Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατακτά και την Γαλλική αγορά η ελληνική Stevia

ΑρχικήΝέαΚατακτά και την Γαλλική αγορά η ελληνική Stevia
spot_img

cibum team


   Η στέβια επιβεβαιώνει τους αρχικούς «χρησμούς» και δεν είναι μακριά η ημέρα που θα αντικαταστήσει το 25% των προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, οι πωλήσεις στέβιας μέχρι ο 2024 θα διπλασιαστούν, ενώ η κατανάλωσή της προβλέπεται να αυξηθεί κατά 21% εντός της επόμενης δεκαετίας. Ταυτόχρονα ώθηση στην ζήτηση της στέβιας, έδωσε και η πανδημία που προώθησε την κουλτούρα της υγιεινής διατροφής. Στην εικόνα της αγοράς στέβιας προστίθεται και η σημαντική παράμετρος της επιβολής επιπλέον φόρου σε προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθώντας προφανώς τις προκλήσεις της εποχής ο συνεταιρισμός Stevia Hellas επεκτείνεται και εισχωρεί στη Γαλλική αγορά ενώ τα μελλοντικά της σχέδια περιλαμβάνουν και την δημιουργία εργοστασίου στην Λαμία. Υπενθυμίζεται ότι ο συνεταιρισμός Stevia Hellas δημιουργήθηκε το 2012 και το 2017 προχώρησε σε σύναψη συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-1,04% στο πλαίσιο του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας, ενώ το 2018 κατάφερε να ισοσκελίσει τον ισολογισμό του και έκτοτε παραμένει σε κερδοφόρα τροχιά. Σήμερα αριθμεί 60 μέλη και περίπου 20 συνεργαζόμενους παραγωγούς, και τώρα μπαίνει δυναμικά στην γαλλική αγορά μετά τη συμφωνία με την Cristalco που θα φέρει τα προϊόντα της Stevia Hellas στα γαλλικά ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η Stevia Hellas συνεργάζεται ήδη με τις Dohler και Teekanne, καθώς και με τις Ελληνικές βιομηχανίες Green Cola, Δέλτα και Κρι Κρι ενώ το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της Stevia Hellas, προέρχεται από τις εξαγωγές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του κύκλου εργασιών. Ο συνεταιρισμός εξάγει σε 15 χώρες και έχει σημαντική παρουσία σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, και Βέλγιο, ενώ στοχεύει να ανοιχτεί και σε νέες αγορές όπως η Ελβετία και η Αυστρία.  Παράλληλα ο συνεταιρισμός που δεν περιορίζεται μόνο στην προμήθεια φύλλων στέβιας σε μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, αφού αναπτύσσει και το δικό του brand, το La Mia Stevia, βρίσκεται σε συζητήσεις με την αμερικανική αλυσίδα τροφίμων Whole Foods για την αποστολή προϊόντων στέβιας, με την προσπάθεια ωστόσο να παραμένει στο τραπέζι λόγω πανδημίας και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η παραγωγή της Stevia Hellas υπολογίζεται πως ξεπέρασε τους 100 τόνους το 2020. Ο τζίρος που το 2019 ήταν στο 0,5 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως το 2020 ενισχύθηκε κατά 27%, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2021 σημειώνει διψήφια άνοδο.

Ο συνεταιρισμός έχει βάλει μπροστά τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας των φύλλων στέβιας στην Ελλάδα στην περιοχή της Λαμίας, που αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του το 2023, ενώ η πλήρης ολοκλήρωσή του θα πραγματοποιηθεί μέχρι το 2025, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, καθώς η αγορά της στέβιας μεγαλώνει σε παγκόσμιο επίπεδο, το εργοστάσιο της Λαμίας θα ενισχύσει σημαντικά την ευρωπαϊκή παραγωγή προϊόντων στέβιας ανακόπτοντας τις κινεζικές εισαγωγές.

 

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα