Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δάπεδο βιομηχανίας τροφίμων: Η αξία της χρήσης χρωματικού διαχωρισμού

ΑρχικήΝέαΔάπεδο βιομηχανίας τροφίμων: Η αξία της χρήσης χρωματικού διαχωρισμού
spot_img

Ο κύριος σκοπός του δαπέδου στις εγκαταστάσεις παρασκευής τροφίμων είναι η συμμόρφωση με της απαιτήσεις ασφαλείας.

Οι απαιτήσεις για το δάπεδο μιας βιομηχανίας, συνήθως  συνίστανται στο να μπορεί να καθαριστεί αποτελεσματικά, να μην απορροφάει λίπος, σωματίδια τροφίμων ή νερό και να είναι ανίκανο να παρέχει καταφύγιο στα παράσιτα. Τα τμήματα συντήρησης, μηχανικής και ποιοτικού ελέγχου μια εταιρείας συνήθως εξετάζουν συχνά και σχολαστικά την ποιότητα του πατώματος, και προχωρούν σε διορθωτικές ενέργειες ώστε να το διατηρήσουν σε καλή κατάσταση.

Ως εκ τούτου, δε δίνεται αρκετή σκέψη στο χρώμα του δαπέδου, με την πλειοψηφία να επιλέγει το κλασσικό γκρι. Δουλεύοντας στη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων, η συμμόρφωση είναι συνέχεια στο μυαλό μας. Ωστόσο είναι γεγονός ότι το δάπεδο το χρησιμοποιούν όλοι, είτε για να εργαστούν είτε για να μετακινηθούν μέσα στην εγκατάσταση. Συνεπώς η εφαρμογή της χρήσης πολλαπλών χρωμάτων, μπορεί να δηλώσει σιωπηλά αλλά και με άμεσο τρόπο στους εργαζόμενους και τους επισκέπτες πού μπορούν και που δεν μπορούν να πάνε.

Υπάρχουν ορισμένοι τομείς που πρέπει να εξεταστούν για την εφαρμογή της χρήσης του χρώματος για λόγους ασφαλείας, χωρίς να αποκλείονται και άλλοι.

Ζώνες αποκλεισμού:

Για να υποδείξετε τις περιοχές στις οποίες οι άνθρωποι δεν μπορούν να εισέλθουν και να εξασφαλίσετε το διαχωρισμό των ανθρώπων και των ηλεκτροδοτούμενων φορητών εγκαταστάσεων, οι ζώνες αποκλεισμού πρέπει να είναι επικαλυμμένες με μαύρο χρώμα, με κίτρινα και μαύρα μοτίβα σχήματος “V” γύρω από την περιοχή.

Αποθήκευση χημικών:

Πολλές εγκαταστάσεις παρασκευής τροφίμων έχουν χώρους για την αποθήκευση των χημικών. Για να υποδείξει στους εργαζόμενους και τους επισκέπτες ότι σε αυτή την περιοχή δεν πρέπει να εισέλθει κάποιος χωρίς άδεια, η περιοχή θα πρέπει να είναι επικαλυμμένη με κόκκινο χρώμα, με κίτρινο και κόκκινο ριγέ περίγραμμα.

Πυροσβεστικοί Κρουνοί/Πρώτες Βοήθειες/Έξοδοι Κινδύνου:

Ο σχεδιασμός για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι πολύ κρίσιμος, ιδιαίτερα σε μια μονάδα παραγωγής τροφίμων όπου εργάζονται πολλοί άνθρωποι. Για να μεγιστοποιηθεί η ασφάλεια σε ένα εργοστάσιο, η προσοχή στους πυροσβεστικούς κρουνούς, στους χώρους πρώτων βοηθειών και στις εξόδους κινδύνου μπορεί να καταστεί πολύ σαφής μέσω χρωματισμού και των γραφικών του δαπέδου.

Περιοχές «υψηλής φροντίδας» ή «Ready to eat»:

Πολλές εγκαταστάσεις στη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων θα διαθέτουν αίθουσα RTE ή χώρο υψηλής φροντίδας, όπου πρέπει να τηρούνται τα μέγιστα επίπεδα υγιεινής. Αυτό μπορεί να υποδειχθεί με την εγκατάσταση ενός μπλε δαπέδου και τη χρήση εργαλείων μπλε χρώματος σε όλη την περιοχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι κατανοούν τη σημασία της υγιεινής στην περιοχή.

Καθορισμένες περιοχές παλέτας ή αποθέματος:

Οι περιοχές παλετών ή αποθεμάτων πρέπει να υποδεικνύονται σαφώς με την εγκατάσταση ενός πορτοκαλί δαπέδου, και γραφικών δαπέδου που αποδεικνύουν τη χρήση της περιοχής. Αυτό εξασφαλίζει ότι η περιοχή δεν θα θεωρηθεί πως είναι για άλλες χρήσεις.

Όπως αναφέρει το Food and Beverage Industry News, η σήμανση γραμμής γύρω από μηχανήματα και διάφορους τομείς της μονάδας παραγωγής είναι επίσης απαραίτητη για την αύξηση της ασφάλειας. Τα τυπικά χρώματα σήμανσης των μονοπατιών, είναι πράσινα με κίτρινο περίγραμμα, ωστόσο αυτό μπορεί να διαμορφωθεί κατ’ επιλογή της εταιρείας, σύμφωνα με όσα ορίζει το σύστημά της.

Δείτε επίσης:

Θέση εργασίας: Η ΒΙΟΕΛΛΑΣ αναζητά τεχνολόγο τροφίμων, χημικό ή χημικό μηχανικό

Εντομοφαγία: Η Ευρώπη εγκρίνει τώρα και τους γρύλους ως New Food μετά τα σκουλήκια

Ζελατίνη: Τι λέει η Ευρώπη για νιτροφουράνια και μεταβολίτες

Έρευνα – aquaponics: Κέφαλος μαζί με αρμυρήθρα και μαγιάτικο σε κλωβούς

EFSA: Το όριο της γλυφοσάτης στις εισαγωγές σόγιας

Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Στομαχική – εντερική διαταραχή: Οι 12 λύσεις «αστραπή»

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση εμφιαλωμένου νερού γεμάτου κολοβακτηρίδια

Η παρουσία κολοβακτηριακών μικροοργανισμών στο πόσιμο νερό αντιπροσωπεύει σημάδι μόλυνσης με κόπρανα.

Ευρήματα απάτης στα κοτόπουλα και τα μπιφτέκια από σουπερμάρκετ

Μη συμμορφώσεις στο 42% των μπιφτεκιών και στο 40% των κοτόπουλων που πωλούνται σε σουπερμάρκετ διαπίστωσε έρευνα της FSA.

Alert – Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών

Η Παράταση αποτελεί ισορροπημένη λύση για την εξασφάλιση ομαλής εφαρμογής του EUDR.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο