Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χημικά στο νερό: Διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια στα αγροδιατροφικά συστήματα

ΑρχικήΝέαΧημικά στο νερό: Διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια στα αγροδιατροφικά συστήματα
spot_img

Ο FAO και ο ΠΟΥ συγκαλούν ειδικούς στη Ρώμη για να χαρτογραφήσουν τις απειλές από χημικούς ρύπους στο νερό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων

Μια κρίσιμη συνάντηση μεταξύ επιστημόνων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 20-23 Μαΐου στην ιταλική πρωτεύουσα, με κεντρικό θέμα τη χημική ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται σε αγροδιατροφικά συστήματα. Η ατζέντα επικεντρώνεται στις πιθανές επιπτώσεις χημικών ρύπων στην ασφάλεια των τροφίμων και στην ανάγκη για καθαρές και βιώσιμες λύσεις υδροδότησης στον αγροδιατροφικό τομέα.

Η σύσκεψη φιλοξενείται στην έδρα του FAO και οργανώνεται με βάση έγγραφο υπόβαθρο που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Αγροδιατροφικών Συστημάτων και Ασφάλειας Τροφίμων (ESF), με τίτλο «Ιεράρχηση θεμάτων ασφάλειας τροφίμων που σχετίζονται με τη χημική ποιότητα του νερού στα αγροδιατροφικά συστήματα». Το έγγραφο αποτυπώνει την υφιστάμενη γνώση και τις ανησυχίες για τη χρήση περιβαλλοντικών και ανακυκλωμένων υδάτων, καθώς και τους κινδύνους που ενδέχεται να φέρουν στη διατροφική αλυσίδα.

Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ΠΟΥ, «η χρήση καλής ποιότητας νερού σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής παραγωγής – από την άρδευση έως και την επεξεργασία και την κατανάλωση – είναι θεμελιώδης για την ασφάλεια των τροφίμων». Η πρόκληση μεγαλώνει όσο αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός και μαζί του η ζήτηση για τρόφιμα και νερό. Η ανταπόκριση σε αυτή την πίεση οδηγεί στην αξιοποίηση εναλλακτικών υδατικών πόρων, εντός του πλαισίου της κυκλικής οικονομίας. Η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση του νερού πλέον αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως λύση ανάγκης, αλλά και ως στρατηγική επιλογή βιωσιμότητας.

Η συνάντηση στοχεύει στην οριστικοποίηση του προαναφερθέντος τεχνικού εγγράφου, μέσω διαδικασιών επιστημονικής επιβεβαίωσης και ιεράρχησης των απειλών που σχετίζονται με την παρουσία χημικών ρυπαντών. Σκοπός είναι η διατύπωση σαφών προτεραιοτήτων για περαιτέρω δράση και πολιτικές παρεμβάσεις.

https://www.food-safety.com/articles/10378-fao-who-experts-to-discuss-chemical-contaminants-in-water

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Πως μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια ζωής έως και 60 ημέρες – Εύρημα Ελλήνων ερευνητών

Μία πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών

Φάρμακα περιέχουν απαγορευμένη και επικίνδυνη χρωστική ουσία – Οργανώσεις κατηγορούν την ΕΕ για αδράνεια

Χρωστική ουσία που κατηγορείται για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και έχει απαγορευτεί ως πρόσθετο στα τρόφιμα πριν από τρία χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει σε όλα σχεδόν τα φάρμακα

Δημοφιλής κρέμα μαλλιών που παράγεται στην Ελλάδα περιέχει απαγορευμένη χημική ουσία – Ευρωπαϊκή ειδοποίηση

Εντοπίστηκε απαγορευμένη χημική ένωση σε πολύ δημοφιλές προϊόν περιποίησης μαλλιών που παράγεται στην Ελλάδα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα