Τα δημητριακά κεχρί ως τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η φλεγμονή και ο υποσιτισμός
Τα κεχρί, συχνά γνωστά ως «θρεπτικά δημητριακά», έχουν ανανεώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον λόγω των πολυάριθμων οφελών τους για την υγεία, της πλούσιας θρεπτικής τους σύνθεσης, της ανθεκτικότητας σε ακραίες κλιματικές συνθήκες και του ελάχιστου περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η εμφάνιση του ρυζιού και του σιταριού ως βασικά τρόφιμα τη δεκαετία του 1960 οδήγησε σε δραστική μείωση της καλλιέργειας κεχρί παγκοσμίως. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του κεχρί, τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) ανακήρυξαν το 2023 ως το Διεθνές Έτος Κεχρί, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ο Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 2 (SDG-2), δηλαδή η μηδενική πείνα, αυξάνοντας την παραγωγή κεχρί και ενθαρρύνοντας την έρευνα και την ανάπτυξη για τη βελτίωση της ενσωμάτωσης αυτών των σιτηρών στα κύρια συστήματα τροφίμων.
Σύμφωνα με μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Foods, τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια παραγωγή κεχρί έχει αυξηθεί, με την Ινδία να ηγείται ως ο κορυφαίος παραγωγός. Τα κεχρί είναι υψηλής διατροφικής αξίας καθώς περιέχουν εκτός από υδατάνθρακες, αντιοξειδωτικά και βιολογικά δραστικές ενώσεις όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή, φαινολικά οξέα, μέταλλα και βιταμίνες. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, , φυτικές ίνες, μέταλλα (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο). Επιπλέον, αυτοί οι μικροί κόκκοι δημητριακών στρογγυλού σχήματος δεν περιέχουν γλουτένη και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Συνήθως είναι ανθεκτικοί σε ασθένειες και παράσιτα, μπορούν να ευδοκιμήσουν σε λιγότερο γόνιμο, ξηρό έδαφος και μπορούν να συγκομιστούν σε 70 έως 80 ημέρες. Η αντοχή τους σε παράσιτα και ασθένειες οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η παρουσία φαινολικών ενώσεων που αναστέλλουν παθογόνα ή παράσιτα, η σκληρότητα των κόκκων κεχρί που ελέγχουν την προσβολή από παράσιτα και η παρουσία πρωτεϊνών αποθήκευσης (π.χ. προλαμίνες) στους κόκκους, οι οποίες λειτουργούν ως φυσικό φράγμα και είναι άπεπτες από μυκητιακές ή εντομοκτόνες πρωτεάσες.
Επιπλέον, τα κεχρί μπορούν να συμμορφωθούν με την κλιματική αλλαγή και να ξεπεράσουν άλλα δημητριακά όπως το σιτάρι και το ρύζι όσον αφορά τις δύσκολες συνθήκες ανάπτυξης και τη θρεπτική αξία. Ως σημαντική καλλιέργεια δημητριακών στις ξηρές και ημι-άνυδρες τροπικές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, χρησιμεύουν ως βασική τροφή για ανθρώπινη κατανάλωση καθώς και ως ζωοτροφή.
Η ενσωμάτωση του κεχρί σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η φλεγμονή και ο υποσιτισμός λόγω των εμπλουτισμένων ζωτικών θρεπτικών συστατικών τους, του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και της φύσης τους χωρίς γλουτένη. Αυτό υποδηλώνει μια μετάβαση των κεχρί από μια «ορφανή καλλιέργεια» στη χρήση τους ως συστατικά για προϊόντα (με ή χωρίς ζύμωση) που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ανθεκτικά στο κλίμα, βιώσιμα και προάγουν την υγεία.
Επομένως, τα κεχρί θα μπορούσαν να γίνουν βασικά τρόφιμα ενσωματώνοντάς τα στην ανθρώπινη διατροφή μέσω θεσμικών πρωτοβουλιών, εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού και δημιουργικής μαγειρικής. Συμπερασματικά, η ανάπτυξη νέων, προστιθέμενης αξίας, προϊόντων διατροφής με βάση το κεχρί μέσω δευτερογενούς επεξεργασίας, όπως η ζύμωση, το ψήσιμο, η βυνοποίηση κ.λπ., μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας τάσης διατροφής με βάση το κεχρί στον παγκόσμιο πληθυσμό.