Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι. Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι. Τι πρέπει να γνωρίζετε

cibum team


  Το ωμό αλεύρι και η άψητη ζύμη έχει προκαλέσει πολλές τροφικές ασθένειες.
  Συμβουλές ασφαλείας για να προστατεύσετε εσάς και την οικογένειά σας κατά την προετοιμασία τροφίμων που περιέχουν αλεύρι.

Το αλεύρι είναι ωμό φαγητό. Μπορεί να μην το έχουμε στο μυαλό μας ως ωμή τροφή, όμως είναι και μάλιστα, κρύβει σχεδόν του ίδιους κινδύνους που έχουν τα φρέσκα λαχανικά ή φρούτα.  Μάλιστα το 2009 στις ΗΠΑ σημειώθηκαν πολλά κρούσματα τροφικών ασθενειών που προκλήθηκαν από ωμό αλεύρι ή προϊόντα που περιείχαν ακατέργαστο αλεύρι, όπως μίγματα κέικ και ζύμη μπισκότων. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα 168 γνωστές ασθένειες και 20 νοσηλείες.

Και λίγα χρόνια νωρίτερα πάλι στην Αμερική, από τον Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 σημειώθηκε μαζική δηλητηρίαση περίπου 60 ατόμων. Αν και κανένα από τα άτομα που νόσησαν δεν έχασε τη ζωή του, πολλοί εκδήλωσαν διάρροια με ίχνη αίματος, εμετό και σοβαρή αφυδάτωση, ενώ ένας εκ των ασθενών εμφάνισε νεφρική ανεπάρκεια. Οι αναλύσεις των ειδικών του CDC επιβεβαίωσαν ότι αιτία των δηλητηριάσεων ήταν η ύπαρξη του βακτηρίου STEC στο ωμό αλεύρι. Η λοίμωξη από τα βακτήρια STEC προκαλεί συμπτώματα όπως η διάρροια με ίχνη αίματος, ο εμετός και η αφυδάτωση και αυξάνει τον κίνδυνο για αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), έναν τύπο νεφρικής ανεπάρκειας που προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των 5 ετών, ηλικιωμένους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό. Ο κίνδυνος λοίμωξης από το βακτήριο, σύμφωνα με τη μελέτη, ήταν αυξημένος λόγω της κατανάλωσης ωμής ζύμης. Το βακτήριο STEC βρίσκεται συνήθως σε υγρά περιβάλλοντα, επομένως είναι πιο πιθανό να μολύνει τον άνθρωπο λόγω της κατανάλωσης ωμών λαχανικών ή ωμού κιμά. Τα νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν όμως ότι μπορεί να βρίσκεται και σε ξηρά προϊόντα όπως το αλεύρι.

Παράλληλα οι κόκκοι που αλέθονται για να γίνουν  αλεύρι καλλιεργούνται σε χωράφια και, όπως όλα τα τρόφιμα που καλλιεργούνται σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να εκτίθενται σε μια ποικιλία επιβλαβών βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και τα παθογόνα Escherichia coli (E. coli).

Σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το αλεύρι

 • Τα αλεύρια που χρησιμοποιούνται συνήθως στο ψήσιμο στο σπίτι και στο μαγείρεμα, παρασκευάζονται απευθείας από ακατέργαστους κόκκους.
 • Η επεξεργασία ακατέργαστων κόκκων σε αλεύρι δεν σκοτώνει επιβλαβή βακτήρια.
 • Πολλά τρόφιμα που παρασκευάζονται με αλεύρι περιέχουν επίσης ωμά αυγά, τα οποία μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια.
 • Το μαγείρεμα είναι ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με αλεύρι και ωμά αυγά είναι ασφαλή.
 • Ποτέ μην τρώτε ή δοκιμάζετε ωμό αλεύρι, άψητη ζύμη ή κτυπημένα άψητα αυγά.

 Συμβουλές για να είναι το αλεύρι γαστρονομική απόλαυση και όχι διατροφικός εχθρός

 • Ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας για το ψήσιμο μειγμάτων που περιέχουν αλεύρι στις σωστές θερμοκρασίες μαγειρέματος και στους ενδεδειγμένους χρόνους.
 • Διατηρήστε όλα τα ωμά τρόφιμα, όπως το αλεύρι και τα αυγά, χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Θυμηθείτε, το αλεύρι είναι σκόνη και μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε άλλα τρόφιμα.
 • Το αλεύρι θα πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο, σε δροσερό, ξηρό μέρος για να διατηρηθεί η φρεσκάδα του. Η ψύξη ή η κατάψυξη μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τη διάρκεια αποθήκευσης. Αν βάζετε το αλεύρι σας στο ψυγείο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει μακριά την υγρασία και το νερό για να αποφύγετε τη μούχλα.
 • Ψύχετε τη ζύμη μπισκότων και ζύμης σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
 • Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο ψυγείου για να βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας βρίσκεται σε ασφαλή 40 ° F
 • Προσεκτικός καθαρισμός μετά από την εργασία με αλεύρι ή ωμή ζύμη και αυγά:
 • Πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και τρεχούμενο νερό και,
 • Πλύνετε τα σκεύη, τα μπολ, τα ταψιά και τις σανίδες κοπής και πάγκους με ζεστό σαπουνόνερο.
 • ΜΗΝ τρώτε και μην αφήνετε τα παιδιά να τρώνε ή να παίζουν με ωμά προϊόντα ζύμης φτιαγμένα με οποιαδήποτε μάρκα αλευριού ή μείγματος ψησίματος πριν από το μαγείρεμα.
 • Μην αφήνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν ακατέργαστη ζύμη για χειροτεχνίες ή να παίζουν πηλό.
 • Μην κρατάτε παλιό αλεύρι. Πετάξτε το.
 • Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν ωμό αλεύρι, όπως μείγμα κέικ για να φτιάξετε milkshakes.
 • Μην χρησιμοποιείτε ακατέργαστη ζύμη μπισκότων σε παγωτό (η ζύμη μπισκότων σε παγωτό που πωλείται σε καταστήματα και έχει υποστεί επεξεργασία για να σκοτώσει επιβλαβή βακτήρια).

Τέλος τα περισσότερα συσκευασμένα άλευρα έχουν ημερομηνίες λήξης, που είναι τυπωμένες στην συσκευασία. Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το αλεύρι σας είναι ασφαλές, είναι να το μυρίσετε. Ενώ το φρέσκο ​​αλεύρι έχει ουδέτερη οσμή, το χαλασμένο αλεύρι είναι δύσοσμο- μπορεί να είναι μπαγιάτικο, μουχλιασμένο ή ξινό. Μπορεί επίσης να φαίνεται αποχρωματισμένο.                            

 Πληροφορίες: FDAΔείτε επίσης: 

Επιστήμονας τροφίμων: ο αφανής «ήρωας» ενός δύσκολου αγώνα 

Γκάλοπ cibum: Πόσο ενημερωμένοι είναι οι καταναλωτές σε θέματα ασφάλειας τροφίμων;Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τον ΕΦΕΤ!  

EFSA: να καθορίζεται ο χρόνος ζωής μετά το άνοιγμα της συσκευασίας ενός τροφίμου 

ΕΦΕΤ: Δημοσιεύτηκαν τα νέα έντυπα ελέγχου επιχειρήσεων με βάση την επικινδυνότητα 

Ξενοδοχεία: λύθηκε το πρόβλημα του μπουφέ 

BREXIT: Πρακτικός οδηγός εξαγωγών στην Αγγλία. 


Ψωμί του τοστ: πότε και γιατί απαγορεύτηκε η πώλησή του 

Ο Π. Κόκκαλης μιλάει στην Ελένη Τσαγκά για το ''Farm to Fork'' και το Green Deal της ΕΕ 

Είναι επίσημο: Τα μακαρόνια δεν παχαίνουν!

Ε.Ε.: Kατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των κανόνων για τα πλαστικά μίας χρήσης

Η Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα της σιόρας Θεόπλαστης 

Κρούσματα κορωνοϊού στις επιχειρήσεις: κατά περίπτωση το «λουκέτο». 

 

Βαθμολογήθηκε με 0 στα 5 με βάση τη γνώμη 0 επισκεπτών
Δεν υπάρχουν σχόλια γι αυτό το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

 1. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης.
Βαθμολογείστε αυτό το άρθρο:
0 Χαρακτήρες
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την Τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;