Νέα μελέτη δίνει ελπίδες για όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο ζωής και την ποιότητα ζωής του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο, οι υποκείμενοι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ασαφείς. Ενώ οι συμβατικές φαρμακολογικές προσεγγίσεις δείχνουν περιορισμένη θεραπευτική αποτελεσματικότητα, οι αναδυόμενες διατροφικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στη μικροχλωρίδα παρουσιάζουν πολλά υποσχόμενες εναλλακτικές λύσεις.
Μελέτη στο περιοδικό Nutrients, είχε ως στόχο να διευκρινίσει τους μοριακούς μηχανισμούς μέσω των οποίων ένα συνβιοτικό μετριάζει το IBS και τις σχετικές δυσλειτουργίες του παχέος εντέρου σε ποντίκια C57BL/6. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα συνβιωτικό σκεύασμα από Lactobacillus plantarum ZYC501 και γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS). Η 32ήμερη συμβιωτική παρέμβαση, που αποτελούνταν από L. plantarum ZYC501 (1 × 109 CFU /ημέρα) και GOS (10 g/L, w / w ), μείωσε σημαντικά τη δυσλειτουργία της παχέος εντέρου, την σπλαχνική υπερευαισθησία και τις αγχώδεις συμπεριφορές σε ποντίκια με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS). Το συμβιωτικό κατέστειλε επίσης τη φλεγμονή του παχέος εντέρου μειώνοντας τα επίπεδα λιποπολυσακχαρίτη Επιπλέον, το συμβιωτικό αύξησε την έκφραση του MUC2 και την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs), συμπεριλαμβανομένων του οξικού, του προπιονικού και του βουτυρικού. Όσον αφορά τη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου, το συνβιοτικό αναμόρφωσε τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου, αυξάνοντας την αφθονία των Lactobacillus και Akkermansia , μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα των
Helicobacter και Saccharibacteria. Η ανάλυση συσχέτισης αποκάλυψε περαιτέρω μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των SCFA, της φλεγμονής του παχέος εντέρου και της μικροχλωρίδας του εντέρου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Ανακαλείται δημοφιλές σαμπουάν από τα ράφια των καταστημάτων – Η εντολή του ΕΟΦ στην Johnson & Johnson
Συμπερασματικά, το συνβιοτικό που αποτελείται από L. plantarum ZYC501 και GOS ανακουφίζει αποτελεσματικά το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) και τις σχετικές δυσλειτουργίες του παχέος εντέρου, ρυθμίζοντας την μικροχλωρίδα του εντέρου, μειώνοντας την υπερδραστηριότητα των μαστοκυττάρων και ενισχύοντας την ακεραιότητα του φραγμού του παχέος εντέρου. Αυτά τα ευρήματα παρέχουν μια θεωρητική βάση για την ανάπτυξη διατροφικών παρεμβάσεων στοχευμένων στη μικροχλωρίδα του εντέρου για τη διαχείριση του IBS και τη βελτίωση της υγείας του εντέρου.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.mdpi.com/2072-6643/17/10/1670