cibum team
Ο εμπειρογνώμονας ασφάλειας τροφίμων Leon Gorris μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΠΟΥ για την ασφάλεια τροφίμων, παρουσίασε μια μελέτη που του ανέθεσε η ΠΟΥ και ο FAO για να εξεταστεί εάν η πανδημία, έχει αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Στην έρευνα συμμετείχαν 22 χώρες, 18 αρχές, 13 εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και έξι ομάδες καταναλωτών σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στην ασφάλεια των τροφίμων και την απάτη στα τρόφιμα.
«Πολλές από τις 18 αρχές επηρεάστηκαν όσον αφορά τους πόρους και τον τρόπο με τον οποίο μπορούσαν να εκτελέσουν τις διαδικασίες τους για την ασφάλεια των τροφίμων, και το προσωπικό έπρεπε να εξετάσει άλλες πρακτικές που να συμβαδίζουν με τα μέτρα προστασίας της υγείας σε επιχειρήσεις τροφίμων. Αρκετές αρχές διέθεταν λιγότερα άτομα για τους ελέγχους. Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την πρόκληση ήταν να επικεντρωθούν σε βασικές επιχειρήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου, που συνήθως ασχολούνται με τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να επισκεφθούν επιχειρήσεις για να κάνουν επιτόπιο έλεγχο, οπότε έπρεπε να χρησιμοποιήσουν νέες εικονικές πλατφόρμες για να αλληλεπιδράσουν με τις επιχειρήσεις τροφίμων », δήλωσε ο Gorris.
“Από την πλευρά των κυβερνήσεων, υπήρξε βεβαιότητα ότι οι διαδικασίες για την ασφάλεια τροφίμων σε βασικές αλυσίδες εφοδιασμού συνεχίστηκαν κανονικά χωρίς κανένα αντίκτυπο. Ορισμένοι οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψαν οι έλεγχοι να επικεντρωθούν κυρίως στις επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου. Δεν γνωρίζουμε ακόμη για κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων ή αύξηση της απάτης στα τρόφιμα.
Οι επιχειρήσεις τροφίμων έπρεπε να διαχειριστούν την εφαρμογή νέων μέτρων για το COVID και την οικονομική ύφεση, αλλά στο σύνολό τους εμφανίστηκαν σίγουρες ότι η ασφάλεια των τροφίμων δεν επηρεάζεται και δεν χρειάζεται να αλλάξουν τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων τους. Όμως ο νέος εικονικός τρόπος εργασίας ήταν κάτι που έπρεπε να υιοθετήσουν. Εφάρμοσαν λοιπόν ελέγχους και πιστοποιήσεις μέσω διαδικτύου και μία κάποια απλοποίηση των διαδικασιών θα μπορούσε να παραμείνει και μετά την πανδημία. Από τους καταναλωτές, ακούσαμε ότι ήταν σίγουροι για την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά στην αρχή ανησυχούσαν πολύ και δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι. Υπήρξε αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την υγιεινή ως μέρος της ασφάλειας των τροφίμων στην οποία μπορούν να συμβάλουν”.
Leon Gorris Food safety expert
Δείτε:
ΕΦΕΤ: Ανάκληση μείγματος χοιρινού λόγω σαλμονέλας
Δώδεκα τροφικές δηλητηριάσεις από κατανάλωση τόνου στην Ιταλία
ΗΠΑ: Ανάκληση σνακ «Ελληνικό γιαούρτι με φράουλα» λόγω μεταλλικών θραυσμάτων
Food Fraud: 80 τόνοι τόνου κατασχέθηκαν στο Βέλγιο
Εστίαση: 4 συλλήψεις και «λουκέτο» σε δύο επιχειρήσεις για παράβαση των μέτρων. 108.150€ πρόστιμα
Απίστευτο: Για ένα δολάριο πουλήθηκε η πατέντα της Iνσουλίνης
Τα 8 εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότο
Πανελλαδικές: Ποιο είναι το κατάλληλο πρωινό την ημέρα της εξέτασης; Μπορεί το φαγητό να βελτιώσει την βαθμολογία;
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ανοίγει την «πόρτα» σε μακροπρόθεσμα προβλήματα
Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα πετυχημένο branding
Τα φαγητά της κατοχικής Αθήνας ήταν και light και vegan!
Μπορεί να απολυθεί εργαζόμενος που δεν θέλει να εμβολιαστεί;