Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φάτε το…. Νερό σας! Οι καταστροφικές συνέπειες της αφυδάτωσης

ΑρχικήΟικιακάΦάτε το…. Νερό σας! Οι καταστροφικές συνέπειες της αφυδάτωσης
spot_img

Της Χάιδως Γεωργιάδου*

   Καθημερινά το σώμα μας χάνει υγρά μέσω της ούρησης, του δέρματος και της αναπνοής. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία αυξάνεται και σε συνδυασμό με την έκθεση μας στον ήλιο, η απώλεια υγρών μέσω του ιδρώτα (εφίδρωση) γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Η επαρκής ενυδάτωση ή η αναπλήρωση του χαμένου νερού στο σώμα μας, είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για την καλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά και για την αποτροπή εμφάνισης αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση έχει πολλές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα και εκτός από θαμπή επιδερμίδα και μαύρους κύκλους, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, αδυναμία συγκέντρωσης και κόπωση, ακόμα και δυσκοιλιότητα. Κρατώντας καλά ενυδατωμένο τον οργανισμό μας μπορούμε λοιπόν να τον βοηθήσουμε:

  • Στην διαχείριση του βάρους

Έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους αυξάνοντας τον κορεσμό και επηρεάζοντας ελαφρά το μεταβολισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά.

  • Στην πρόληψη και τη θεραπεία πονοκεφάλων

Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της αφυδάτωσης. Μια μελέτη σε 393 άτομα έδειξε ότι το 40% των συμμετεχόντων παρουσίασαν πονοκέφαλο ως αποτέλεσμα της αφυδάτωσης.

  • Στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας

Η χαμηλή κατανάλωση νερού φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για δυσκοιλιότητα τόσο σε νεότερα όσο και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Πόσο νερό όμως χρειαζόμαστε;

Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 1,5-2 λίτρα υγρών την ημέρα, αυτό ισοδυναμεί με 8-10 ποτήρια νερό και τα παιδιά περίπου 6-8 ποτήρια την ημέρα. Μην ξεχνάτε όμως ότι οι ανάγκες του κάθε οργανισμού σε υγρά μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και το κλίμα. Μερικές ομάδες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν τα επίπεδα υγρών που χρειάζονται και αυτές είναι:

Τα παιδιά:  Συχνά δεν αναγνωρίσουν τα σημάδια της δίψας!

Οι έγκυες και θηλάζουσες: Τα υγρά είναι απαραίτητα για το μωρό και το μητρικό γάλα.

Οι ηλικιωμένοι: Συχνά ξεχνούν να πίνουν αρκετά υγρά.

Οι αθλητές: Χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες καθώς χάνουν περισσότερα υγρά μέσο  του ιδρώτα.

Νερό

Μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε! Πίνετε νερό καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η δίψα είναι ένδειξη αφυδάτωσης. Παρατηρήστε  το χρώμα των ούρων σας για να καταλάβετε εάν είστε αρκετά ενυδατωμένοι – όσο πιο καθαρό και διαυγές είναι το χρώμα τόσο πιο καλά ενυδατωμένοι είμαστε.

Tip1: Καταναλώστε το νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς δροσερό και όχι παγωμένο.

Χυμοί

Οι φυσικοί χυμοί χωρίς προσθήκη ζάχαρης δεν παρέχουν μόνο ενυδάτωση, αλλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του οργανισμού σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιλέξτε τη συσκευασία εκείνη που στην ετικέτα αναγράφετε η ένδειξη “100% χυμός,  χωρίς προσθήκη ζάχαρης” ή ακόμα καλύτερα φτιάξτε το δικό σας χυμό με τα φρούτα και τα λαχανικά της αρεσκείας σας.

Φάτε… το νερό σας

Ευτυχώς, πολλά καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην ενυδάτωση. Το καρπούζι, τα σταφύλια, η ντομάτα και τα αγγούρια, οι πιπεριές, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Επιλέξτε τα για σνακ ή μικρό γεύμα στην παραλία. Σαλάτες με βάση τη ντομάτα ή τα φρούτα είναι πιάτα πλούσια με εποχιακά προϊόντα που θα σας χορτάσουν και παράλληλα θα σας ενυδατώσουν. Χρησιμοποιήστε εποχιακά φρούτα, καθώς θα είναι σίγουρα πιο πλούσια σε γεύση και σε πιο προσιτή τιμή. Δημιουργήστε συναρπαστικές πολύχρωμες φρουτοσαλάτες και συμπληρώστε με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά αν θέλετε να αποτελέσει την επιλογή για ένα ιδανικό πρωινό. Προσθέστε ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα για ποικιλία.

Μην ξεχνάτε το γάλα…

Είτε είναι αγελαδινό, είτε κατσικίσιο, είτε αμυγδάλου είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και φυσικά υγρών. Επιλέξτε το κεφίρ ή το γιαούρτι σαν βάση για ένα δροσερό και απολαυστικό smoothie.

Αθλητικά ποτά

Συνήθως περιέχουν υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες τα οποία βοηθούν στην ταχύτερη απορρόφηση των υγρών από το σώμα, αναπληρώνουν μέρος του νατρίου που μπορεί να χαθεί με την εφίδρωση και παρέχουν κάποιες θερμίδες λόγω των υδαταθράκων. Ωστόσο, αυτά είναι πραγματικά απαραίτητα μόνο όταν προπονείστε σε υψηλό επίπεδο, π.χ. σε αθλήματα αντοχής όπου οι απώλειες ιδρώτα είναι υψηλότερες και μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον ενέργεια. Για προπόνηση σε χαμηλότερο επίπεδο, το νερό είναι αρκετό για να αντικαταστήσει τις απώλειες υγρών.

Αποφύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τα ενεργειακά ποτά

Ενώ ένα δροσερό κοκτέιλ ή μια παγωμένη μπύρα μπορεί να ακούγεται  μια πολύ δελεαστική επιλογή στην παραλία, δεν παρέχει στο σώμα την ενυδάτωση που χρειάζεται. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ και η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.  Τέλος τα ενεργειακά ποτά εκτός από καφεΐνη και άλλα διεγερτικά έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και επομένως σε θερμίδες.

Tip2: Για κάθε ποτήρι αλκοόλ, καταναλώστε ένα μπουκαλάκι νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Μείνετε ασφαλείς κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού πίνοντας αρκετά υγρά, φορώντας κατάλληλα ρούχα και ρυθμίζοντας τις ώρες μετακίνησης σας για να αποφύγετε την υπερβολική ζέστη.

Extra tip: Να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό διότι μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο να βρείτε μέσα στη μέρα ειδικά όταν βρίσκετε στο δρόμο.

Βιβλιογραφία

1)            https://www.bda.uk.com/resource/the-importance-of-hydration.html
2)            https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/the-importance-of-hydration/
3)            https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/
4)            https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes

* Χάιδω Γεωργιάδου Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc Κλινική διατροφή.

Δείτε: 

Ξενοδοχεία: Άρση περιοριστικών μέτρων. Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, και τη λειτουργία των γυμναστηρίων 

Καραμέλες κάνναβης: το νέο trend

Καφές: Γνωστές και άγνωστες επικίνδυνες παρενέργειες. Τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση. 

Alert για τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Δρόμος προς την παχυσαρκία Τα επεξεργασμένα τρόφιμα η βασική τροφή παιδιών και εφήβων. 

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα self test 

Σαντορίνη: Οι ψευτοκεφτέδες της Ρούλας με τα 15 αδέλφια! Μία συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία και μία υπέροχη παραδοσιακή συνταγή. 

Από 671 ευρώ ο μισθός στην εστίαση – Ποιους αφορά η νέα 2ετής σύμβαση 

Η σημασία της γεύσης στην παραγωγή νέων τροφίμων και ποτών 

ΗΠΑ: Ανάκληση σκυλοτροφής λόγω σαλμονέλας 

ΗΠΑ: Ανάκληση σνακ «Ελληνικό γιαούρτι με φράουλα» λόγω μεταλλικών θραυσμάτων 

Τα φαγητά της κατοχικής Αθήνας ήταν και light και vegan! 

Τα 8 εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότο 

Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι. Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Απίστευτο: Για ένα δολάριο πουλήθηκε η πατέντα της Iνσουλίνης 

Νοθεία φέτας: Πρόστιμο «μαμούθ» στην «ΟΜΗΡΟΣ» από το ΥπΑΑΤ. Η απάντηση της εταιρείας   

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Προσοχή σε δημοφιλές συμπλήρωμα για την αυπνία – Γιατί οι Αρχές της Δανίας το απαγόρευσαν

Ashwagandha: μαγικό βότανο της Αγιουρβέδα ή απορρυθμιστής ορμονών και αιτία αποβολών;

Απάτη Τροφίμων: Πως και γιατί νοθεύουν δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής

Η νοθεία συμπληρωμάτων διατροφής κατά της κατάθλιψης και της αϋπνίας είναι ο νέος "πονοκέφαλος" για τις αρχές, αλλά και τους καταναλωτές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα