cibum team
Η στέβια επιβεβαιώνει τους αρχικούς «χρησμούς» και δεν είναι μακριά η ημέρα που θα αντικαταστήσει το 25% των προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, οι πωλήσεις στέβιας μέχρι ο 2024 θα διπλασιαστούν, ενώ η κατανάλωσή της προβλέπεται να αυξηθεί κατά 21% εντός της επόμενης δεκαετίας. Ταυτόχρονα ώθηση στην ζήτηση της στέβιας, έδωσε και η πανδημία που προώθησε την κουλτούρα της υγιεινής διατροφής. Στην εικόνα της αγοράς στέβιας προστίθεται και η σημαντική παράμετρος της επιβολής επιπλέον φόρου σε προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη σε ευρωπαϊκές χώρες.
Ακολουθώντας προφανώς τις προκλήσεις της εποχής ο συνεταιρισμός Stevia Hellas επεκτείνεται και εισχωρεί στη Γαλλική αγορά ενώ τα μελλοντικά της σχέδια περιλαμβάνουν και την δημιουργία εργοστασίου στην Λαμία. Υπενθυμίζεται ότι ο συνεταιρισμός Stevia Hellas δημιουργήθηκε το 2012 και το 2017 προχώρησε σε σύναψη συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-1,04% στο πλαίσιο του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας, ενώ το 2018 κατάφερε να ισοσκελίσει τον ισολογισμό του και έκτοτε παραμένει σε κερδοφόρα τροχιά. Σήμερα αριθμεί 60 μέλη και περίπου 20 συνεργαζόμενους παραγωγούς, και τώρα μπαίνει δυναμικά στην γαλλική αγορά μετά τη συμφωνία με την Cristalco που θα φέρει τα προϊόντα της Stevia Hellas στα γαλλικά ράφια των σούπερ μάρκετ.
Η Stevia Hellas συνεργάζεται ήδη με τις Dohler και Teekanne, καθώς και με τις Ελληνικές βιομηχανίες Green Cola, Δέλτα και Κρι Κρι ενώ το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της Stevia Hellas, προέρχεται από τις εξαγωγές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του κύκλου εργασιών. Ο συνεταιρισμός εξάγει σε 15 χώρες και έχει σημαντική παρουσία σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, και Βέλγιο, ενώ στοχεύει να ανοιχτεί και σε νέες αγορές όπως η Ελβετία και η Αυστρία. Παράλληλα ο συνεταιρισμός που δεν περιορίζεται μόνο στην προμήθεια φύλλων στέβιας σε μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, αφού αναπτύσσει και το δικό του brand, το La Mia Stevia, βρίσκεται σε συζητήσεις με την αμερικανική αλυσίδα τροφίμων Whole Foods για την αποστολή προϊόντων στέβιας, με την προσπάθεια ωστόσο να παραμένει στο τραπέζι λόγω πανδημίας και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Η παραγωγή της Stevia Hellas υπολογίζεται πως ξεπέρασε τους 100 τόνους το 2020. Ο τζίρος που το 2019 ήταν στο 0,5 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως το 2020 ενισχύθηκε κατά 27%, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2021 σημειώνει διψήφια άνοδο.
Ο συνεταιρισμός έχει βάλει μπροστά τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας των φύλλων στέβιας στην Ελλάδα στην περιοχή της Λαμίας, που αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του το 2023, ενώ η πλήρης ολοκλήρωσή του θα πραγματοποιηθεί μέχρι το 2025, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, καθώς η αγορά της στέβιας μεγαλώνει σε παγκόσμιο επίπεδο, το εργοστάσιο της Λαμίας θα ενισχύσει σημαντικά την ευρωπαϊκή παραγωγή προϊόντων στέβιας ανακόπτοντας τις κινεζικές εισαγωγές.
VEGAN: Παγκόσμια πρωτιά για το κοτόπουλο εργαστηρίου
Επιστήμη: Βρέθηκε γονίδιο σε πουλερικά που ενισχύει την άμυνα στο Campylobacter
H πιστοποίηση ποιότητας προϊόντων της ΕΕ. Ετικέτες ποιότητας. ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, βιολογικά.
Επιστήμονες τροφίμων: Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
Euro … μπάρμπεκιου: Ελληνική συμμετοχή με burger μουσακά!
Πώς να διαβάσετε σωστά μία συνταγή
Το δικό σου super food μπορεί για μένα να είναι junk food
FAO: Ο δείκτης τιμών τροφίμων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο δεκαετίας
IFST: Διαδικτυακό σεμινάριο «αισθήσεις και αντίληψη φαγητού»
EFSA: «ΟΧΙ» στο διοξείδιο του τιτανίου και στις ζωοτροφές
Alert: Σειρά κρουσμάτων σαλμονέλωσης από πεπόνια σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες