Της Ελένης Τσαγκά
Αν το «Che Cocina y Barra Sudamericana» ήταν συναίσθημα θα ήταν η χαρά, αν ήταν ώρα της ημέρας θα ήταν Κυριακάτικο ξύπνημα, αν ήταν μία πρώτη γνωριμία θα εξελισσόταν σε πάθος, αν ήταν χρώμα θα ήταν κόκκινο, αν ήταν προσπάθεια, η επιτυχία θα ήταν δεδομένη, αν ήταν αυτοκίνητο θα ήταν υβριδικό Ferrari και Rolls-Royce…
Και αν ήταν αίσθηση…. θα ήταν όλες μαζί σε απόλυτη κορύφωση: όραση, γεύση, όσφρηση, αφή και φυσικά ακοή. Όσα βλέπεις, γεύεσαι, μυρίζεις, ακούς και αισθάνεσαι στο Che σε μετουσιώνουν σε κάτι άλλο. Γίνεσαι ένας άλλος άνθρωπος, μία ύπαρξη που ίσως δεν αναγνωρίζεις αλλά είσαι εσύ που χαίρεσαι, απολαμβάνεις, διασκεδάσεις, ταξιδεύεις, εσύ που αγαπάς και φροντίζεις τον εαυτό σου, που θέλεις να πιεις τη ζωή σε ένα πολύχρωμο Μεξικάνικο ποτήρι… πάθος και ζωή λοιπόν είναι οι δύο λέξεις που χαρακτηρίζουν το Che Cocina y Barra Sudamericana, είναι όμως και τα δύο στοιχεία που κρύβονται πίσω από τα λόγια του ενός από τους ιδιοκτήτες του Νεαρού επιχειρηματία και πολιτικού μηχανικού Στέλιου Καπετανάκη, που μαζί με τον πατέρα του Ιωσήφ Καπετανάκη και τον επιχειρηματία Τζίμη Αποστόλου, πρώην ιδιοκτήτη του πολύ δημοφιλούς Λατινοαμερικάνικου bar-restaurant στον Πειραιά viva Zapata, εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν το Che.
Ο νεαρός επιχειρηματίας είναι χείμαρρος όταν μιλάει για την διακόσμηση και όχι μόνο. Εν αρχή είν’ το γιγαντιαίο γκράφιτι με τη Φρίντα Κάλο ζωγραφισμένο από τον Παύλο Βεντούρη και ακολουθούν οι ζωγραφισμένοι κάκτοι, τα χρώματα της Σάντα Φε, που διακόπτονται από έθνικ υφάσματα, χαρούμενα γεωμετρικά μωσαϊκά, καρέκλες μπαμπού, ατίθασα μπαρ, πολυθρόνες ρετρό, πλεκτά φωτιστικά, και «πολυσυλλεκτικά» χειροποίητα τραπέζια, όλα έμπνευση και δημιουργία της Βιετναμέζας Αρχιτέκτονος Tum Tran. Τα ετερόκλητα κομμάτια, ζωντανεύουν ένα σκηνικό στο οποίο θέλεις να γίνεις αναπόσπαστο κομμάτι του λέει ο Στέλιος Καπετανάκης. Και εγώ συμπληρώνω είναι ένα σημείο αφετηρίας που σε ξυπνάει για να νιώσεις, να χορέψεις να ζήσεις.
Αυτό είναι το «Che Cocina y Barra Sudamericana». Δεν είναι ένα απλό εστιατόριο. Είναι εθισμός όπως μαρτυρούν οι θαμώνες του. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος που θα πάει μία φορά να μην θέλει να ξαναπάει. Είναι κοινώς αποδεκτό πλέον ότι το «Che Cocina y Barra Sudamericana» είναι μία μοναδική όαση στο κέντρο του Πειραιά στον οποίο έχει χαρίσει έναν άλλο, εξωτικό και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικο αέρα και έχει δώσει ώθηση στην εστίαση της Πόλης. Και το εντυπωσιακό είναι πως εάν κάνεις αναζήτηση στη Google το όνομα Che, πρώτα βγαίνει το εστιατόριο του Πειραιά και μετά ο Τσε Γκεβάρα!!!
Πως γεννήθηκε το «Che Cocina y Barra Sudamericana».
Η “σύλληψη” του Che έγινε στη Φολέγανδρο όπως δήλωσε στο cibum o νεαρός συνιδιοκτήτης, Στέλιος Καπετανάκης. Σε οικογενειακές διακοπές με τον πατέρα του, Ιωσήφ Καπετανάκη την Ελληνοβραζιλιάνα μητέρα του και τον συνέταιρο στο Che κ. Αποστόλου. Αν και η οικογένεια Καπετανάκη είναι πολιτικοί μηχανικοί και ιδιοκτήτες τεχνικής εταιρείας αποφάσισαν να μπουν στον χώρο της εστίασης. Και όπως δείχνουν τα πράγματα τον έχουν κατακτήσει. Η ιδέα για ένα εστιατόριο με έμπνευση από Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή και Περού, ένα εστιατόριο με γεύση και άποψη Λατινοαμερικάνικης κουζίνας ήταν της Ελληνοβραζιλιάνας μητέρας. Η οικογένεια είχε κάνει πολλά ταξίδια, και συνειδητοποίησαν ότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα. Στη Φολέγανδρο λοιπόν ελήφθη η απόφαση και μόλις επέστρεψαν έψαξαν για τον χώρο που θα στεγάσει το καλοκαιρινό τους όνειρο. Όπως λέει ο νεαρός επιχειρηματίας υπήρξε χημεία, αμέσως μόλις είδαν το νεοκλασικό κτίριο που κατασκευάστηκε το 1880 για να γίνει σχολείο θηλέων και στη συνέχεια μετατράπηκε σε χώρο φιλοξενίας εσωτερικών μεταναστών. Όσοι έρχονταν από τα νησιά μέχρι να τακτοποιηθούν στεγάζονταν εκεί που τώρα βρίσκεται το Che.
Οι ιδιοκτήτες του Che, Στέλιος Καπετανάκης, Ιωσήφ Καπετανάκης και Τζίμης Αποστόλου
Που οφείλεται η επιτυχία
Όπως λέει στο cibum ο κ. Στέλιος Καπετανάκης, ο μοναδικός εξωτικός αέρας του οφείλεται στο ότι είναι γυναίκα. «Το “Che Cocina y Barra Sudamericana” είναι θηλυκό, μία δυναμική παθιασμένη Ελληνοβραζιλιάνα, που της αρέσει να ζει και να ερωτεύεται. Το μαγαζί έχει γυναικεία αύρα» λέει «και γι αυτό επιλέξαμε να το διακοσμήσουμε με τον τεράστιο πίνακα της Φρίντα Κάλο. Νομίζω κάναμε γνωστή τη Φρίντα στους νέους. Τα κορίτσια ταυτίστηκαν μαζί της. Σκεφτείτε πως εάν έρθετε απόκριες στο μαγαζί θα δείτε τις περισσότερες γυναίκες ντυμένες Φρίντα!».
Η επιτυχία όμως δεν έρχεται μόνη. Χρειάζεται συνεχή προσπάθεια και εγρήγορση καθώς όπως λέει ο νεαρός επιχειρηματίας, γίνονται συνεχείς ανανεώσεις και αναβαθμίσεις. «Ποτέ δεν επαναπαυθήκαμε παρά την επιτυχία που γνώρισε το μαγαζί από την πρώτη ημέρα. Το μυστικό της επιτυχίας είναι πως δίνουμε βαρύτητα όχι σε ένα κομμάτι, αλλά σε όλα. Εξελίσσουμε συνέχεια και την διακόσμηση και τη μουσική και τις γεύσεις, και τα κοκτέιλ και την ποιότητα του φαγητού. Η εστίαση είναι μία συνολική εμπειρία. Φροντίζουμε για την απόλαυση των πελατών απ΄όλες τις πλευρές. Δεν είναι μόνο το φαγητό. Είναι ο διάκοσμος, η μουσική, η ποιότητα των πελατών, οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό και η απόσταση δεν αποτελεί εμπόδιο στο να έρθει κάποιος στο εστιατόριό μας. Το 40 με 50% των πελατών μας είναι από τον Πειραιά και οι υπόλοιποι απ’ όλες τις περιοχές της Αττικής» τονίζει ο Στέλιος Καπετανάκης και προσθέτει: « για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση μπαίνουμε πάντα στη θέση του πελάτη. Κύριο μέλημα μας είναι η οποιαδήποτε υπηρεσία ή εμπειρία του προσφέρουμε να είναι απολαυστική»
Όσο για το μενού, στην αρχή ήταν Λατινοαμερικάνικο σε συνδυασμό με ελληνικό και στη συνέχεια μέχρι σήμερα περιλαμβάνει πιο αυθεντικές λατινοαμερικάνικες γεύσεις όπως tacos, enchiladas, Guacho de mariscos και chimichanga. Αλλά με πρώτη ύλη κυρίως ελληνικά προϊόντα όπως δηλώνει ο Στέλιος τονίζοντας: «Το προσωπικό μας είναι νέα παιδιά με όρεξη και χαμόγελο γιατί όλα εκπαιδεύονται εκτός από την όρεξη!».
Τα σχέδια της οικογένειας όμως δεν σταματούν στο Che. Με στόχο να κατακτήσουν την εστίαση του Πειραιά ήδη λειτουργούν το εστιατόριο Χαϊ Λάιφ με μαγειρευτά, το “LUIGI’S” με φρέσκα ζυμαρικά καθώς και ένα νέο consept με λαχταριστά burger το SMASH BURGERS.
Δείτε: Η Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα της σιόρας Θεόπλαστης
Δείτε: Τα σπαράγγια καταπολεμούν το μεθύσι
Δείτε: Το σχέδιο της Mondelez International για την Chipita
Ανατροπή: Τοξικές χημικές ουσίες και σε συσκευασίες φυτικής προέλευσης (plant-based)
Δείτε: Νοθεία φέτας: Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο των ποινών. Στις 2 Ιουνίου οι αποφάσεις για την ΟΜΗΡΟΣ
Δείτε: Τα εστιατόρια του μέλλοντος. Η επανάσταση του drive-thru
Δείτε: ΘΕΜΑ: Φυσικό Μεταλλικό Νερό.
Δείτε: Πότε θα αυξηθούν οι τουριστικές ροές. Πόσα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει
Δείτε: Ξενοδοχεία: πως θα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια
Δείτε: Διαδικτυακό σεμινάριο της EFSA για ένζυμα, αρωματικές ύλες και πρόσθετα τροφίμων
Δείτε: Μεγάλη απάτη τροφίμων στην Ιταλία. 6 εντάλματα σύλληψης για παραπλανητική ετικέτα
Δείτε: ΣΕΒΕ κατά του Nutriscore