Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: η Νικοτιναμίδη προκαλεί ανοσία στις καλλιέργειες δημητριακών από μυκητιασικές ασθένειες

ΑρχικήΝέαΈρευνα: η Νικοτιναμίδη προκαλεί ανοσία στις καλλιέργειες δημητριακών από μυκητιασικές ασθένειες
spot_img

cibum team


   Έρευνα με επικεφαλής το Εθνικό Ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Kanazawa δείχνει ότι η εφαρμογή της νικοτιναμίδης στο σιτάρι ενεργοποίησε την ανοσία των φυτών και κατέστειλε αποτελεσματικά τα συμπτώματα της νόσου και τη συσσώρευση μυκοτοξίνης του Fusarium.

Οι μυκητιακές ασθένειες στις καλλιέργειες δημητριακών προκαλούν σημαντικές οικονομικές απώλειες και απειλούν επίσης την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, επειδή ορισμένοι μύκητες παράγουν ισχυρές τοξίνες που μπορεί να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα. Οι αγρότες χρησιμοποιούν μυκητοκτόνα για να ελέγξουν τις ασθένειες των καλλιεργειών, όπως η κηλίδα του σίτου. Αν και τα αγροχημικά δοκιμάζονται αυστηρά ως προς την ασφάλεια, μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες για χημικά υπολείμματα στα τρόφιμα.

Τώρα, ερευνητές στο Εθνικό Ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Kanazawa, σε συνεργασία με συναδέλφους στο Πανεπιστήμιο Ehime και στο Πανεπιστήμιο Nagoya, έχουν δείξει ότι η φυσική ουσία νικοτιναμίδη* ή νιασίνη(NIM – μια βιταμίνη που βρίσκεται στα τρόφιμα και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής) μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του φυτικού ανοσοποιητικού συστήματος. Η προεπεξεργασία με NIM μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει την ανάπτυξη μυκητιασικής νόσου σε φυτά σίτου. Αυτή η γνώση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των ασθενειών των καλλιεργειών. Η ομάδα δημοσίευσε πρόσφατα το έργο τους στο International Journal of Molecular Sciences .

Όταν η ομάδα προ-επεξεργάστηκε με ΝΙΜ τις αιχμές των φυτών σίτου (που μεταφέρουν τους νέους κόκκους που αργότερα συλλέγονται για να φτιάξουν αλεύρι) και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν τα φυτά με κονίδια Fusarium graminearum (που προκαλεί ερυθρότητα στο κεφάλι), η προεπεξεργασία ΝΙΜ προκάλεσε έντονη υποχώρηση της ασθένειας.  Τα προεπεξεργασμένα φυτά περιέχουν πολύ λιγότερη μυκητιακή βιομάζα και λιγότερη μυκοτοξίνη, σε σύγκριση με τα φυτά που έχουν υποστεί επεξεργασία με νερό.

Η ομάδα πραγματοποίησε και άλλες έρευνες που έδειξαν ότι η προεπεξεργασία NIM αύξησε σημαντικά τις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ενώσεις.

“Βρήκαμε ότι η προεπεξεργασία φυτών σίτου με ΝΙΜ οδήγησε στην ενεργοποίηση της ανοσοαπόκρισης των φυτών και πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα των ενώσεων που σχετίζονται με την άμυνα του φυτού, συμπεριλαμβανομένων των αντιμικροβιακών ουσιών”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Yasir Sidiq. “Αυτή η εργασία βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα χρησιμοποιώντας άλλα φυσικά χημικά που σχετίζονται με το NIM και έχει τα πρόσθετα πλεονεκτήματα του να είναι σχετικά φθηνή, εύκολα διαθέσιμη και σταθερή σε θερμοκρασία δωματίου.

Αυτή η εργασία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου στην ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων αντιμετώπισης σημαντικών ασθενειών στις καλλιέργειες. “Αναμένουμε ότι η μελέτη μας θα οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις στη γεωργία”, εξηγεί ο αντίστοιχος συγγραφέας Takumi Nishiuchi, “αντικαθιστώντας δυνητικά τοξικά μυκητοκτόνα σπρέι με νέους τρόπους διέγερσης του φυτού ενδογενείς ανοσολογικές αντιδράσεις – παρόμοια με το πώς ο εμβολιασμός ανθρώπων ή ζώων πυροδοτεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα αργότερα μόλυνση.”

* Η νικοτιναμίδη είναι η φυσική μορφή της βιταμίνης Β3 ή αλλιώς Νιασίνης. Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη η οποία βρίσκεται στο κρέας στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων. Βοηθάει επίσης στη λειτουργία της πέψης, καθώς συμβάλει στην παραγωγή υδροχλωρικού οξέως. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 14 mg για τις γυναίκες και τα 16 mg για τους άντρες. Η δοσολογία της νιασίνης πρέπει να αυξάνεται σταδιακά και να κατανέμεται ομαλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε μορφή “no flush”. Τέλος, για καλύτερη απορρόφηση προτείνεται η ταυτόχρονη λήψη συμπλέγματος Β.

Πηγή: eurekalert.org   

Δείτε: 

Καφές: Γνωστές και άγνωστες επικίνδυνες παρενέργειες. Τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση. 

Alert για τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Δρόμος προς την παχυσαρκία Τα επεξεργασμένα τρόφιμα η βασική τροφή παιδιών και εφήβων. 

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα self test 

Σαντορίνη: Οι ψευτοκεφτέδες της Ρούλας με τα 15 αδέλφια! Μία συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία και μία υπέροχη παραδοσιακή συνταγή. 

Από 671 ευρώ ο μισθός στην εστίαση – Ποιους αφορά η νέα 2ετής σύμβαση 

Η σημασία της γεύσης στην παραγωγή νέων τροφίμων και ποτών 

ΗΠΑ: Ανάκληση σκυλοτροφής λόγω σαλμονέλας 

ΗΠΑ: Ανάκληση σνακ «Ελληνικό γιαούρτι με φράουλα» λόγω μεταλλικών θραυσμάτων 

Τα φαγητά της κατοχικής Αθήνας ήταν και light και vegan! 

Τα 8 εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότο 

Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι. Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Απίστευτο: Για ένα δολάριο πουλήθηκε η πατέντα της Iνσουλίνης 

Νοθεία φέτας: Πρόστιμο «μαμούθ» στην «ΟΜΗΡΟΣ» από το ΥπΑΑΤ. Η απάντηση της εταιρείας   

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο