Τα 8 εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότο

Τα 8 εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότο

cibum team


   Ο χυμός καρότου εξάγεται από ολόκληρα καρότα και είναι εξαιρετικά θρεπτικός. Δεν παρέχει μόνο κάλιο και βιταμίνη C, αλλά είναι επίσης πολύ πλούσιο σε προβιταμίνη Α. Η κατανάλωση χυμού καρότου πιστεύεται ότι, μεταξύ άλλων, ενισχύει την ανοσία και βελτιώνει την υγεία των ματιών και του δέρματος.

Τα 8 εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότου.

  1. ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

 Ο χυμός καρότου έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες ενώ περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι (240 ml) περιέχει: Θερμίδες: 96, Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια, Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο, Υδατάνθρακες: 22 γραμμάρια, Ζάχαρη: 9 γραμμάρια, Ίνες: 2 γραμμάρια, Βιταμίνη Α (ως προβιταμίνη Α): 255% DV (daily value – ποσοστό επί της ημερήσιας ανάγκης), Βιταμίνη C: 23% του DV, Βιταμίνη Κ: 31% του DV, Κάλιο: 15% του DV.

Ο χυμός καρότου παρέχει επίσης τις καροτενοειδείς χρωστικές λουτεΐνη και ζεαξανθίνη , οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά στον οργανισμό. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Το κύριο καροτενοειδές στο χυμό καρότου είναι το βήτα καροτένιο , το οποίο ευθύνεται για το πορτοκαλί χρώμα των καρότων. Ο οργανισμός το μετατρέπει σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Α.

Συμπέρασμα:

Ο χυμός καρότου είναι γεμάτος με βιταμίνη Α και πλούσιο σε βιταμίνες C και K. Περιέχει επίσης φυτικές ενώσεις που ονομάζονται καροτενοειδή, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά.

  1. ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

Ο χυμός καρότου περιέχει υψηλές ποσότητες θρεπτικών ουσιών που ωφελούν τα μάτια.

Συγκεκριμένα, 1 φλιτζάνι (250 ml) χυμού καρότου περιέχει πάνω από 250% του DV (daily value – ποσοστό επί της ημερήσιας ανάγκης) για βιταμίνη Α, κυρίως με τη μορφή καροτενοειδών προβιταμίνης Α όπως το β-καροτένιο.

Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Αρκετές μελέτες συσχετίζουν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών που περιέχουν προβιταμίνη Α με μειωμένο κίνδυνο τύφλωσης και οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

Επιπλέον, ο χυμός καρότου είναι μια εξαιρετική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο άλλων καροτενοειδών, που συσσωρεύονται στα μάτια και τα προστατεύουν από το βλαβερό φως. Η υψηλή διατροφική πρόσληψη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οφθαλμικών προβλημάτων, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας (AMD) που είναι μία  από τις πιο συχνές αιτίες μειωμένης όρασης. Μια ανάλυση 6 μελετών συνέδεσε την υψηλή διατροφική πρόσληψη αυτών των ενώσεων με 26% χαμηλότερο κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας,  σε σύγκριση με χαμηλή πρόσληψη.

Συμπέρασμα:

Ο χυμός καρότου είναι μια πολύ καλή πηγή καροτενοειδών, συμπεριλαμβανομένης της βήτα καροτίνης, της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών και μπορεί να προστατεύσουν από την AMD.

  1. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Και οι δύο βιταμίνες Α και C που βρίσκονται στο χυμό καρότου δρουν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα ανοσοκύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Β6 , παρέχοντας πάνω από το 30% του DV σε 1 φλιτζάνι (240 ml). Όχι μόνο η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη ανοσοαπόκριση, αλλά και η ανεπάρκεια συνδέεται με την εξασθενημένη ανοσία.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη τρωκτικών διαπίστωσε ότι η ανεπαρκής διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Β6 απαγόρευσε την ανάπτυξη ανοσοκυττάρων. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Συμπέρασμα:

Ως πλούσια πηγή βιταμινών Α, Β6 και Γ, ο χυμός καρότου μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

 

  1. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες ενώσεις στο χυμό καρότου μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, τα πολυακετυλένια, βήτα καροτένιο και λουτεΐνη από εκχύλισμα χυμού καρότου μπορεί να είναι αποτελεσματικά κατά των ανθρώπινων λευχαιμικών κυττάρων.

Εργαστηριακή μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία κυττάρων λευχαιμίας με εκχυλίσματα χυμού καρότου για 72 ώρες, οδήγησε σε θάνατο καρκινικών κυττάρων και σταμάτησε τον κύκλο ανάπτυξης κυττάρων.

Μια άλλη επίσης εργαστηριακή έρευνα, ανέφερε παρόμοια αποτελέσματα αλλά έδειξε ότι τα πολυακετυλένια - όχι βήτα καροτίνη ή λουτεΐνη - είναι οι κύριοι αντικαρκινικοί παράγοντες στο χυμό καρότου. Όμως ενώ αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, οι μελέτες σε ανθρώπους είναι περιορισμένες.

Μια μελέτη 2 εβδομάδων σε 22 υγιείς νεαρούς άνδρες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου 1,5 φλιτζανιού (330 ml) χυμού καρότου την ημέρα δεν επηρέασε σημαντικά τους βιοδείκτες στα κόπρανα που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου . Ωστόσο, αυτή ήταν μια σύντομη μελέτη με περιορισμένο μέγεθος δείγματος. Συνολικά, απαιτείται εκτενέστερη έρευνα. Ο χυμός καρότου δεν πρέπει να θεωρείται θεραπεία καρκίνου.

Συμπέρασμα:

Οι ενώσεις που υπάρχουν στον χυμό καρότου έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές έρευνες, ότι προκαλούν θάνατο καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τη δράση του στους ανθρώπους.

καρότο

  1. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΜΑ

Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων χυμού καρότου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Συγκεκριμένα, μελέτες σε αρουραίους με διαβήτη τύπου 2 δείχνουν ότι ο χυμός καρότου μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και βελτιώνει άλλους σχετικούς δείκτες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χυμός περιέχει προβιοτικά , τα οποία είναι ευεργετικά βακτήρια που επηρεάζουν τα βακτήρια του εντέρου που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Μια άλλη μελέτη σε τρωκτικά διαπίστωσε ότι ο πορφυρός χυμός καρότου ενισχύει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης των χρωστικών του.

Ωστόσο, αυτοί είναι πολύ συγκεκριμένοι τύποι χυμού καρότου. Δεν είναι γνωστό εάν ο κανονικός χυμός καρότου έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Ακόμα κι έτσι, ο χυμός καρότου έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) - ένα μέτρο του πόσο μια συγκεκριμένη τροφή αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση χαμηλών γλυκαιμικών τροφίμων και ποτών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Συμπέρασμα:

Περιορισμένες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι ο χυμός καρότου βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Θα πρέπει όμως να καταναλώνεται  σε πολύ μέτριες ποσότητες.

 

  1. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Τα θρεπτικά συστατικά του χυμού καρότου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία του δέρματος. Ένα φλιτζάνι (250 ml) χυμού καρότου παρέχει πάνω από το 20% του DV για βιταμίνη C , ένα υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτή η ένωση είναι η πιο πλούσια ινώδης πρωτεΐνη στο σώμα και παρέχει ελαστικότητα και δύναμη στο δέρμα.

Επιπλέον, η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει το δέρμα από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Το βήτα καροτένιο στο χυμό καρότου, βοηθά επίσης το δέρμα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια πλούσια σε καροτενοειδή δίαιτα ,μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και να βελτιώσει την εμφάνισή του.

Συμπέρασμα:

Ο χυμός καρότου παρέχει βιταμίνη C και βήτα καροτίνη, δύο αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από βλάβες. Η βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, που ενισχύει το δέρμα.

 

  1. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Ο χυμός καρότου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Πρώτον, ο χυμός καρότου είναι μια καλή πηγή καλίου , ένα μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Έχει αποδειχθεί ότι μια δίαιτα υψηλού καλίου προστατεύει από την υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στο χυμό καρότου μπορούν επίσης να ωφελήσουν την καρδιά.

Μια 3μηνη μελέτη σε 17 ενήλικες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 2 φλιτζανιών (480 ml) χυμού καρότου την ημέρα αύξησε σημαντικά τα αντιοξειδωτικά του αίματος και μείωσε την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Συμπέρασμα:

Το κάλιο και τα αντιοξειδωτικά στο χυμό καρότου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

  1. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ

Τα καροτενοειδή στο χυμό καρότου πιστεύεται ότι προάγουν την υγεία του ήπατος .

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα των καροτενοειδών προστατεύουν από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD). Το NAFLD συμβαίνει όταν το λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ, συνήθως ως αποτέλεσμα κακής διατροφής, υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας. Μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε ουλές του ήπατος και μακροχρόνια βλάβη.

Μια μελέτη 8 εβδομάδων σε αρουραίους διαπίστωσε ότι ο χυμός καρότου μείωσε ορισμένους δείκτες NAFLD. Μια άλλη μελέτη τρωκτικών έδειξε παρόμοια αποτελέσματα, αποκαλύπτοντας ότι ο χυμός καρότου δεν μείωσε το λίπος στο ήπαρ, αλλά μείωσε τους φλεγμονώδεις δείκτες αίματος. Ωστόσο, και σε αυτή τη δράση απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Συμπέρασμα:

Λόγω της υψηλής ποσότητας αντιφλεγμονωδών καροτενοειδών, ο χυμός καρότου μπορεί να προστατεύσει το συκώτι από παθήσεις όπως η NAFLD.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Ενώ ο χυμός καρότου είναι απόλυτα ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν μερικές προφυλάξεις που πρέπει να θυμάστε: Μερικές ποικιλίες καρότου, μπορεί να μην έχουν παστεριωθεί για να σκοτώσουν επιβλαβή βακτήρια. Οι έγκυες γυναίκες , οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να αποφεύγουν τον μη παστεριωμένο χυμό καρότου.

Επιπλέον, η κατανάλωση πολύ μεγάλων ποσοτήτων χυμού καρότου μπορεί να οδηγήσει σε καροτεναιμία, μια κατάσταση που αλλάζει το χρώμα του δέρματος σε κίτρινο-πορτοκαλί ως αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων βήτα καροτενίου στο αίμα. Αν και δεν είναι επιβλαβές, μπορεί να είναι ανησυχητικό. Η προσωρινή αφαίρεση πηγών βήτα καροτίνης από τη διατροφή σας συνήθως επιλύει το πρόβλημα.

Τέλος, ο χυμός καρότου έχει λιγότερες φυτικές ίνες από τα ολόκληρα καρότα και περιέχει φυσικά σάκχαρα. Δεδομένου ότι η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ίνες σημαίνει ότι τα σάκχαρά απορροφώνται πιο γρήγορα, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ενώ το χαμηλό GI του χυμού καρότου σημαίνει ότι δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα σας όσο και άλλους χυμούς , θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μετριάσετε την πρόσληψή σας εάν έχετε διαβήτη - ειδικά εάν το πίνετε μόνο του.

Συμπέρασμα:

Ορισμένες ποικιλίες χυμού καρότου μπορεί να μην είναι παστεριωμένες και πρέπει να αποφεύγονται από ορισμένους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί επίσης να αλλάξει προσωρινά το χρώμα του δέρματός.

Ο χυμός καρότου είναι εξαιρετικά θρεπτικός, παρέχοντας κάλιο, διάφορα καροτενοειδή και βιταμίνες Α, C και Κ. Η κατανάλωση αυτού του χυμού λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των ματιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και στην ενίσχυση του δέρματος. Ωστόσο, απαιτείται εκτενέστερη έρευνα σε ανθρώπους.

Πηγή: healthline.com


Δείτε:

Πανελλαδικές: Ποιο είναι το κατάλληλο πρωινό την ημέρα της εξέτασης; Μπορεί το φαγητό να βελτιώσει την βαθμολογία; 

Συγκινητικό βίντεο του Τσιτσιπά με την οικογένειά του στο δρόμο προς την κορυφή 

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ανοίγει την «πόρτα» σε μακροπρόθεσμα προβλήματα

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα πετυχημένο branding 

Τα φαγητά της κατοχικής Αθήνας ήταν και light και vegan!  

Μπορεί να απολυθεί εργαζόμενος που δεν θέλει να εμβολιαστεί; 

Δημήτρης Ζώτος: Ο ζαχαροπλάστης της Σαντορίνης που έκανε γνωστά τα τοπικά γλυκά, σε όλο τον πλανήτη.

Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι. Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Επιστήμονας τροφίμων: ο αφανής «ήρωας» ενός δύσκολου αγώνα 

Δείτε: Τα γλυκά καννόλι του γοητευτικού επιθεωρητή Μονταλμπάνο! 

Δείτε: Τα εστιατόρια του μέλλοντος. Η επανάσταση του drive-thru

Δείτε: Η Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα της σιόρας Θεόπλαστης 

Δείτε: Τα σπαράγγια καταπολεμούν το μεθύσι  Βαθμολογήθηκε με 0 στα 5 με βάση τη γνώμη 0 επισκεπτών
Δεν υπάρχουν σχόλια γι αυτό το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

  1. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης.
Βαθμολογείστε αυτό το άρθρο:
0 Χαρακτήρες
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την Τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;