Το τρίτο περιστατικό μόλυνσης σε ζαμπόν μέσα σε λίγες ημέρες
Τις τελευταίες ημέρες, κύμα ανησυχίας σαρώνει διεθνώς την αγορά τροφίμων, καθώς αλλεπάλληλες ανακλήσεις ζαμπόν σε Ευρώπη και Ασία έρχονται στο φως λόγω κινδύνου μόλυνσης από επικίνδυνα βακτήρια. Τις προηγούμενες ημέρες, το cibum σας ενημέρωσε για την ανάκληση ζαμπόν σε φέτες από την εταιρεία Brient στη Γαλλία, μετά τον εντοπισμό Listeria monocytogenes στο προϊόν «Rôti de porc cuit supérieur», αλλά και την απόσυρση του «Roti de porc herbes Bleu Blanc Coeur U» από τα ράφια των καταστημάτων Cooperative U, εξαιτίας εντοπισμού του ίδιου παθογόνου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής και βασικό συστατικό σε ενεργειακά ποτά ενοχοποιείται για λευχαιμία – Νέα μελέτη
Τώρα, γνωστή αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων στην Ιαπωνία, ανακοινώνει την άμεση απόσυρση 70.000 συσκευασιών ζαμπόν εξαιτίας εντοπισμού του άλλου κοινού και ιδιαίτερα επικίνδυνου βακτηρίου, της σαλμονέλας.
Συγκεκριμένα η αλυσίδα Kaldi Coffee Farm προχώρησε στις 8 Μαΐου 2025 σε εθελοντική ανάκληση του προϊόντος «Original Raw Ham Sliced» που βρίσκεται συσκευασμένο ανά σε 120g με κωδικό JAN 4515996941047, και ημερομηνίες λήξης από 7 έως 18 Μαΐου 2025. Το προϊόν είχε πωληθεί στα καταστήματα της Kaldi σε όλη την Ιαπωνία από τις 11 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου. Η εταιρεία καλεί όσους το έχουν προμηθευτεί να το επιστρέψουν σε οποιοδήποτε κατάστημα για πλήρη αποζημίωση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα ζυμαρικά που ανακαλούνται λόγω βακτηριακής μόλυνσης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά τα φάρμακα και τα εμβόλια κρύβουν σοβαρές παρενέργειες – Νέα αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
Σαλμονέλα και λιστέρια: Δύο παθογόνοι κίνδυνοι στο τραπέζι
Τα διαδοχικά αυτά περιστατικά, σε Ευρώπη και Ιαπωνία, έρχονται να υπενθυμίσουν την κρισιμότητα της ασφάλειας τροφίμων. Η σαλμονέλα προκαλεί γαστρεντερίτιδα με συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό και κράμπες, ενώ η λιστερίωση είναι ακόμα πιο επικίνδυνη, προκαλώντας νευρολογικές επιπλοκές και αποβολές σε εγκύους.
Οι ειδικοί καλούν τους καταναλωτές να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις ανακλήσεων, να ελέγχουν προσεκτικά ημερομηνίες λήξης και να αποφεύγουν την κατανάλωση προϊόντων που βρίσκονται υπό απόσυρση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σέλινο με μεταλλικά και πλαστικά κομμάτια – Συναγερμός για την απόσυρσή του από σούπερ μάρκετ και πάγκους παντοπωλείων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η «σοκολάτα Ντουμπάι» στα πιο επικίνδυνα τρόφιμα του 2024
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επεκτείνεται η ανάκληση των φορητών ψυγείων που προκαλούν ακρωτηριασμούς και κατάγματα – 1,2 εκατ. ψυγεία εκτός αγοράς
Είναι ασφαλές να καταναλώνουμε αλλαντικά;
Τα αλλαντικά παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση όταν τηρούνται αυστηρά τα πρότυπα υγιεινής και οι διαδικασίες ελέγχου ποιότητας από τις εταιρείες παραγωγής. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για προϊόντα ζωικής προέλευσης, είναι πιο ευάλωτα σε μικροβιακές μολύνσεις όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια, ειδικά αν δεν τηρούνται σωστά οι συνθήκες συντήρησης ή παραβιάζεται η ψυκτική αλυσίδα. Οι ειδικοί συστήνουν στους καταναλωτές να επιλέγουν αξιόπιστες μάρκες, να αποφεύγουν την κατανάλωση αλλαντικών μετά την ημερομηνία λήξης, και να παρακολουθούν ανακοινώσεις ανακλήσεων. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ευάλωτες ομάδες, όπως οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
Με το κύμα ανακλήσεων σε αλλαντικά, οι εταιρείες τροφίμων καλούνται να ενισχύσουν τους ελέγχους και τις διαδικασίες ιχνηλασιμότητας, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών και η εμπιστοσύνη στην αγορά. Η άμεση αντίδραση της Kaldi στην Ιαπωνία και των γαλλικών Αρχών δείχνει ότι οι μηχανισμοί υπάρχουν, ωστόσο το κύμα αυτών των περιστατικών επιβεβαιώνει ότι οι προκλήσεις παραμένουν ζωντανές.