Τα ευρήματα επιστημόνων που πέταξαν στο πάτωμα 180 αυγά
Αν και υπάρχουν λίγες πιθανότητες να πέσει εκούσια ένα αυγό, και ακόμη πιο λίγες να μην σπάσει, εντούτοις επιστήμονες φυσικής διεξήγαγαν πειραματική μελέτη για να ανακαλύψουν τον τρόπο για να μην σπάνε τα αυγά όταν πέφτουν… Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Communications Physics αμφισβητήθηκε η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ένα αυγό είναι ισχυρότερο όταν πέφτει κάθετα, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα αυγά είναι λιγότερο πιθανό να ραγίσουν όταν πέσουν στο πλάι παρά όταν πέσουν κάθετα. Ελεγχόμενες δοκιμές που προσομοιώνουν την «πρόκληση της πτώσης του αυγού», ένα συνηθισμένο επιστημονικό πείραμα, διαπίστωσαν ότι το κέλυφος ενός αυγού μπορεί να αντέξει καλύτερα σε μια πρόσκρουση όταν πέσει στο πλάι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέος συναγερμός για ζαμπόν του τοστ – Κι άλλη μάρκα αποσύρει από τα ράφια 70.000 συσκευασίες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | “Δεν παίζονται” – Ο πρωτοφανής λόγος που μπήκε λουκέτο σε γνωστή πιτσαρία στο Παλαιό Φάληρο
Στόχος της «πρόκλησης πτώσης αυγού» που χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς για να εισαγάγουν τους μικρούς μαθητές στις βασικές ιδέες της δομικής μηχανικής και της κρούσης και να αναπτύξουν τη φυσική τους διαίσθηση, είναι οι μαθητές να αποτρέψουν το σπάσιμο ενός αυγού όταν πέσει από ένα καθορισμένο ύψος. Μια κοινή πεποίθηση είναι ότι ένα αυγό είναι πιο δυνατό και λιγότερο πιθανό να σπάσει όταν πέσει κάθετα, με αυτή την υπόθεση να παρατηρείται συχνά στις σχολικές οδηγίες και μεταξύ των επιστημόνων που ασχολούνται με την επικοινωνία σε θέματα «δημοφιλούς επιστήμης».
Ο Tal Cohen και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια σειρά από 180 δοκιμές πτώσης για να συγκρίνουν πώς σπάνε τα αυγά κότας όταν προσανατολίζονται κάθετα ή πλάγια. Αφού έριξαν 60 αυγά από καθένα από τρία διαφορετικά ύψη – 8, 9 και 10 χιλιοστά – σε μια σκληρή επιφάνεια, οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι, κατά μέσο όρο, τα αυγά που έπεφταν κάθετα έσπασαν σε χαμηλότερα ύψη πτώσης και περισσότερα από τα μισά αυγά που έπεσαν κάθετα από 8 χιλιοστά ράγισαν. Ωστόσο, λιγότερο από το 10% των αυγών που έπεσαν οριζόντια ράγισαν από το ίδιο ύψος.
Άλλα 60 αυγά υποβλήθηκαν σε δοκιμές συμπίεσης, οι οποίες μέτρησαν τη δύναμη που απαιτείται για να σπάσουν τα αυγά κάθετα και οριζόντια. Ενώ απαιτήθηκαν 45 νιούτον δύναμης για να σπάσουν τα αυγά και στους δύο προσανατολισμούς, τα αυγά με οριζόντια φόρτωση μπορούσαν να συμπιεστούν περαιτέρω πριν σπάσουν. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι αυτό σημαίνει ότι τα αυγά είναι πιο εύκαμπτα γύρω από τον ισημερινό τους και επομένως είναι σε θέση να απορροφήσουν περισσότερη ενέργεια σε αυτόν τον προσανατολισμό πριν σπάσουν.
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο λόγος πίσω από την κοινή εσφαλμένη υπόθεση ότι ένα αυγό που πέφτει κάθετα είναι λιγότερο πιθανό να σπάσει είναι μια σύγχυση μεταξύ των φυσικών ιδιοτήτων ακαμψίας, αντοχής και σκληρότητας. Τα αυγά είναι πιο άκαμπτα όταν συμπιέζονται κάθετα, αλλά οι συγγραφείς λένε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα αυγά είναι επίσης πιο σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση. Οι συγγραφείς προτείνουν επίσης ότι η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει την εφαρμογή αυτών των ευρημάτων σε σενάρια μηχανικής, όπως το πώς οι δομές ανταποκρίνονται σε δυναμικά φορτία.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.nature.com/articles/s42005-025-02087-0