Σαντορίνη: Οι ψευτοκεφτέδες της Ρούλας με τα 16 αδέλφια!

Σαντορίνη: Οι ψευτοκεφτέδες της Ρούλας με τα 15 αδέλφια!

Της Ελένης Τσαγκά


-«τι θα φάμε σήμερα μαμά;»

-«ότι πέπσει ο Θεός…»

Αυτό θυμάται από τα παιδικά της χρόνια, η Κυρία Ρούλα Πρέκα… Σπάνιο και δύσκολο το φαγητό τα χρόνια της κατοχής και, πόσο μάλλον εάν έχεις να ταΐσεις 16 στόματα στην φτωχή Σαντορίνη. Γι’ αυτό η μάνα, που την έχασαν πρόσφατα από Η1Ν1 σε ηλικία 97 ετών, ποτέ δεν απαντούσε σε ερωτήσεις «παγίδες» και έλεγε στα παιδιά της, ότι μας δώσει ο θεός θα φάμε….

Τα κατάφερε όμως μια χαρά η μάνα της κυρά Ρούλας, η οποία είχε 10 γέννες, γέννησε 12 παιδιά και μεγάλωσε 16… Το μέτρημα δεν βγαίνει, της λέω και η κυρά-Ρούλα απαντά,

"Άκουσέ με. Είχε δέκα γέννες, στις δύο βγήκαν δίδυμα, άρα μέχρι τώρα 12… και άλλα τέσσερα που είχε ο πατέρας μου από προηγούμενο γάμο, μας κάνουν 16 όλα μαζί. Τόσα ήμασταν. Η πρώτη γυναίκα του πατέρα μου, πέθανε στην τέταρτη γέννα. Τότε ο πατέρας μου ήταν 42. Βρήκε την μάνα μου 18 χρονών γειτονοπούλα, φτωχό κορίτσι και την πήρε για να του μεγαλώσει τα παιδιά του. Και της έκανε άλλα 12! Καλή γυναίκα η μάνα μου, δούλευε και στο σπίτι και στα χωράφια του πατέρα μου. Δεν την άφηνε να ξεκουραστεί. Μας έπαιρνε μαζί της όλα, μεγάλα και μικρά, μας έβαζε στο σαμάρι του γαδάρου και δρόμο στα χωράφια. Σκληροί ήταν οι άντρες τότε…"

 Τα λέει γρήγορα η Κυρά Ρούλα χωρίς να χάνει το χαμόγελό της. Χωρίς να σπάει η φωνή της από τις θύμισες, παρά το γεγονός ότι πια έχουν μείνει 14 αδέλφια. Όλα είναι μέσα στη ζωή, λέει. Και τα καλά και τα άσχημα. Δυσκολίες πάντα υπάρχουν, υπομονή να έχεις… λέει και φεύγει για λίγο, γιατί έχει πελάτες που περιμένουν να απολαύσουν τα φρέσκα ψάρια και τα μαγειρευτά της, στο γραφικό «στέκι του ψαρά» στο λιμανάκι Βλυχάδα της Σαντορίνης.

Την παρατηρώ όταν παίρνει τις παραγγελίες. Οι πελάτες μιλάνε λίγο. Η κοινωνικότατη Κυρά-Ρούλα έχει τον πρώτο λόγο. Μάλλον και τον τελευταίο. Βροντώδης έντονος, δυναμικός ο τόνος της φωνής. Σε καθηλώνει. Σου εξηγεί δυνατά και καθαρά το μενού, αλλά δεν έχει και χρόνο για χάσιμο. Τα βήματά της κουρασμένα αλλά σβέλτα όπως και η διάθεσή της, που μοιάζει με μικρού παιδιού. Μαγειρεύει και σερβίρει και εισπράττει… όλα μαζί.

-Θα μας πεις το μενού;

-Τι να σου πω… απλά πράγματα, δεν έχουμε εμείς γκουρμέδες που τα λένε, απαντά. Φρέσκα ψάρια πρωινά, φάβα, χόρτα, τηγανιτές πατάτες από την Μεσαριά, καλαμαράκια, ψευτοκεφτέδες, γεμιστά, μουσακά, ντολμάδες, γίγαντες φούρνου. Αυτά έχουμε. Αν θες ψάρια ή καλαμάρια, πες μου πως θες να τα ψήσω λέει και φεύγει βιαστικά για την κουζίνα.

Τα ψάρια είναι ολόφρεσκα, γιατί τα ψαρεύει κάθε πρωί ο ένας από τους γιους της, με το καΐκι του. Η κυρά-Ρούλα έχει τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια.

-Έχει έρθει κανένας διάσημος; Την ρωτάω όταν ξαναπλησιάζει

 -Και που έρχονται, τους ξέρω νομίζεις; απαντά γελώντας. Που να τους ξέρω εγώ; Όλοι είναι απλά ντυμένοι και άβαφτοι. Μετά μου λένε, ότι ήρθε ο τάδε ηθοποιός και ο δείνα καλλιτέχνης και ο δημοσιογράφος που λέει τα νέα… Δεν με νοιάζουν εμένα αυτά. Εγώ θέλω, όλοι να φεύγουν  ευχαριστημένοι και να βγαίνει το μεροκάματο, λέει η κυρά Ρούλα και ξαναφεύγει βιαστικά.

Εκείνη μέχρι το 2009 δεν είχε καμία διάθεση να ανοίξει ταβέρνα, αλλά το μαγαζί με τα τουριστικά στην Περίσσα, δεν πήγαινε καλά. Και εγώ δεν είχα προγραμματίσει την συνέντευξη. Απλά πήγα για φαγητό στο "Στέκι του Ψαρά". Μέχρι που δοκίμασα τους τεράστιους ψευτοκεφτέδες της, αλλιώς ντοματοκεφτέδες. Το γνήσιο, ανεπιτήδευτο πλην εκκεντρικό πιάτο της Σαντορίνης, που λέγεται και «κεφτέδες των φτωχών» καθώς τα παλιά χρόνια που τα νοικοκυριά δεν είχαν κρέας παρά μόνο τις γιορτές, οι κεφτέδες γίνονταν από ότι υλικά- λαχανικά είχαν. Στην Σαντορίνη η ντομάτα υπήρχε σε αφθονία.  

Όμως η κυρά-Ρούλα τους έχει δώσει, ακούσια, άλλη διάσταση. Δεν υπάρχει πιο νόστιμη και απαλή γεύση που ενώ είναι πικάντικη σε δροσίζει κιόλας. Είναι μία έκπληξη για τον ουρανίσκο, άλλη μία γαστριμαργική απόλαυση της Σαντορίνης.

-θα μου πεις τη συνταγή ή είναι μυστικό; Την ρωτάω

-σιγά το μυστικό, γελάει η κυρά-Ρούλα και ενώ λέει τη συνταγή γρήγορα, κάνει νόημα στο διπλανό τραπέζι να περιμένει

-Λοιπόν άκου πως τους κάνω. Χρειάζεσαι

  • ντομάτα κονκασέ ή φρέσκια, εγώ βάζω ντομάτα Σαντορίνης, αλλά και οι άλλες ντομάτες καλές είναι…
  • πολύ κρεμμύδι και φρέσκο και ξερό
  • αλάτι πιπέρι
  • ένα κολοκύθι ξυσμένο
  • δυόσμο και άνηθο μπόλικο, μην το λυπηθείς
  • Αλεύρι μισό για όλες τις χρήσεις και μισό που φουσκώνει μόνο του

Τα ανακατεύεις όλα μαζί να γίνουν χυλός και αν είναι πολύ σφιχτό, προσθέτεις λίγο νεράκι. Βάζεις μπόλικο καλαμποκέλαιο στο τηγάνι, και αφού κάψει προσθέτεις τον χυλό με ένα κουτάλι της σούπας που θα το βρέξεις πρώτα. Και μην ξεχάσεις την ώρα που τηγανίζονται να τους τσιμπάς με ένα πιρούνι για να πάρουν λάδι. Όταν ροδοκοκκινίσουν, τους βγάζεις από τη φωτιά και τους βάζεις πάνω σε χαρτί κουζίνας, για να φύγουν τα πολλά λάδια….

Το Trip advisor  μόνο καλά λόγια έχει να πει, για το «Στέκι του Ψαρά» όπως:
«Όλα φανταστικά, όπως και η κοινωνικότατη κυρία Ρούλα, που τα μαγειρεύει όλα μόνη της…»
 «ταβερνάκι με τα όλα του, ευγενικοί και όχι δήθεν άνθρωποι, εξηγούσε η κυρία τι ψάρια και αν τα θέλουμε τηγάνι η ψητά…»
«Η πρώτη επιλογή της παρέας για μπυρίτσα, ουζάκι, ψαρομεζέδες Γραφικό, καθαρό, με άμεση εξυπηρέτηση…»

«Πραγματικά αυθεντικό φρέσκο μαγειρεμένο γεύμα! Είχαν εκπληκτικά φρέσκα φρέσκα ψάρια, και  ελληνική σαλάτα νόστιμα, τηγανητά κολοκυθάκια και πατάτες ήταν πραγματικά εξαιρετική!...»

Αν η Σαντορίνη δεν είχε το ηλιοβασίλεμα της Οίας και την Καλντέρα που τα επισκιάζουν όλα, θα ήταν ένας εξαιρετικός γαστρονομικός τουριστικός προορισμός. Τα παραδοσιακά πιάτα της, αν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την Μεσογειακή διατροφή, ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες γεύσεις. Η Εικόνα από τα άσπρα σπίτια που αιωρούνται στον γκρεμό των Φυρών, μπορεί να έχει κάνει τον γύρο του κόσμου αλλά και η γαστρονομική ιστορία του νησιού όσο παραγκωνισμένη και εάν είναι, παραμένει βαριά και προσθέτει το δικό της λιθαράκι στην οικονομική ανάπτυξη της χώρα μας.

food safety


Δείτε:

Καφές: Γνωστές και άγνωστες επικίνδυνες παρενέργειες. 

Alert για τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Δρόμος προς την παχυσαρκία Τα επεξεργασμένα τρόφιμα η βασική τροφή παιδιών και εφήβων.

Όταν οι αστυνομικοί “απαιτούν” δωρεάν ντόνατς και burger  

Δημήτρης Ζώτος: Ο ζαχαροπλάστης της Σαντορίνης που έκανε γνωστά τα τοπικά γλυκά, σε όλο τον πλανήτη.

Στέλιος Καπετανάκης: ο άνθρωπος πίσω από το Che Cocina y Barra Sudamericana  

Ο αρχιμάγειρας του Τζανείου που κάνει το νοσοκομειακό φαγητό gourmet! 

Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι. Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μπορεί να απολυθεί εργαζόμενος που δεν θέλει να εμβολιαστεί; 

ΕΦΕΤ: Ανάκληση μείγματος χοιρινού λόγω σαλμονέλας  

Ασφάλεια τροφίμων: Η επίδραση της πανδημίας στις διαδικασίες ελέγχου 

Δώδεκα τροφικές δηλητηριάσεις από κατανάλωση τόνου στην Ιταλία 

Απίστευτο: Για ένα δολάριο πουλήθηκε η πατέντα της Iνσουλίνης 

Τα 8 εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότο 

Πανελλαδικές: Ποιο είναι το κατάλληλο πρωινό την ημέρα της εξέτασης; Μπορεί το φαγητό να βελτιώσει την βαθμολογία; 

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ανοίγει την «πόρτα» σε μακροπρόθεσμα προβλήματα

Τα φαγητά της κατοχικής Αθήνας ήταν και light και vegan!  

Βαθμολογήθηκε με 0 στα 5 με βάση τη γνώμη 0 επισκεπτών
Δεν υπάρχουν σχόλια γι αυτό το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

  1. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης.
Βαθμολογείστε αυτό το άρθρο:
0 Χαρακτήρες
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την Τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;