Alert: Ξέσπασμα σαλμονέλας από εισαγόμενα πεπόνια στην Ευρώπη

Alert: Σειρά κρουσμάτων σαλμονέλωσης από πεπόνια σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες

cibum team


Σειρά κρουσμάτων σαλμονέλωσης μετά από κατανάλωση εισαγόμενων πεπονιών, ξεκίνησε από τον Μάρτιο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα στη Βρετανία, τη Δανία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τον Καναδά και την Ελβετία. Κρούσματα Salmonella braenderup, έχουν  εντοπιστεί επίσης σε Τσεχία και Ισπανία αλλά δεν έχει εξακριβωθεί εάν σχετίζονται με τα εισαγόμενα πεπόνια.

Στη Βρετανία οι δηλητηριάσεις, σύμφωνα με την Βρετανική υπηρεσία τροφίμων (FSA) εμφανίστηκαν τέλη Μαρτίου, που αρρώστησαν 52 άνθρωποι, και τον Απρίλιο στην λίστα προστέθηκαν άλλοι 97. Οι ηλικίες που επηρεάζονται και παρουσιάζουν τα συμπτώματα  είναι άνω των 70 και κάτω των 9 ετών.

Όσον αφορά στην χώρα προέλευσης των "ύποπτων" πεπονιών η εικόνα είναι θολή. Αρχικά θεωρήθηκε ότι πρόκειται για πεπόνια από τη Βραζιλία αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε από τους ελέγχους. Τώρα γίνονται έρευνες στην αλυσίδα εφοδιασμού πεπονιών από τη Γαλλία, την Ονδούρα και την Κόστα Ρίκα.

Άλλες ''πληγείσες'' χώρες
Από τα τέλη Μαΐου, 11 άλλες χώρες πλήττονται επίσης από το ίδιο στέλεχος της Salmonella braenderup. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ερευνά την εμφάνιση κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Βέλγιο έχει 42 μολύνσεις με τέσσερις να επιβεβαιώνονται μεταξύ 23 Μαρτίου και 5 Μαΐου. Δεκατρείς ασθενείς ζουν σε Ολλανδία και Λουξεμβούργο.

Η Γερμανία έχει 49 ασθενείς, από τους οποίους 13 έχουν επιβεβαιωθεί από τις 30 Μαρτίου και η Ελβετία έχει 15 περιπτώσεις, από τις οποίες οι 12 επιβεβαιώθηκαν μεταξύ 24 Μαρτίου και 7 Μαΐου.

Στη  Δανία 30 άτομα νόσησαν με λοιμώξεις από Salmonella Braenderup μεταξύ 26 Μαρτίου και 17 Μαΐου και η Σουηδία επιβεβαίωσε 36 ασθενείς που αρρώστησαν μεταξύ 4 Απριλίου και 15 Μαΐου.

Πέντε άτομα είναι άρρωστα στη Φινλανδία με τρία επιβεβαιωμένα μεταξύ 13 Απριλίου και 2 Μαΐου και η Νορβηγία έχει πέντε κρούσματα μεταξύ 13 και 26 Απριλίου σε γηροκομείο.
Ένα άτομο είναι άρρωστο στον Καναδά με έναρξη συμπτωμάτων στις 8 Μαρτίου. Πρόκειται για άνδρα 53 ετών που δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα. Ένας άνδρας εμφάνισε συμπτώματα στη Γαλλία και υπάρχουν τέσσερις ασθενείς στην Ιρλανδία από τις 30 Μαρτίου.

Πηγή: FSN 
Δείτε: 

Έρευνα: η Νικοτιναμίδη προκαλεί ανοσία στις καλλιέργειες δημητριακών από μυκητιασικές ασθένειες 

EFSA: Νέα τρόφιμα - NOVEL FOOD - όροι και διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης 

«Άλμα» 225% στις εξαγωγές του ελληνικού ελαιόλαδου 

Βανιλίνη από ανακύκλωση συσκευασιών PET, με την βοήθεια E. coli 

Ξενοδοχεία: Άρση περιοριστικών μέτρων. Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, και τη λειτουργία των γυμναστηρίων  

Καραμέλες κάνναβης: το νέο trend 

Φάτε το…. Νερό σας! Οι καταστροφικές συνέπειες της αφυδάτωσης 

Καφές: Γνωστές και άγνωστες επικίνδυνες παρενέργειες. Τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση. 


Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα self test 

Σαντορίνη: Οι ψευτοκεφτέδες της Ρούλας με τα 15 αδέλφια! Μία συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία και μία υπέροχη παραδοσιακή συνταγή. 

Από 671 ευρώ ο μισθός στην εστίαση – Ποιους αφορά η νέα 2ετής σύμβαση 

Η σημασία της γεύσης στην παραγωγή νέων τροφίμων και ποτών 


Βαθμολογήθηκε με 0 στα 5 με βάση τη γνώμη 0 επισκεπτών
Δεν υπάρχουν σχόλια γι αυτό το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

  1. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης.
Βαθμολογείστε αυτό το άρθρο:
0 Χαρακτήρες
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την Τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;