Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Βρέθηκε γονίδιο σε πουλερικά που ενισχύει την άμυνα στο Campylobacter

ΑρχικήΝέαΕπιστήμη: Βρέθηκε γονίδιο σε πουλερικά που ενισχύει την άμυνα στο Campylobacter
spot_img

cibum team


   Έρευνα επιστημόνων του ινστιτούτου Roslin* του Εδιμβούργου που δημοσιεύθηκε στο BMC Genomics, αναφέρει τον εντοπισμό γονιδίων σε κοτόπουλα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την άμυνα σε επιβλαβή βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στα πουλερικά περιορίζοντας τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης στους καταναλωτές.

Η έρευνα εντόπισε μεγάλο αριθμό γονιδίων στα έντερα κοτόπουλου που μπορεί να καθορίσουν εάν τα πουλιά είναι ανθεκτικά στο Campylobacter, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Roslin.

Το Campylobacter προκαλεί κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ περίπου 1,5 εκατομμύρια ασθένειες. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από Campylobacter τρώγοντας ωμά ή μαγειρεμένα πουλερικά ή τρώγοντας κάτι που ήρθε σε επαφή με αυτά. Μπορούν επίσης να το πάρουν από την κατανάλωση άλλων τροφίμων, όπως θαλασσινά, κρέας και προϊόντα, από την επαφή με τα ζώα και από την κατανάλωση μη επεξεργασμένου νερού. Αν και τα άτομα με λοίμωξη από Campylobacter συνήθως αναρρώνουν μόνα τους, μερικά χρειάζονται θεραπεία με αντιβιοτικά.

Συγκεκριμένα, το Campylobacter jejuni είναι η κύρια αιτία βακτηριακής γαστρεντερίτιδας στον άνθρωπο και η επαφή ή η κατανάλωση μολυσμένου κρέατος πουλερικών αποτελεί βασική πηγή μόλυνσης. Η επιλεκτική αναπαραγωγή πουλερικών που εμφανίζει αυξημένη αντοχή στο Campylobacter είναι μια πιθανή στρατηγική ελέγχου των μολύνσεων, λένε οι επιστήμονες.

Οι πληροφορίες από αυτήν τη μελέτη θα μπορούσαν να αναπτύξουν περαιτέρω την έρευνα για την αναπαραγωγή κοτόπουλων που είναι λιγότερο πιθανό να μεταφέρουν βακτήρια Campylobacter, και έτσι περιορίζουν τον κίνδυνο για τους καταναλωτές πουλερικών.

«Το Campylobacter είναι παρόν σε περισσότερα από τα μισά κοτόπουλα που πωλούνται, αντιπροσωπεύοντας σημαντικό κίνδυνο για τους καταναλωτές και η αναπαραγωγή πουλερικών ανθεκτικών στα βακτήρια είναι ένας πιθανός τρόπος αντιμετώπισης αυτού», δήλωσε ο Mark Stevens, Ph. D και Personal Chair of Microbial Pathogenesis στο Ινστιτούτο Roslin. «Η μελέτη μας, ρίχνει φως στο πώς η γενετική σύνθεση των κοτόπουλων επηρεάζει την αντίδρασή τους στα βακτήρια, και ερευνά πώς να εκτρέφονται πουλερικά ανθεκτικά στο Campylobacter με συνέπεια την ασφάλεια των τροφίμων».

Οι ερευνητές δοκίμασαν τις επιδράσεις της μόλυνσης Campylobacter σε κοτόπουλα που εκτράφηκαν, να είναι ανθεκτικά ή ευαίσθητα στα βακτήρια. Η ανάλυση του εντερικού ιστού έδειξε διαφορές στη δραστηριότητα ενός μεγάλου αριθμού γονιδίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που εμπλέκονται στην ανοσία, όπως το μείγμα μείζονος ιστοσυμβατότητας και τα αντιμικροβιακά πεπτίδια. Η διακύμανση μεταξύ αυτών των γονιδίων σε ευαίσθητα και ανθεκτικά κοτόπουλα μπορεί εν μέρει να εξηγήσει την αντίδρασή τους στο Campylobacter .

*Το Roslin Institute είναι ένα παγκοσμίως κορυφαίο ινστιτούτο για την έρευνα στην επιστήμη των ζώων και είναι μέρος του Κολλεγίου Ιατρικής και Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα