Ένα αμινοξύ που παράγεται από τον οργανισμό, υπάρχει σε πολλά τρόφιμα αλλά πωλείται και σε μορφή συμπληρωμάτων, φαίνεται σύμφωνα με νέα μελέτη, πως κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό
Μία νέα επιστημονική ανακάλυψη φέρνει την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση νέων τρόπων στόχευσης της λευχαιμίας, η οποία είναι ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους του αίματος, και ταυτόχρονα ενοχοποιεί ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής. Ο λόγος για την ταυρίνη που έχει επαινεθεί ως ένα σημαντικό συμπλήρωμα για την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης. Τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι και τα αυγά περιέχουν ταυρίνη. Είναι επίσης ένα βασικό συστατικό σε ορισμένα ενεργειακά ποτά και πρωτεϊνικές σκόνες και έχει χρησιμοποιηθεί από ασθενείς με καρκίνο. Οι επαγγελματίες διατροφής και άσκησης πιστεύουν ότι η ταυρίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική ως εργογόνο βοήθημα, που ουσιαστικά σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει το σώμα να μεγιστοποιήσει τη χρήση ενέργειας και να βελτιώσει την απόδοση. Έχει επίσης προταθεί ότι η ταυρίνη θα μπορούσε να βοηθήσει με τον μυϊκό πόνο και την αποκατάσταση μετά την άσκηση, ως αντιοξειδωτικό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος από τοξικές βρύσες – Κώδωνας κινδύνου από τις Αρχές – Πως να τις αναγνωρίσετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Ανακαλείται δημοφιλές σαμπουάν από τα ράφια των καταστημάτων – Η εντολή του ΕΟΦ στην Johnson & Johnson
Όμως αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αρκετά αμφιλεγόμενοι. Συνολικά, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να εδραιωθεί η θέση της ταυρίνης ως απαραίτητο μέσο βελτίωσης της απόδοσης. Για κάθε μελέτη που υποδηλώνει κάποιο όφελος, υπάρχουν αρκετές που δεν υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Στα παραπάνω ερωτηματικά για τα οφέλη της ταυρίνης, έρχεται να προστεθεί μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, η οποία αναγνώρισε την ταυρίνη, η οποία παράγεται φυσικά στο σώμα και καταναλώνεται μέσω ορισμένων τροφών, ως βασικό ρυθμιστή μυελοειδών καρκίνων όπως η λευχαιμία. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Wilmot στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ κατάφεραν να εμποδίσουν την ανάπτυξη λευχαιμίας σε μοντέλα ποντικών και σε δείγματα ανθρώπινων κυττάρων λευχαιμίας χρησιμοποιώντας γενετικά εργαλεία για να αποτρέψουν την είσοδο ταυρίνης στα καρκινικά κύτταρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα ανάκληση μολυσμένης κέτσαπ λόγω μικροβιολογικού κινδύνου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Valentino: Σε δικαστική διαχείριση για τα εργοστάσια – καταυλισμούς του οίκου όπου κατασκευάζονται οι πανάκριβες τσάντες
Η ανακάλυψη έγινε καθώς οι επιστήμονες χαρτογραφούσαν τι συμβαίνει μέσα στον μυελό των οστών και το οικοσύστημά του – μια μακροχρόνια εστίαση μεταξύ των ερευνητών του Wilmot, οι οποίοι έχουν προωθήσει την επιστήμη γύρω από το μικροπεριβάλλον με στόχο τη βελτίωση των θεραπειών για τον καρκίνο του αίματος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι καθώς τα λευχαιμικά κύτταρα καταναλώνουν ταυρίνη, αυτή προάγει τη γλυκόλυση (διάσπαση της γλυκόζης για την παραγωγή ενέργειας) για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη του καρκίνου. Πριν από αυτό, ανέφεραν οι συγγραφείς, δεν ήταν γνωστό ότι η ταυρίνη μπορεί να έχει ρόλο στην προώθηση του καρκίνου.
Συμπερασματικά, η ομάδα των επιστημόνων αναφέρει στην εργασία της στο Nature : «Δεδομένου ότι η ταυρίνη είναι ένα κοινό συστατικό στα ενεργειακά ποτά και συχνά παρέχεται ως συμπλήρωμα για τον μετριασμό των παρενεργειών της χημειοθεραπείας, η εργασία μας υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ενδιαφέρον να εξεταστούν προσεκτικά τα οφέλη της συμπληρωματικής ταυρίνης σε ασθενείς με λευχαιμία».
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.nature.com/articles/s41586-025-09018-7