Πολλαπλή επιδημία Salmonella Mbandaka που συνδέεται με προμαγειρεμένο, κατεψυγμένο κρέας κοτόπουλου σε έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα
Οι λοιμώξεις από σαλμονέλα αποτελούν συχνή αιτία τροφιμογενών επιδημιών στην Ευρώπη και η σαλμονέλα είναι ο δεύτερος πιο συχνά αναφερόμενος ζωονόσος στους ανθρώπους μετά
το Campylobacter και μια σημαντική αιτία τροφιμογενών επιδημιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eurosurveillance διερευνήθηκε μια εκτεταμένη επιδημία Salmonella Mbandaka στην Ευρώπη, προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή και να εφαρμοστούν μέτρα για την πρόληψη περαιτέρω κρουσμάτων και μελλοντικών επιδημιών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέος συναγερμός για ζαμπόν του τοστ – Κι άλλη μάρκα αποσύρει από τα ράφια 70.000 συσκευασίες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | “Δεν παίζονται” – Ο πρωτοφανής λόγος που μπήκε λουκέτο σε γνωστή πιτσαρία στο Παλαιό Φάληρο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος κατηγορίας Ι από δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής – Ανακαλούνται πάνω από 250.000 κάψουλες
Ένα ξέσπασμα S. Mbandaka σε πολλές χώρες, που εκτείνεται από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2023, είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 200 κρούσματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι το προμαγειρεμένο, κατεψυγμένο προϊόν κρέατος κοτόπουλου από χώρα εκτός ΕΕ, που χρησιμοποιήθηκε από Ευρωπαϊκή Εταιρεία ήταν η πηγή της πολυκρατικής έξαρσης του S. Mbandaka.
Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ήταν διάρροια (77%), κοιλιακό άλγος (71%), ναυτία (55%), πυρετός (44%), αιματηρή διάρροια (27%) και έμετος (15%). Ουρολοίμωξη αναφέρθηκε στο 19%, και το 9% ήταν ασυμπτωματικοί. 15% νοσηλεύτηκαν, με νοσηλεία που κυμαινόταν από 24 ώρες έως 13 ημέρες (μέσος όρος 3 ημέρες). Έξι από αυτές τις περιπτώσεις εμφάνισαν σηπτικές λοιμώξεις. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το κοινό αντικείμενο κουζίνας που πρέπει να βάλεις δίπλα στα αγγούρια για να διατηρηθούν φρέσκα και τραγανά περισσότερες μέρες!
Η έρευνα ιχνηλασιμότητας έδειξε ότι το προϊόν κρέατος προερχόταν από χώρα εκτός ΕΕ και διήλθε μέσω της Ολλανδίας στην Εσθονία, όπου χρησιμοποιήθηκε από την Εταιρεία για την κατασκευή προϊόντων έτοιμων για καταναλάωση RTE. Η Εταιρεία διένειμε αυτά τα προϊόντα RTE στη Φινλανδία, την Εσθονία, και είχε επίσης διανεμηθεί σε άλλες χώρες όπου είχαν αναφερθεί ανθρώπινα κρούσματα S. Mbandaka, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αφού η Εταιρεία Α διέκοψε τη χρήση του μολυσμένου προϊόντος κρέατος κοτόπουλου και τις δραστηριότητές της με τον εμπλεκόμενο προμηθευτή κρέατος, δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα που να αποδίδονται στην έξαρση στη Φινλανδία για 9 μήνες.
Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν το ακριβές σημείο μόλυνσης στην αλυσίδα παραγωγής κρέατος. Παρόλο που το κρέας κοτόπουλου που χρησιμοποιήθηκε ήταν προμαγειρεμένο και κατεψυγμένο, το κοτόπουλο θα μπορούσε να έχει μαγειρευτεί ακατάλληλα ή να έχει μολυνθεί αργότερα. Στην πραγματικότητα, προηγούμενα κρούσματα έχουν συσχετιστεί με κατεψυγμένα γεύματα, αποδεικνύοντας ότι η σαλμονέλα μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες κατάψυξης
Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων θα πρέπει να ελέγχουν οπτικά τις παρτίδες προμαγειρεμένου κρέατος για να διασφαλίζουν ότι το κρέας έχει μαγειρευτεί σωστά πριν από τη χρήση του σε έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα. Επιπλέον αυτή η διερεύνηση της επιδημίας υπογραμμίζει την αξία της έγκαιρης, διατομεακής συνεργασίας πέρα από τα σύνορα, για τη δημόσια υγεία. Η στενή συνεργασία μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, με την υποστήριξη πλατφορμών της ΕΕ, ήταν κρίσιμη για τον εντοπισμό και τον έλεγχο της πηγής της μόλυνσης. Τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν επίσης τη χρησιμότητα των μελετών περίπτωσης προς περίπτωση ως αποτελεσματικό επιδημιολογικό εργαλείο στις έρευνες επιδημιών, ειδικά όταν η παραδοσιακή επιλογή ελέγχου θέτει προκλήσεις. Επιπλέον, η χρήση εικόνων τροφίμων αποδείχθηκε χρήσιμη στην υποστήριξη της ανάκλησης κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων των ασθενών που πραγματοποιήθηκαν μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτές οι προσεγγίσεις μπορούν να ενισχύσουν τις μελλοντικές αντιδράσεις σε επιδημίες βελτιώνοντας την ακρίβεια της αξιολόγησης της έκθεσης και διευκολύνοντας τον έγκαιρο εντοπισμό των τροφιμογενών πηγών.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2025.30.17.2400602
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.