Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
22.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Βρέθηκε γονίδιο σε πουλερικά που ενισχύει την άμυνα στο Campylobacter

ΑρχικήΝέαΕπιστήμη: Βρέθηκε γονίδιο σε πουλερικά που ενισχύει την άμυνα στο Campylobacter
spot_img

cibum team


   Έρευνα επιστημόνων του ινστιτούτου Roslin* του Εδιμβούργου που δημοσιεύθηκε στο BMC Genomics, αναφέρει τον εντοπισμό γονιδίων σε κοτόπουλα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την άμυνα σε επιβλαβή βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στα πουλερικά περιορίζοντας τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης στους καταναλωτές.

Η έρευνα εντόπισε μεγάλο αριθμό γονιδίων στα έντερα κοτόπουλου που μπορεί να καθορίσουν εάν τα πουλιά είναι ανθεκτικά στο Campylobacter, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Roslin.

Το Campylobacter προκαλεί κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ περίπου 1,5 εκατομμύρια ασθένειες. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από Campylobacter τρώγοντας ωμά ή μαγειρεμένα πουλερικά ή τρώγοντας κάτι που ήρθε σε επαφή με αυτά. Μπορούν επίσης να το πάρουν από την κατανάλωση άλλων τροφίμων, όπως θαλασσινά, κρέας και προϊόντα, από την επαφή με τα ζώα και από την κατανάλωση μη επεξεργασμένου νερού. Αν και τα άτομα με λοίμωξη από Campylobacter συνήθως αναρρώνουν μόνα τους, μερικά χρειάζονται θεραπεία με αντιβιοτικά.

Συγκεκριμένα, το Campylobacter jejuni είναι η κύρια αιτία βακτηριακής γαστρεντερίτιδας στον άνθρωπο και η επαφή ή η κατανάλωση μολυσμένου κρέατος πουλερικών αποτελεί βασική πηγή μόλυνσης. Η επιλεκτική αναπαραγωγή πουλερικών που εμφανίζει αυξημένη αντοχή στο Campylobacter είναι μια πιθανή στρατηγική ελέγχου των μολύνσεων, λένε οι επιστήμονες.

Οι πληροφορίες από αυτήν τη μελέτη θα μπορούσαν να αναπτύξουν περαιτέρω την έρευνα για την αναπαραγωγή κοτόπουλων που είναι λιγότερο πιθανό να μεταφέρουν βακτήρια Campylobacter, και έτσι περιορίζουν τον κίνδυνο για τους καταναλωτές πουλερικών.

«Το Campylobacter είναι παρόν σε περισσότερα από τα μισά κοτόπουλα που πωλούνται, αντιπροσωπεύοντας σημαντικό κίνδυνο για τους καταναλωτές και η αναπαραγωγή πουλερικών ανθεκτικών στα βακτήρια είναι ένας πιθανός τρόπος αντιμετώπισης αυτού», δήλωσε ο Mark Stevens, Ph. D και Personal Chair of Microbial Pathogenesis στο Ινστιτούτο Roslin. «Η μελέτη μας, ρίχνει φως στο πώς η γενετική σύνθεση των κοτόπουλων επηρεάζει την αντίδρασή τους στα βακτήρια, και ερευνά πώς να εκτρέφονται πουλερικά ανθεκτικά στο Campylobacter με συνέπεια την ασφάλεια των τροφίμων».

Οι ερευνητές δοκίμασαν τις επιδράσεις της μόλυνσης Campylobacter σε κοτόπουλα που εκτράφηκαν, να είναι ανθεκτικά ή ευαίσθητα στα βακτήρια. Η ανάλυση του εντερικού ιστού έδειξε διαφορές στη δραστηριότητα ενός μεγάλου αριθμού γονιδίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που εμπλέκονται στην ανοσία, όπως το μείγμα μείζονος ιστοσυμβατότητας και τα αντιμικροβιακά πεπτίδια. Η διακύμανση μεταξύ αυτών των γονιδίων σε ευαίσθητα και ανθεκτικά κοτόπουλα μπορεί εν μέρει να εξηγήσει την αντίδρασή τους στο Campylobacter .

*Το Roslin Institute είναι ένα παγκοσμίως κορυφαίο ινστιτούτο για την έρευνα στην επιστήμη των ζώων και είναι μέρος του Κολλεγίου Ιατρικής και Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.

Ανακάλυψη: Βρέθηκε η σούπερ λευκή χρωστική που θα αντικαταστήσει το διοξείδιο του τιτανίου από το… «Finding Nemo»

Ουσία της γαρίδας Pacific Cleaner, γνωστή και ως Jacques από την ταινία με το ψαράκι Nemo αντικαθιστά το Ε171 λύνοντας τα χέρια της βιομηχανίας.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα