνους από τα ωμά ψάρια γλυκού νερού έχουν προταθεί ως αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα.

Ο Takeuchi είπε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα εθνικά συστήματα ελέγχου των τροφίμων, αλλά οι αρχές πρέπει να γνωρίζουν πρώτα το πρόβλημα.

Το σωστό μαγείρεμα είναι το μόνο γνωστό αποτελεσματικό μέτρο μετριασμού του κινδύνου. Η κατάψυξη του προϊόντος δεν έχει αποτέλεσμα. Η απόρριψη εμφανώς μη φυσιολογικών ή ασθενών ψαριών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο, αλλά μόνο η οπτική επιθεώρηση δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, καθώς τα ψάρια με υγιή όψη θα μπορούσαν επίσης να είναι ανασφαλή. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι παρασκευής ψαριών χωρίς θερμική επεξεργασία είναι επαρκείς.

Ανώτερος λέκτορας ασφάλειας τροφίμων και βιωσιμότητας στο Ινστιτούτο Υδατοκαλλιέργειας του Πανεπιστημίου του Stirling, εντόπισε το GBS ST283 σε τιλάπια γλυκού νερού εκτροφής, τα οποία παράγονται για τη διεθνή αγορά και καταναλώνονται τοπικά στη Νοτιοανατολική Ασία.

«Το GBS είναι μια γνωστή ασθένεια στην τιλάπια γλυκού νερού, αλλά αρχίζουμε να εντοπίζουμε μόνο τα διαφορετικά στελέχη που σχετίζονται με τα κρούσματα ασθενειών στα εκτρεφόμενα είδη ψαριών. Αυτό το υπερ-μολυσματικό στέλεχος GBS ST283 είναι μοναδικό και, μέχρι στιγμής, έχει επιβεβαιωθεί μόνο σε καλλιέργεια τιλάπια στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Βραζιλία », είπε.

«Στόχος μας στην υδατοκαλλιέργεια είναι να μειώσουμε τα κρούσματα ασθενειών στα ψάρια και να αποτρέψουμε τη μετάδοση σε ανθρώπους μέσω της συνεργασίας με άλλους επιστήμονες. Με αυτόν τον τρόπο θα προσδιορίσουμε το ρόλο της προετοιμασίας και της κατανάλωσης ψαριών με τα ανθρώπινα κρούσματα GBS ST283. “

 «Σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία παραδοσιακές συνταγές που χρησιμοποιούν ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο ψάρι είναι δημοφιλείς. Πρόκειται για ψάρια μαριναρισμένα σε χυμό ασβέστη και τσίλι, καθώς και ζυμωμένα ή διατηρημένα ψάρια, τα οποία είναι σημαντικές πηγές πρωτεΐνης για φτωχούς ανθρώπους στην περιοχή », είπε η Fiona Harris, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο του Stirling.

«Πρέπει να συνεργαστούμε στενά με τις κοινότητες για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις διαφορετικές μεθόδους προετοιμασίας σε τοπικά πιάτα – αλάτισμα, ξήρανση, ασβέστη και μαρινάδες σκόρδου – καθώς επί του παρόντος η μόνη γνωστή αποτελεσματική μέθοδος είναι η θέρμανση ή το μαγείρεμα.”    

Δείτε επίσης:

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: τι προβλέπεται για τους ανεμβολίαστους 

ΕΦΕΤ: Απαγορεύεται η χρήση bamboo στα πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα 

Σκόπελος: Κατάπιε γυαλί πίνοντας καφέ 

Τουρισμός: Την έλλειψη προσωπικού σε τουρισμό και εστίαση στην Ελλάδα, σχολιάζουν οι Financial Times 

Μισθός ξενοδοχοϋπαλλήλων: 792€ ο χαμηλότερος. Αναλυτικά οι μισθοί 

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Επίδομα 534 €. Τι δικαιούνται οι εποχικοί εργαζόμενοι είτε προσληφθούν είτε όχι  

Που οφείλεται η μεγάλη μείωση των τροφικών δηλητηριάσεων. 

Επικίνδυνες για τον εγκέφαλο, βρεφικές τροφές στις ΗΠΑ. Υψηλά επίπεδα αρσενικού. 

Επιστήμη: Βρέθηκε γονίδιο σε πουλερικά που ενισχύει την άμυνα στο Campylobacter

Τα προϊόντα υδροπονικών καλλιέργειων λύση στις τροφικές δηλητηριάσεις 

Ε.Ε. : Δημιουργία σήματος για την καλή διαβίωση των ζώων στις φάρμες εκτροφής 

Μόσχα: απαγορεύεται η είσοδος σε εστιατόρια και μπαρ στους ανεμβολίαστους 

EFSA: Νέα τρόφιμα – NOVEL FOOD – όροι και διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης 

Βανιλίνη από ανακύκλωση συσκευασιών PET, με την βοήθεια E. coli 

Alert: Σειρά κρουσμάτων σαλμονέλωσης από πεπόνια σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.

Η σημασία του “Branding” στις επιχειρήσεις τροφίμων – Της Δέσποινας Χάρου

Πως να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη επωνυμία.

Γιατί τα παιδιά τρώνε τις μύξες τους; Είναι θέμα κακής ψυχολογίας;

Πολλοί γονείς αδυνατούν να συνετίσουν τα παιδιά τους στο θέμα της βλεννοφαγίας – τι λένε οι ειδικοί.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα