cibum team
Έρευνα επιστημόνων του ινστιτούτου Roslin* του Εδιμβούργου που δημοσιεύθηκε στο BMC Genomics, αναφέρει τον εντοπισμό γονιδίων σε κοτόπουλα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την άμυνα σε επιβλαβή βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στα πουλερικά περιορίζοντας τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης στους καταναλωτές.
Η έρευνα εντόπισε μεγάλο αριθμό γονιδίων στα έντερα κοτόπουλου που μπορεί να καθορίσουν εάν τα πουλιά είναι ανθεκτικά στο Campylobacter, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Roslin.
Το Campylobacter προκαλεί κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ περίπου 1,5 εκατομμύρια ασθένειες. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από Campylobacter τρώγοντας ωμά ή μαγειρεμένα πουλερικά ή τρώγοντας κάτι που ήρθε σε επαφή με αυτά. Μπορούν επίσης να το πάρουν από την κατανάλωση άλλων τροφίμων, όπως θαλασσινά, κρέας και προϊόντα, από την επαφή με τα ζώα και από την κατανάλωση μη επεξεργασμένου νερού. Αν και τα άτομα με λοίμωξη από Campylobacter συνήθως αναρρώνουν μόνα τους, μερικά χρειάζονται θεραπεία με αντιβιοτικά.
Συγκεκριμένα, το Campylobacter jejuni είναι η κύρια αιτία βακτηριακής γαστρεντερίτιδας στον άνθρωπο και η επαφή ή η κατανάλωση μολυσμένου κρέατος πουλερικών αποτελεί βασική πηγή μόλυνσης. Η επιλεκτική αναπαραγωγή πουλερικών που εμφανίζει αυξημένη αντοχή στο Campylobacter είναι μια πιθανή στρατηγική ελέγχου των μολύνσεων, λένε οι επιστήμονες.
Οι πληροφορίες από αυτήν τη μελέτη θα μπορούσαν να αναπτύξουν περαιτέρω την έρευνα για την αναπαραγωγή κοτόπουλων που είναι λιγότερο πιθανό να μεταφέρουν βακτήρια Campylobacter, και έτσι περιορίζουν τον κίνδυνο για τους καταναλωτές πουλερικών.
«Το Campylobacter είναι παρόν σε περισσότερα από τα μισά κοτόπουλα που πωλούνται, αντιπροσωπεύοντας σημαντικό κίνδυνο για τους καταναλωτές και η αναπαραγωγή πουλερικών ανθεκτικών στα βακτήρια είναι ένας πιθανός τρόπος αντιμετώπισης αυτού», δήλωσε ο Mark Stevens, Ph. D και Personal Chair of Microbial Pathogenesis στο Ινστιτούτο Roslin. «Η μελέτη μας, ρίχνει φως στο πώς η γενετική σύνθεση των κοτόπουλων επηρεάζει την αντίδρασή τους στα βακτήρια, και ερευνά πώς να εκτρέφονται πουλερικά ανθεκτικά στο Campylobacter με συνέπεια την ασφάλεια των τροφίμων».
Οι ερευνητές δοκίμασαν τις επιδράσεις της μόλυνσης Campylobacter σε κοτόπουλα που εκτράφηκαν, να είναι ανθεκτικά ή ευαίσθητα στα βακτήρια. Η ανάλυση του εντερικού ιστού έδειξε διαφορές στη δραστηριότητα ενός μεγάλου αριθμού γονιδίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που εμπλέκονται στην ανοσία, όπως το μείγμα μείζονος ιστοσυμβατότητας και τα αντιμικροβιακά πεπτίδια. Η διακύμανση μεταξύ αυτών των γονιδίων σε ευαίσθητα και ανθεκτικά κοτόπουλα μπορεί εν μέρει να εξηγήσει την αντίδρασή τους στο Campylobacter .
*Το Roslin Institute είναι ένα παγκοσμίως κορυφαίο ινστιτούτο για την έρευνα στην επιστήμη των ζώων και είναι μέρος του Κολλεγίου Ιατρικής και Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
VEGAN: Παγκόσμια πρωτιά για το κοτόπουλο εργαστηρίου
Επιστήμη: Βρέθηκε γονίδιο σε πουλερικά που ενισχύει την άμυνα στο Campylobacter
H πιστοποίηση ποιότητας προϊόντων της ΕΕ. Ετικέτες ποιότητας. ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, βιολογικά.
Επιστήμονες τροφίμων: Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
Euro … μπάρμπεκιου: Ελληνική συμμετοχή με burger μουσακά!
Πώς να διαβάσετε σωστά μία συνταγή
Το δικό σου super food μπορεί για μένα να είναι junk food
FAO: Ο δείκτης τιμών τροφίμων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο δεκαετίας
IFST: Διαδικτυακό σεμινάριο «αισθήσεις και αντίληψη φαγητού»
EFSA: «ΟΧΙ» στο διοξείδιο του τιτανίου και στις ζωοτροφές
Alert: Σειρά κρουσμάτων σαλμονέλωσης από πεπόνια σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες