Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καφές: Γνωστές και άγνωστες επικίνδυνες παρενέργειες

ΑρχικήΟικιακάΚαφές: Γνωστές και άγνωστες επικίνδυνες παρενέργειες
spot_img

cibum team

   Ο καφές και το τσάι είναι εξαιρετικά υγιεινά ροφήματα και περιέχουν καφεΐνη , μια ουσία που μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας, το μεταβολισμό και την ψυχική και σωματική απόδοση.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους όταν καταναλώνονται σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες. Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις καφεΐνης μπορεί να έχουν δυσάρεστες και ακόμη και επικίνδυνες παρενέργειες.

Σύμφωνα με έρευνες η επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό επηρεάζεται και από τα γονίδια. Μερικοί μπορούν να καταναλώνουν πολύ περισσότερη καφεΐνη από άλλους χωρίς να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Επιπλέον, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα στην καφεΐνη μπορεί να εμφανίσουν δυσάρεστα συμπτώματα ακόμα και σε μέτριες δόσης κατανάλωσης.

ΟΙ  9 ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΚΑΦΕΪΝΗΣ.

  1. ΆΓΧΟΣ

Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι αυξάνει την εγρήγορση. Λειτουργεί αναστέλλοντας τις επιδράσεις της αδενοσίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Ταυτόχρονα, ενεργοποιεί την απελευθέρωση της αδρεναλίνης, της ορμόνης «μάχης ή φυγής» που σχετίζεται με αυξημένη ενέργεια.

Ωστόσο, σε υψηλότερες δόσεις, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να γίνουν πιο έντονα, προκαλώντας άγχος και νευρικότητα. Στην πραγματικότητα, η διαταραχή άγχους που προκαλείται από την καφεΐνη είναι ένα από τα τέσσερα σύνδρομα που σχετίζονται με την καφεΐνη που αναφέρονται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM), το οποίο δημοσιεύεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Εξαιρετικά υψηλή ημερήσια πρόσληψη 1.000 mg ή περισσότερο ανά ημέρα έχει αναφερθεί ότι προκαλεί νευρικότητα και παρόμοια συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους, ενώ ακόμη και μια μέτρια πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια αποτελέσματα σε άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι κατά τη διάρκεια επαγγελματικών συνεδριάσεων όταν καταναλώνονται ακόμα και μέτριες δόσεις καφέ προκαλούν γρήγορη αναπνοή και αυξάνουν τα επίπεδα στρες.

Μία μελέτη σε 25 υγιείς άνδρες διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν περίπου 300 mg καφεΐνης εμφάνισαν περισσότερο από το διπλάσιο του στρες, αυτών που τέθηκαν σε διαδικασία placebo. (κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη).

Είναι ενδιαφέρον ότι τα επίπεδα στρες ήταν παρόμοια μεταξύ των τακτικών και των λιγότερο συχνών καταναλωτών καφεΐνης, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι παρενέργειες είναι ανεξάρτητες και έχουν την ίδια επίδραση στα επίπεδα στρες ανεξάρτητα από συχνότητα κατανάλωσης. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά. Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη του καφέ είναι μεταβλητή. Π.χ. ένας μεγάλος (“grande”) καφές στο Starbucks περιέχει περίπου 330 mg καφεΐνης.

Εάν παρατηρήσετε ότι συχνά αισθάνεστε νευρικότητα, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε την πρόσληψη καφεΐνης και να τη μειώσετε.

Συμπέρασμα:

Αν και χαμηλές έως μέτριες δόσεις καφεΐνης μπορούν να αυξήσουν την εγρήγορση, μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος ή νευρικότητα. Παρακολουθήστε τη δική σας αντίδραση για να καθορίσετε την ποσότητα  του καφέ που αντέχει ο οργανισμός σας.

  1. ΑΫΠΝΙΑ

Η ικανότητα της καφεΐνης να βοηθά τους ανθρώπους να είναι ξύπνιοι είναι μια από τις πιο πολύτιμες ιδιότητές της. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης φαίνεται να αυξάνει το χρόνο ύπνου που μας είναι απαραίτητος. Μπορεί επίσης να μειώσει τον συνολικό χρόνο ύπνου, ειδικά στους ηλικιωμένους.

Αντίθετα, οι χαμηλές ή μέτριες ποσότητες καφεΐνης δεν φαίνεται να επηρεάζουν πολύ τον ύπνο σε άτομα που κοιμούνται κανονικά  ή ακόμη και σε άτομα με αυτοαναφερόμενη αϋπνία.

Μπορεί να μην καταλάβετε ότι η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης επηρεάζει τον ύπνο σας εάν υποτιμάτε την ποσότητα καφεΐνης που λαμβάνετε. Αν και ο καφές και το τσάι είναι οι πιο συμπυκνωμένες πηγές καφεΐνης, βρίσκεται επίσης στη σόδα, το κακάο, τα ενεργειακά ποτά και διάφορους τύπους φαρμάκων. Για παράδειγμα, ένα ενεργειακό ποτό παρέχει έως και 500 mg καφεΐνης ανά δοχείο!

Είναι σημαντικό επίσης ότι η ποσότητα καφεΐνης που μπορείτε να καταναλώσετε χωρίς να επηρεάσετε τον ύπνο σας θα εξαρτηθεί από τα γονίδιά σας και άλλους παράγοντες.

Επιπλέον, η καφεΐνη που καταναλώνεται μετά το μεσημέρι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, επειδή τα αποτελέσματά της μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες. Η έρευνα έχει δείξει ότι ενώ η καφεΐνη παραμένει στο σύστημά σας κατά μέσο όρο για πέντε ώρες, η χρονική περίοδος μπορεί να κυμαίνεται από μιάμιση ώρα έως εννέα ώρες, ανάλογα με τον οργανισμό.

Μία μελέτη διερεύνησε πώς, ο χρόνος κατανάλωσης καφεΐνης επηρεάζει τον ύπνο. Οι ερευνητές έδωσαν σε 12 υγιείς ενήλικες 400 mg καφεΐνης έξι ώρες πριν τον ύπνο, τρεις ώρες πριν τον ύπνο είτε αμέσως πριν τον ύπνο. Ο χρόνος που χρειάστηκαν και οι τρεις ομάδες για να κοιμηθούν αυξήθηκε σημαντικά. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή τόσο στην ποσότητα όσο και στην ώρα που πίνετε τον καφέ για να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

Συμπέρασμα:

Η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σας . Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης μέχρι τις αρχές του απογεύματος για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου.

παρενέργειες του καφέ

  1. ΠΕΠΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί, βοηθά να κινηθούν τα έντερα. Το καθαρτικό αποτέλεσμα του καφέ έχει αποδοθεί στην απελευθέρωση της γαστρίνης, μια ορμόνη που παράγει το στομάχι και επιταχύνει τη δραστηριότητα στο παχύ έντερο. 

Η ίδια η καφεΐνη φαίνεται να διεγείρει τις κινήσεις του εντέρου αυξάνοντας την περισταλτικότητα, δηλαδή τις συστολές που μετακινούν τα τρόφιμα μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Δεδομένης αυτής της επίδρασης, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μεγάλες δόσεις καφεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε χαλαρά κόπρανα ή ακόμη και διάρροια σε ορισμένα άτομα.

Να σημειωθεί ότι, αν και για πολλά χρόνια υπήρχε η πεποίθηση πως ο καφές προκαλεί έλκη στομάχου, μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ των δύο.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα καφεϊνούχα ποτά μπορεί να επιδεινώσουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα για τον καφέ. Σε μια μικρή μελέτη, όταν πέντε υγιείς ενήλικες ήπιαν νερό με καφεΐνη, βίωσαν μια χαλάρωση του μυός που εμποδίζει το περιεχόμενο του στομάχου να ανεβαίνει στο λαιμό – το κυριότερο σύμπτωμα του GERD.

Δεδομένου ότι ο καφές μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ίσως θα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα που πίνετε ή να το αντικαταστήσετε με τσάι εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Συμπέρασμα:

Αν και μικρές έως μέτριες ποσότητες καφέ μπορούν να βελτιώσουν την κινητικότητα του εντέρου, μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε χαλαρά κόπρανα ή GERD. Η μείωση της πρόσληψης καφέ ή η μετάβαση σε τσάι μπορεί να είναι ευεργετική.

  1. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΥΩΝ

Η ραβδομυόλυση είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση στην οποία οι κατεστραμμένες μυϊκές ίνες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε νεφρική ανεπάρκεια και άλλα προβλήματα. Κοινές αιτίες ραβδομυόλυσης περιλαμβάνουν τραύμα, λοίμωξη, κατάχρηση ναρκωτικών, μυϊκή καταπόνηση και τσιμπήματα από δηλητηριώδη φίδια ή έντομα. Επιπλέον, υπήρξαν αρκετές αναφορές ραβδομυόλυσης που σχετίζονται με υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης, αν και αυτό είναι σχετικά σπάνιο.

Σε μία περίπτωση, μια γυναίκα εμφάνισε ναυτία, έμετο και σκούρα ούρα μετά από κατανάλωση 32 ουγγιών (1 λίτρο) καφέ που περιείχε περίπου 565 mg καφεΐνης. Ευτυχώς, ανάρρωσε μετά από θεραπεία με φάρμακα και υγρά.

Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ραβδομυόλυσης, είναι καλύτερο να περιορίσετε την πρόσληψη σε περίπου 250 mg καφεΐνης την ημέρα, εκτός εάν έχετε συνηθίσει να καταναλώνετε περισσότερα.

Συμπέρασμα:

Οι άνθρωποι ενδέχεται να αναπτύξουν ραβδομυόλυση ή διάσπαση των κατεστραμμένων μυών, αφού καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης. Περιορίστε την πρόσληψή σας στα 250 mg την ημέρα εάν δεν είστε σίγουροι για την αντοχή σας.

  1. ΕΘΙΣΜΟΣ

Παρά τα οφέλη για την υγεία, της καφεΐνης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να γίνει συνήθεια.  Μια λεπτομερής ανασκόπηση δείχνει ότι παρόλο που η καφεΐνη ενεργοποιεί ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως και η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες, δεν προκαλεί κλασικό εθισμό. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική ή σωματική εξάρτηση, ειδικά σε υψηλές δόσεις.

Σε μια μελέτη, 16 άτομα που κατανάλωναν συνήθως υψηλή ποσότητα, μέτρια ή καθόλου καφεΐνη συμμετείχαν σε μια δοκιμασία λέξεων μετά από μια νύχτα χωρίς καφεΐνη. Μόνο οι χρήστες μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης έδειξαν προκατάληψη για τις λέξεις που σχετίζονται με την καφεΐνη και είχαν έντονη επιθυμία να πιουν καφέ. Επιπλέον, η συχνότητα της πρόσληψης καφεΐνης φαίνεται να παίζει ρόλο στην εξάρτηση.

Σε μια άλλη μελέτη, 213 χρήστες καφεΐνης συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια μετά από 16 ώρες χωρίς να πιουν καφέ. Οι καθημερινοί χρήστες παρουσίασαν περισσότερους πονοκεφάλους,  κόπωση και άλλα συμπτώματα στέρησης από ότι οι μη ημερήσιοι χρήστες.

Παρόλο που δεν φαίνεται να προκαλεί αληθινό εθισμό, εάν πίνετε τακτικά πολύ καφέ ή άλλα ποτά με καφεΐνη, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να έχετε συμπτώματα εξάρτησης.

Συμπέρασμα:

Η έλλειψη καφεΐνης για αρκετές ώρες μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική ή σωματική κόπωση, πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα για τους φανατικούς της καφεΐνης.

οι παρενέργειες του καφέ
 6. ΥΨΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Συνολικά, η καφεΐνη δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου στους περισσότερους ανθρώπους.

 Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση σε αρκετές μελέτες λόγω της διεγερτικής του επίδρασης στο νευρικό σύστημα. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, διότι μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες με την πάροδο του χρόνου, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλό σας.

Ευτυχώς, η επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση φαίνεται να είναι προσωρινή. Επίσης, φαίνεται να έχει ισχυρότερες παρενέργειες σε άτομα που δεν έχουν συνηθίσει την καφεΐνη.

Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της άσκησης σε υγιείς ανθρώπους, καθώς και σε αυτούς με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Επομένως, η προσοχή στη δοσολογία και το χρονοδιάγραμμα της καφεΐνης είναι σημαντικά, ειδικά εάν έχετε ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση.

Συμπέρασμα:

Η καφεΐνη φαίνεται να αυξάνει την αρτηριακή πίεση όταν καταναλώνετε σε υψηλές δόσεις ή πριν από την άσκηση, καθώς και σε άτομα που την καταναλώνουν σπάνια. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνο προσωρινό.

  1. ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ

Τα διεγερτικά αποτελέσματα της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλοιωμένο ρυθμό καρδιακού παλμού, που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή, η οποία έχει αναφερθεί σε νέους που κατανάλωναν ενεργειακά ποτά που περιέχουν εξαιρετικά υψηλές δόσεις καφεΐνης.

Σε μία μελέτη περίπτωσης, μια γυναίκα που έλαβε μια τεράστια δόση σκόνης καφεΐνης και δισκίων σε μια απόπειρα αυτοκτονίας ανέπτυξε έναν πολύ γρήγορο καρδιακό ρυθμό, νεφρική ανεπάρκεια και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο δεν φαίνεται να εμφανίζεται σε όλους. Πράγματι, ακόμη και ορισμένα άτομα με καρδιακά προβλήματα μπορεί να είναι σε θέση να ανεχθούν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις. Σε μία ελεγχόμενη μελέτη, όταν 51 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια κατανάλωναν 100 mg καφεΐνης ανά ώρα για πέντε ώρες, οι καρδιακοί ρυθμοί και οι ρυθμοί τους παρέμειναν φυσιολογικοί.

Ανεξάρτητα από τα μικτά αποτελέσματα της μελέτης, εάν παρατηρήσετε αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ή στο ρυθμό σας μετά την κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη, σκεφτείτε να μειώσετε την πρόσληψη.

Συμπέρασμα

 Μεγάλες δόσεις καφεΐνης μπορεί να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό σε ορισμένα άτομα. Αυτά τα αποτελέσματα φαίνεται να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Εάν τα αισθάνεστε, σκεφτείτε να μειώσετε την πρόσληψη.

 

  1. ΚΟΠΩΣΗ

Ο καφές, το τσάι και άλλα καφεϊνούχα ροφήματα είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας. Ωστόσο, μπορούν επίσης να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα προκαλώντας αυξημένη κόπωση όταν σταματήσει η επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό.

Μια ανασκόπηση 41 μελετών διαπίστωσε ότι αν και τα ενεργειακά ποτά με καφεΐνη αύξησαν την εγρήγορση και βελτίωσαν τη διάθεση για αρκετές ώρες, οι συμμετέχοντες ήταν συχνά πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο την επόμενη μέρα. Φυσικά, εάν συνεχίσετε να πίνετε πολύ καφεΐνη καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να αποφύγετε το φαινόμενο της κόπωσης. Όμως, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας.

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της καφεΐνης στην ενέργεια και να αποφύγετε την αυξημένη κόπωση, καταναλώστε την σε μέτριες και όχι υψηλές δόσεις.

Συμπέρασμα

Αν και η καφεΐνη παρέχει ενέργεια, μπορεί έμμεσα να οδηγήσει σε κόπωση όταν σταματήσει η επίδρασή της στον οργανισμό. Στοχεύστε στη μέτρια πρόσληψη καφεΐνης για να ελαχιστοποιήσετε την κόπωση.

  1. ΣΥΧΝΗ και ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΟΥΡΗΣΗ

Η αυξημένη ούρηση είναι μια κοινή παρενέργεια της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης λόγω των διεγερτικών επιδράσεων της ένωσης στην ουροδόχο κύστη. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι πρέπει να επισκέπτεστε πιο συχνά την τουαλέτα,  ενώ η ανάγκη να ουρήσετε είναι επιτακτική, όταν πίνετε περισσότερο καφέ ή τσάι από το συνηθισμένο. Οι περισσότερες έρευνες που εξετάζουν τις επιδράσεις της, στη συχνότητα των ούρων έχουν επικεντρωθεί σε ηλικιωμένους και σε άτομα με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη ή ακράτεια.

Σε μια μελέτη, 12 νέοι έως μεσήλικες με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη που κατανάλωναν 4,5 mg ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους ημερησίως παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στη συχνότητα των ούρων

Για κάποιον που ζυγίζει 68 κιλά, αυτό ισοδυναμεί με περίπου 300 mg καφεΐνης την ημέρα.

Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας σε άτομα με υγιείς κύστεις.

Μια μεγάλη μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης στην ακράτεια σε περισσότερες από 65.000 γυναίκες χωρίς ακράτεια. Εκείνες που κατανάλωναν περισσότερα από 450 mg ημερησίως είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ακράτειας, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερο από 150 mg ημερησίως.

Εάν πίνετε πολλά ροφήματα με καφεΐνη και αισθάνεστε ότι έχετε συχνή διούρηση από την κανονική, ίσως είναι καλή ιδέα να μειώσετε την πρόσληψη για να δείτε εάν τα συμπτώματά βελτιώνονται.

Συμπέρασμα

 Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα και επιτακτική ανάγκη για ούρηση σε πολλές μελέτες. Η μείωση της πρόσληψης μπορεί να βελτιώσει αυτά τα συμπτώματα.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η ελαφριά έως μέτρια πρόσληψη καφεΐνης φαίνεται να παρέχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία σε πολλούς ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες που επηρεάζουν την καθημερινότητα και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν και οι επιδράσεις ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, τα αποτελέσματα της υψηλής πρόσληψης δείχνουν ότι τα περισσότερα δεν είναι και τα καλύτερα.  Για να αποκομίσετε τα οφέλη της καφεΐνης χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, αξιολογήστε σωστά την ποιότητα του ύπνου σας, των ενεργειακών επιπέδων και άλλων παραγόντων που μπορεί να επηρεαστούν και μειώστε την πρόσληψή καφεΐνης εάν κριθεί απαραίτητο.

Πηγή: healthline.com 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.

Ποιες χαρτοπετσέτες περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες – Ευρήματα μελετών

Οι χαρτοπετσέτες που είναι γεμάτες με τοξικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο